صنعت،معدن و خودرو
خبرگزاری آریا- ایجاد صنایع وابسته به صنعت دامپروری و دامداری در مناطق دارای این گونه صنایع،علاوه بر ایجاد اشتغال موثر می تواند با توسعه زیر ساخت هایی به منظور استفاده از مواد اولیه در دسترس و کسب ارزش افزوده،موجبات تکمیل زنجیره تولید را فراهم نماید.
ایجاد کارخانه تولید چرم و سالامبور نیز از جمله این فعالیت ها است که می تواند با استفاده از محصولات فرعی واحدهای دامداری در رونق صنعت دامپروری موثر واقع شده و با تولید چرم و سالامبور علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم،زمینه ساز اشتغال در صنایع پایین دستی خود گردد و به این ترتیب چرخه تولید منطقه را از تولید محصولات غذایی مورد استفاده دام ها تا تولید مصنوعات چرمی کامل کند.
وجود صنعت چرم و سلامبورسازی یک مزیت برای بالا بردن ارزش افزوده فرآورده های دامی نیز است زیرا با تبدیل پوست به چرم علاوه بر افزایش کیفیت پوست،ارزش افزوده خوبی را نیز می توان کسب کرد.
بنابراین بی تردید وجود این گونه صنایع جنبی را می توان امری مناسب و غیرقابل اجتناب برای مناطقی با تولیدات دامی بالا دانست که قادر به افزایش رونق اقتصادی در این مناطق خواهد بود همچنین ارزآوری و درآمد ارزی حاصل از صدور چرم و محصولات آن علاوه بر افزایش صادرات غیرنفتی باعث افزایش درآمد ناخالص ملی نیزمی شود.
ولی به عقیده بسیاری از مسئولان اجرایی صنعت چرم کشور بسیار مظلوم واقع شده و توجه کمتری به این صنعت با وجودی که اشتغالزایی و ارزش افزوده بالایی دارد، شده است.
به گفته فعالان صنعت چرم مواد اولیه این صنعت به ویژه وتبلوی گاوی به صورت غیرقانونی از کشور خارج میشود که این امر باعث ایجاد مشکلاتی در عرصه تولید شده است.
پیش از این دبیر انجمن صنایع چرم ایران، فاش کرده بود که براساس تحقیقات و بررسی های صورت گرفته توسط این انجمن طی چند ماه گذشته حدود ۶۰ کانتینر وتبلوی گاوی از ایران به مقصد ایتالیا ارسال شده است، اما معلوم نیست که این محموله بزرگ طبق قانون عوارض صادراتی را پرداخت کرده یا خیر.
به گفته این مقام مسئول هماکنون برای صادرات و خروج هر کیلو وتبلوی گاوی از کشور باید ۴۲۰۰ تومان عوارض داده شود که به طور کل صادرات وتبلوی گاوی از کشور به هیچوجه صرفه اقتصادی ندارد؛ بنابراین خروج این حجم وتبلوی گاوی از کشور نشان میدهد که این محموله عوارض صادراتی را پرداخت نکرده و با بداظهاری و تحت نام وتبلوی گوسفندی صادر شده است.
به گفته دبیر انجمن صنایع چرم هر کانتینر معادل حدود ۲۰ تن وتبلوی گاوی ظرفیت دارد که در صورت تبدیل آن به کیلو و ضرب در عدد ۴۲۰۰ تومان عوارض مصوب، معادل بیش از پنج میلیارد تومان باید درآمد نصیب گمرک میشده است.
در حال حاضر۳۵۰ کارخانه چرمسازی در کشور وجود دارد که ۳۰۰ میلیارد تومان در آنها سرمایهگذاری شده، اما کمتر از ۱۰۰ واحد از این تعداد به دلیل کمبود پوست فعال هستند.
در حال حاضر سالانه حجم بسیار زیادی گوشت گاوی از برزیل و دیگر کشورها وارد ایران میشود؛ به طوری که واردات ایران در این زمینه از روسیه هم پیشی گرفته است.
این وضعیت در کنار عوامل دیگر باعث شده تا حجم کشتار دام در کشور به شدت کاهش یافته و بازار پوست که ماده اولیه صنعت چرم است، دچار کمبود جدی شود.
طبق گزارشات، کشور برزیل تنها در ماه آگوست بیش از ۶۱ میلیون دلار گوشت گاو به ایران صادر کرده است به طوری که ایران هم اکنون از بهترین مشتریهای گوشت گاو برزیل محسوب می گردد.
پوست گاوی که گوشت آن به ایران صادر میشود، در برزیل باقی مانده و مورد استفاده صنعت چرم این کشور قرار میگیرد و این درحالی است که صنعت چرم ایران دچار کمبود شدید ماده اولیه لازم برای فرآوری بوده و این درحالی است که بسیاری از فعالان صنعتی واردات بیرویه و غیرهدفمند را موجب نابودی سرمایههای موجود در صنعت دامپروری و سایر صنایع وابسته به آن مانند صنایع لبنی و صنعت چرم می دانند.
با توجه به اظهارات برخی ازکارشناسان آگاه ،امروزه حتی گوشت گوسفندی هم به صورت قاچاق از چین وارد ایران میشود که این وضعیت منجر به کاهش کشتارهای داخلی و ازدست دادن اشتغال در چند صنعت کشور خواهد شد.
گزارشات حاکی از تولید۹۰۰ هزار تن در سال انواع گوشت در ایران بوده که نزدیک به ۲۰۰ هزار تن نیز انواع گوشت به کشور وارد شده است.
با این تفاسیر مسئولان مربوطه در صورت تصمیم به واردات گوشت از کشورهای دیگر باید سعی کنند تا گوشت را همراه با پوست وارد کنند تا از این طریق تعادل در بازار پوست کشور ایجاد شود و صنعت چرم دچار کمبود ماده اولیه مورد نیاز خود نشود.
حسن ساعدی خبرنگار اقتصادی آریا
از : سایت اقتصادی نیوز