سایت ملیون ایران

امید به احیای دریاچه ارومیه پس از بارش شدید و تصویب بودجه دولتی

orumieh-see

امید برای نجات دریاچه ارومیه بیشتر شده است. بارش بارانی که در نیم قرن اخیر بی‌سابقه بوده سطح آب دریاچه را افزایش داده است. هیات دولت نیز سرانجام بودجه ۷ هزار میلیارد ریالی برای احیای دریاچه اورمیه را تصویب کرد.

مهدی صابری رئیس اداره پیش‌بینی هواشناسی منطقه آذربایجان غربی به ایسنا گفته است میزان بارندگی در مهر ماه سال‌جاری در پنجاه سال گذشته نسبت به زمان مشابه بی‌سابقه بوده است. جبارزاده استاندار آذربایجان شرقی نیز در رابطه با بارش شدید در ارومیه می‌گوید: «گرچه دولت تمام تلاش خود را برای احیای دریاچه ارومیه انجام می‌دهد اما در روزهای اخیر شاهد بودیم که باران رحمت الهی در عرض ۴۸ ساعت به اندازه‌ی تمام تلاش دستگاه‌های دولتی آب روانه دریاچه کرد.»

معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران هم در یادداشتی (۲ نوامبر / ۱۱ آبان) در وبلاگ شخصی خود به نام “تلاش برای احیای دریاچه ارومیه” می‌نویسد: «دریاچه حالش بهتر بود؛ به خاطر بارندگی بسیار خوب هفته‌های گذشته گویا ۲۵ سانتی متر افزایش ارتفاع آب داشته و می‌شد این تغییر را به چشم دید. البته تا بهبودی کامل حال دریاچه راه درازی در پیش است.»

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران همچنین گفته است “بارندگی‌های چند روز اخیر دلسوزان دریاچه ارومیه را امیدوار کرده و دعا می‌کنیم این بارش‌ها استمرار داشته باشد”. خانم ابتکار که برای بررسی وضعیت دریاچه ارومیه به استان آذربایجان غربی سفری ۳ روزه داشت، ضمن آشنایی با آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و تالاب‌های پیرامون آن، خط انتقال آب از رشکان به جزیره اشک در دریاچه ارومیه را افتتاح کرد.

انتقاد معصومه ابتکار از پل میانگذر دریاچه ارومیه

معصومه ابتکار در وبلاگ شخصی خود با انتقاد از احداث پل میانگذر دریاچه ارومیه می‌نویسد:«در احداث پل میانگذر شهید کلانتری، الزامات زیست محیطی که سازمان بر آن تاکید داشت، نادیده گرفته شد و امروز ضرورت دارد با ایجاد تغییراتی، مسیرهای تبادل و گردش طبیعی آب در دو سوی میانگذر باز شود.»

پل میانگذار دریاچه ارومیه را عملا به دو قسمت تقسیم کرده است و یکی از عوامل خشکی و نابودی دریاچه ارومیه شناخته شده است.

خانم ابتکار “تغییر و اصلاح الگوی کشت”، “طرح مدیریت منابع آب”، “ساماندهی چاه‌های کشاورزی”، “لایروبی رودخانه‌های منتهی به دریاچه”، “آموزش روستاییان ساکن حوضه دریاچه” ” کاهش مصرف آب از چاه‌های پیرامون دریاچه ارومیه” را هم از جمله راهکارهای اساسی برای احیا و نجات دریاچه ارومیه برمی‌شمارد. وی اظهار امیدواری می‌کند: «با رهاسازی آب مازاد از پشت سدها و لایروبی آنها و رودخانه‌ها به انضمام تلاش برای حفظ تالاب‌ها، شرایط بهتری را برای دریاچه فراهم کرد. باشد تا حال دریاچه خوبِ خوب شود.»

به‌رغم بارندگی اخیر، خطر خشک شدن دریاچه ارومیه هم‌چنان وجود دارد

اختصاص بودجه دولت برای احیای دریاچه ارومیه

درکنار رویداد طبیعی مثبت برای دریاچه ارومیه یعنی بارندگی شدید اخیر در ارومیه، دولت روحانی هم بالاخره طرح‌های مصوب کارگروه نجات دریاچه ارومیه را تصویب کرد. در جلسه هیات دولت که عصر یکشنبه (۲ نوامبر / ۱۱ آبان) به ریاست آقای روحانی برگزار شد، اعتبار۷ هزار و ۲۹۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال طرح‌های مصوب کارگروه نجات دریاچه ارومیه تصویب شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، وزرات جهاد کشاورزی و وزارت نیرو موظف شدند نسبت به “اولویت مطالعه و اجرای شبکه‌های آبیاری نوین در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و نصب کنتورهای هوشمند حجمی مورد نیاز چاه‌های کشاورزی” اقدام کنند.

نجات دریاچه ارومیه جزو شعارهای انتخاباتی روحانی بود. برخی از منتقدان، اقدام دولت را “نوشداروی بعد از مرگ سهراب” توصیف می‌کنند و دلیل می‌آورند که ۹۰ درصد دریاچه ارومیه اکنون خشک شده است.

در شهرهای تبریز و ارومیه نیز (۱۱ ژوئن / ۲۱ خرداد) تجمعات اعتراضی فعالان محیط زیست در اعتراض به “بی‌توجهی مسئولان به خشک شدن دریاچه ارومیه” برگزار شده بود. تظاهرکنندگان با شعارهایی هم‌چون “دریاچه ارومیه را پرکنید، سدها را بشکنید!” و “روحانی، روحانی، وعده‌هایت کو!” خواستار نجات دریاچه ارومیه شده بودند.

ناصر آق، عضو برجسته هیات علمی دانشگاه ارومیه و بنیان‌گذار “پژوهشکده آرتمیا و آبزیان” چندی پیش به دویچه‌وله گفته بود، احیای دریاچه ارومیه کاری بسیار دشوار است که “هم زمان طولانی و هم روش‌های مدیریتی مناسب می‌خواهد”.

کارشناسان امور دریاچه ارومیه گرچه راهکارهای کنونی دولت را اقدامی مثبت می‌دانند اما اقدام دولت برای نجات و احیای دریاچه با تاخیر و کندی ارزیابی می‌کنند و بر این باور هستند که دریاچه ارومیه زمان و فرصت زیادی ندارد.
از: دویچه وله

خروج از نسخه موبایل