عربستان سعودی از برخی از مقامات رسمی خود در بخشهای نظامی و امنیتی خواسته که در این تابستان درخواست مرخصی ندهند، محدود کردن تحرک این افراد در عربستان سعودی بازتاب نگرانیهایی است که در میان دولتمردان این کشور از درگیری نظامی احتمالی با ایران، جنگ بر سر قدرت در سوریه و تنش میان شیعیان و سنیها در بحرین وجود دارد.
یک تحلیلگر روزنامه “واشنگتن پست” نسبت به بالا گرفتن تنشها در خاورمیانه، از جمله میان ایران و عربستان، هشدار داد. وی معتقد است نبود اعتماد و موقعیت برقراری ارتباط سریع میان ایران و غرب بر امکان تشدید بحران میافزاید.
روزنامه آمریکایی “واشنگتن پست” در شماره روز ۱۲ ژوییه خود (۲۲ تیر) مقالهای با عنوان “آیا دیپلماسی میتواند در مورد ایران و سوریه موفقیتآمیز باشد؟” منتشر کرده است. این مقاله تحلیلی به قلم دیوید ایگناسیوس، تحلیلگر آمریکایی مسائل سیاست بینالملل، نگاشته شده است.
دیوید ایگناسیوس در آغاز تحلیل خود از کتابی بنام “تفنگهای اوت” نوشته باربارا تاکمن، تاریخدان آمریکایی یاد میکند که در آن به زبانی ساده وقایع و فضای روزهای آستانه جنگ جهانی اول و نخستین ماه پس از شروع جنگ تشریح شده است.
موقعیت کنونی خاورمیانه تحلیلگر “واشنگتن پست” را به یاد فضای ترسیم شده در این کتاب برنده جایزه پولیتزر انداخته که زیر عنوان “اوت ۱۹۱۴” هم به چاپ رسیده است.
ایگناسیوس ابراز امیدواری میکند که جهان شاهد تکرار “تفنگهای اوت” نباشد، اما به نظر او مذاکراتی که با ایران و سوریه برای حل بحران خاورمیانه در تابستان سال جاری صورت میگیرد منطقه را در حالتی “عصبی” نگاه میدارد.
نگرانی عربستان از برخورد نظامی با ایران
یکی از نشانههای تنش فزاینده در منطقه به نظر ایگناسیوس این است که گفته میشود عربستان سعودی از برخی از مقامات رسمی خود در بخشهای نظامی و امنیتی خواسته که در این تابستان درخواست مرخصی ندهند.
ایگناسیوس به قول منابع سعودی و آمریکایی استناد میکند که میگویند محدود کردن تحرک این افراد در عربستان سعودی بازتاب نگرانیهایی است که در میان دولتمردان این کشور از درگیری نظامی احتمالی با ایران، جنگ بر سر قدرت در سوریه و تنش میان شیعیان و سنیها در بحرین وجود دارد.
عدم پیشرفت مذاکرات با ایران و سوریه
ایگناسیوس مینویسد که دیپلماتها به طور متمادی کوشیدهاند از شدت بحران در منطقه خاورمیانه بکاهند، اما تاکنون موفقیتی به دست نیاوردهاند: تلاشهای بینالمللی کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، نتوانست تاثیری بر بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، بگذارد.
عنان در روز دوشنبه گذشته (۹ ژوییه / ۱۹ تیر) گفت که “گفتگوهایی سازنده” با اسد داشته و بزودی پیشنهادهایی را با اپوزیسیون سوریه مطرح میکند. اما با وجود توافق بینالمللی در این مورد که اسد باید از سریر قدرت کنار برود، به نظر ایگناسیوس، در مجموع کوفی عنان دستاورد ناچیزی داشته که مأیوسکننده است.
از: دویچه وله