سایت ملیون ایران

فضای امنیتی دانشگاه‌ها؛ محروم شدن بیش از ۱۰۰ دانشجوی الزهرا از ورود به دانشگاه

موج تازه‌ای از برخوردهای انضباطی و امنیتی علیه دانشجویان دانشگاه الزهرا  آغاز شده و دست‌کم ۱۰۰ دانشجو با ممنوع‌الورودی، محرومیت از تحصیل و در برخی  موارد اخراج از خوابگاه مواجه شده‌اند.

روز یک‌شنبه ۲۱تیرماه۱۴۰۵، کانال تلگرامی «توییتر الزهرا»، در گزارشی مفصل از تشدید برخوردهای غیرقانونی با دانشجویان دانشگاه الزهرا خبر داد و نوشت که این برخوردها با دستور مستقیم «زهرا ناظم بکایی» و به‌شکل «غیرقانونی» تشدید شده است.

بر اساس این گزارش نزدیک به ۱۰۰ دانشجو با ممنوع‌الورودی مواجه شده‌اند و پس از ماه‌ها سکوت و پرونده‌سازی در روزهای جنگ و پس از آن حالا با صدور احکام سنگین محرومیت از تحصیل و حتی اخراج مواجه شده‌اند.

این گزارش روند رسیدگی به پرونده‌های تشکیل شده را نیز «غیرشفاف» توصیف کرده و تایید کرده است که مقامات دانشگاه الزهرا نه تنها ممنوع‌الورودی و احضار به کمیته‌های انضباطی را به‌طور رسمی به دانشجویان ابلاغ نمی‌کند بلکه پس از دفاعیه، حکم صادره را نیز رسما ابلاغ نمی‌کند.

این گزارش در گفتگو با دو دانشجو در دانشگاه‌های تهران نگاهی دارد به شرایط دانشجویان دانشگاه‌های پایتخت ایران.

***

«رعنا» دانشجوی سال آخر رشته گرافیک در دانشگاه الزهراست. او در تایید آنچه در گزارش سرکوب دانشجویان این دانشگاه آمده است می‌گوید: «تقریبا تمامی هم‌کلاسی‌های من تماس‌های تهدید‌آمیز و نوکالرآی‌دی دارند. هرگز خودشان را معرفی نمی‌کنند. من حتی نمی‌دانم تماسی که داشتم از کمیته انضباطی و حراست دانشگاه بود یا از نهادی امنیتی. صرفا اسم و فامیل و شماره دانشجویی‌ و رشته و سال ورودم را خواندند و وقتی تایید کردم گفتند باید برای اخذ تعهد به دفتر حراست بروم و اگر حاضر به امضای تعهدنامه نباشم یک‌ترم از تحصیل معلق خواهم شد.»

به گفته رعنا این تماس‌ها در صورتی که دانشجویان پاسخگو نباشد به خانواده‌های آن‌ها انجام می‌شود: «بعضی از بچه‌ها اصلا دلشان نمی‌خواهد خانواده‌هایشان را نگران کنند اما خانواده‌ها در جریان قرار گرفته‌اند. بعضی از همکلاسی‌های من حالا هم باید با این تنش دست‌وپنجه نرم کنند هم تحت فشار خانواده‌اند.»

گزارش‌ منتشر شده در کانال تلگرامی توییتر الزهرا تایید کرده است احکام صادر شده برای بسیاری از دانشجویان برای آن‌ها ارسال نشده و وقتی به دانشگاه مراجعه کرده‌اند از ممنوع‌الورودی یا محرومیت از تحصیل خود اطلاع حاصل کرده‌اند.

رعنا می‌گوید: «من چند دوست خوابگاهی دارم که ممنوع‌الورود شده بودند و اصلا خبر نداشتند. از شهرستان آمدند و اجازه ورود به خوابگاه را پیدا نکردند.»

اما فشارهای امنیتی از جمله اخراج، تعلیق و احضار دانشجویان تنها به دانشگاه الزهرا محدود نمی‌شود.

در دیگر دانشگاه‌های بزرگ تهران از جمله دانشگاه‌های «صنعتی شریف»، «تهران»، «علم و صنعت»، «امیرکبیر»، «خواجه‌ نصیر»، «بهشتی»، و «سوره» نیز صدها دانشجو با احضار، تعلیق، اخراج، و یا محدودیت‌های آموزشی مواجهند.

«بهراد» دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه بهشتی است. او به ایران‌وایر می‌گوید: «من در دیگر دانشگاه‌ها نمی‌دانم اما در دانشگاه ما امنیتی کردن فضای دانشگاه در غیاب نهادهای صنفی مثل انجمن صنفی دانشجویان راه‌کاری چندین ساله برای کنترل فضای دانشگاه‌ و محدود کردن فعالیت‌های دانشجویی است.»

او می‌گوید سال‌هاست که در دانشگاه بهشتی، مقامات با ایجاد اختلال در روند تشکیل و رای‌گیری برای شوراهای دانشجویی عملا امکان هرگونه پیگیری مطالبات صنفی از دانشجویان را گرفته‌اند.

به گفته بهراد نهادهای امنیتی با استفاده از ابزارهایی از جمله احضار، پرونده‌سازی، تماس‌های تلفنی، پیامک‌های تهدید آمیز و مسدود کردن سامانه‌های آموزشی، فشار بر دانشجویان را گسترش داده‌اند: «شوربختانه باید بگویم که در دانشگاه ما مقامات دانشگاه و نیروهای حراست و کمیته انضباطی کاملا با نهادهای امنیتی هم‌سو هستند و حتی اعمال چنین فشارهایی را به دانشجویان تسهیل می‌کنند.»

به گفته این دانشجوی دانشگاه بهشتی یکی از اقدامات تنبیهی مقامات دانشگاه مسدود کردن سامانه آموزشی دانشجویان بدون حکم رسمی است: «حداقل ۲۵نفر در دانشگاه ما بدون اینکه به آن‌ها اعلام شود از دسترسی به سامانه آموزشی خود محروم‌اند کسی هم جوابگو نیست.»

در دانشگاه صنعتی شریف نیز طی ماه‌های گذشته برای صدها دانشجو احکام انضباطی صادر شده است. گزارش‌ها حاکی است بین پنج تا هفت دانشجوی شریف با حکم قطعی اخراج روبه‌رو شده‌اند و بیش از ۲۰ دانشجوی دیگر نیز احکام تعلیق یک تا سه ترمی دریافت کرده‌اند. 

پیش‌تر گزارش‌هایی از صدور احکام انضباطی برای «فریبرز کهن‌زاد»، «پرنیان خدابخشی»، «سپنتا سعیدی»، «حسین شادمان»، «فاطمه خاکپور»، «مسیحا باقری» و «آریانا کوچکی» منتشر شده بود. «رضا دالمن» نیز دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر این دانشگاه، به اخراج و چهار سال محرومیت از ادامه تحصیل در تمامی دانشگاه‌های کشور محکوم شده بود.

روزنامه شرق در خردادماه سال جاری گزارش داد که ۵۳تشکل، نشریه و نهاد دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف با انتشار نامه‌ای مشترک، نسبت به احکام صادر شده برای دانشجویان این دانشگاه اعتراض کرده و خواهان لغو آن‌ها شده‌اند. بر اساس این گزارش، در برخی پرونده‌ها فعالیت در گروه‌های خصوصی تلگرام، بازنشر مطالب در شبکه اجتماعی ایکس یا حتی تصویر پروفایل دانشجویان به‌عنوان مستندات پرونده‌های انضباطی مورد استناد قرار گرفته است.

وضعیت در دانشگاه تهران نیز چندان متفاوت نیست. کانال تلگرامی «تهران دانشجو» چندی قبل از احضار نزدیک به۲۰۰ دانشجو به کمیته انضباطی خبر داد که هویت دستکم ۴۰نفر از آن‌ها احراز شده است. این گزارش تایید می‌کرد که اغلب دانشجویان با پرونده‌سازی اعضای «بسیج دانشجویی» مواجه شده و به کمیته انضباطی معرفی شده‌اند. اتهامات مطرح شده علیه اغلب دانشجویان دانشگاه تهران «ایجاد بلوا و آشوب»، «عنصر اصلی تجمع غیرقانونی» و «توهین به شعائر ملی و مذهبی» عنوان شده است. 

در این گزارش تایید شده بود که دو دانشجوی دانشگاه تهران به نام‌های «امیرمحمد کریمی» و «مهیار افتخاری»، دو دانشجوی ورودی ۱۴۰۴ رشته مهندسی پلیمر، احکام اخراج دریافت کرده‌اند.

منابع مستقل دانشجویی گزارش داده‌اند که دست‌کم ۱۰۰دانشجو نیز در دانشگاه علم و صنعت دارای پرونده انضباطی هستند و برای دست‌کم ۸تن بدون برگزار شدن حتی یک جلسه کمیته انضباطی احکام «تعلیق از تحصیل» صادر شده است.

این گزارش نیز روند رسیدگی به اتهامات و صدور احکام را مغایر با آیین‌نامه انضباطی دانشگاه‌ها توصیف کرده و نوشته است که احضارها غالبا از طریق پیامک یا ایمیل انجام شده و دانشجویان فرصت کافی برای دفاع حضوری از خود نداشته‌اند.

در دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز «امیرمحمد سورمه»، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت کسب‌وکار، با حکم کمیته انضباطی و با اتهام «اهانت به پرچم» از دانشگاه اخراج شده است. 

همچنین در دانشگاه خواجه‌ نصیرالدین طوسی، حکم تعلیق شماری از دانشجویان و جلوگیری از ورود تعدادی دیگر به دانشگاه، با وجود پایان دوره محرومیتشان، صادر شده است.

برای ۲۲دانشجو در دانشگاه سوره تهران نیز پرونده انضباطی تشکیل شده که بر اساس گزارش‌ها از این میان چهار دانشجو حکم اخراج دریافت کرده‌اند.

بهراد که در حال فارغ‌التحصیلی از مقطع فوق‌لیسانس در دانشگاه بهشتی است و دوران لیسانس خود را نیز در همین دانشگاه گذرانده است، می‌گوید: «بخش بزرگی از احکام انضباطی صادر شده برای دانشجوها لزوما به اعتراضات نسبت به شرایط سیاسی مرتبط نیست. همین مطالبات مرتبط با خدمات رفاهی که همیشه با پاسخ بودجه نداریم مواجه می‌شود مبنای این احکام است. شما خبرها را ببینید همین امروز دانشجویان دانشگاه شیراز در اعتراض به کیفیت غذا اعتراض کرده‌اند. فردا نیمی از آن‌ها می‌روند کمیته انضباطی.»

این فعال دانشجویی می‌گوید: «در خبرها خواندم که دانشگاه تهران پذیرای حداقل ۵ هزار نفر از شرکت‌کنندگان تشییع علی خامنه‌ای بوده و  برای آن‌ها امکانات اسکان و خدمات تغذیه‌ای شامل صبحانه، ناهار و شام فراهم شده است. یقین دارم که فقط دانشگاه تهران هم نبوده. بودجه هست اما نه برای دانشجو. حرف بزنیم مستقیم باید برویم حراست و کمیته انضباطی!»

از: ايران واير

Exit mobile version