صبح سهشنبه ۱۲ اسفند در زندان رجاییشهر کرج، اولین حکم قصاص چشم در تاریخ احکام قصاص اجرا شد. چشم چپ یکی از دو متهم به اسیدپاشی کور شد. پزشکان حاضر نشده بودند در اجرای این حکم با دستگاه قضایی کشور همکاری کنند.
ابتدا قرار بود حکم قصاص دو متهم به اسیدپاشی در زندان رجاییشهر اجرا شود. یکی از این دو حکم با کور کردن چشم چپ متهم اسیدپاشی به یک راننده تاکسی در قم اجرا شد. کور کردن چشم راست او به نوبت بعد موکول شد. کور کردن چشم متهم دوم هم به تعویق افتاد. این حکم فروردین سال آینده، پس از ایام فاطمیه اجرا میشود.
اسیدپاشی در قم
۱۲مرداد ۸۸ دو موتورسوار در قم به روی یک راننده تاکسی اسید پاشیدند و دو چشم او را کور کردند. پلیس میگوید همسر جوان راننده تاکسی و خواهر او با دو مرد رابطه داشتند. برای از میان برداشتن شوهر مزاحم، آنها دو نفر را اجیر کردند که به جان او سوءقصد کنند.
یکی از خواهران اعتراف کرده است: « دو مرد جوان را اجیر کردم تا شوهرم و همسر خواهرم را بکشند. طبق نقشه قرار بود اول روی شوهرخواهرم اسید بپاشند و سپس شوهرم به قتل برسد.»
مردان اجیر شده هم ظاهراً اعتراف کردهاند. متهم اصلی به نابینایی کامل هر دو چشم، پرداخت دیه و ۱۰سال زندان محکوم شده و این حکم به تأیید رسیده است.
محمد شهریاری سرپرست دادسرای جنایی اجرای حکم قصاص چشم چپ متهم پرونده اسیدپاشی در قم را تأیید کرده و گفته است: «قصاص چشم راست این متهم به درخواست شاکی به تعویق افتاد.»
اسیدپاشی در مجیدیه
پرونده دوم پیچیدهتر است. داوود روشنایی، مرد جوانی است که ۱۰ سال قبل به دلایلی نامعلوم در مجیدیه تهران مورد اسیدپاشی قرار گرفت و چشم راست و بخشی از صورتش را از دست داد.
عزیز محمدی، قاضی شعبه ۷۱ دادگاه کیفری استان تهران متهم به اسیدپاشی را به قصاص از ناحیه چشم راست و لاله گوش چپ و همچنین پرداخت دیه برای سایر جراحات محکوم کرد.
متهم به حکم اعتراض کرد. دیوان عالی کشور حکم را نقض کرد، اما دادگاه کیفری استان تهران با بررسی مجدد پرونده حکم را تأیید کرد. متهم مجدداً اعتراض کرد، اما این بار دیوان عالی کشور هم حکم را تأیید کرد. اجرای حکم با اینحال به تعویق افتاد. معلوم شد هیچ پزشکی حاضر نیست برای اجرای حکم کور کردن چشم متهم با دستگاه قضایی همکاری کند. از پزشکی قانونی خواستند حکم را اجرا کند. بشیر نازپرور، مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران گفت: «پزشکی قانونی در اجرای حکم قصاص وارد نمیشود و اساساً صلاحیت چنین کاری را هم ندارد.»
قاضی نورالله عزیزمحمدی رئیس شعبه ۷۱ دادگاه کیفری استان تهران گفته بود: «اگر پزشکی حاضر نیست حکم را اجرا کند باید موضوع به رئیس قوه قضاییه اعلام شود.»
چشم در برابر چشم
داود روشنایی، قربانی اسیدپاشی در مجیدیه درباره نحوه اجرای حکم قصاص میگوید: «صبح دیروز برای اجرای حکم به زندان رجاییشهر رفتم. ابتدا فقط خودم را به داخل زندان راه دادند، اما چون جو سنگین بود خواهش کردم اجازه بدهند پدرم هم کنارم باشد که موافقت کردند.»
او در ادامه صحنه را به این شکل وصف میکند: «محکوم روی تخت دراز کشید و به او داروی بیهوشی تزریق کردند و از من پرسیدند که خودت حکم را اجرا میکنی یا ما انجام بدهیم که گفتم شخصاً حکم را اجرا میکنم. در این لحظه پدر و برادر محکوم که در آنجا حضور داشتند، شروع به گریه کردند و از من میخواستند از تصمیم خود منصرف شوم. روحانی مستقر در زندان هم از من خواست با توجه به فرارسیدن ایام فاطمیه، حداقل تا پایان این ایام از اجرای حکم خودداری کنم که من هم به احترام این ایام با درخواست ایشان موافقت کردم.»
حکم قصاص به این ترتیب به تعویق افتاد و به بعد از ایام فاطمیه در فروردین سال آینده موکول شد.
پیش از این آمنه بهرامی، دختر جوانی که قربانی اسیدپاشی شده بود تا پای قصاص پیش رفت، اما پیش از کور کردن چشمان اسیدپاش از اجرای حکم صرفنظر کرد و رضایت داد.
در پرونده اسیدپاشی قم برای نخستین بار در ایران، با اجرای حکم قصاص چشمان متهمی کور میشود. در هر دو پرونده قربانیان مرد بودند.
از: رادیو زمانه