پروژه احداث تونل انتقال آب سبز کوه در استان چهارمحال و بختیاری که بدون داشتن هیچ مجوز زیست محیطی آغاز شده است، تاکنون سبب خشکشدن برخی چشمههای حیاتی این منطقه شده، که این مساله اعتراضات مردمی را در پی داشته است؛ در همین رابطه مسئولان محیط زیست عنوان میکنند که وضعیت نهایی این پروژه پس از بررسیها تا یک ماه آینده مشخص میشود و تا این مدت روند اجرای آن باید متوقف شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، تونل انتقال آب سبزکوه که عملیات اجرایی آن از سال گذشته بدون داشتن هیچگونه مجوز زیست محیطی در شهرستان بروجن واقع در استان چهار محال و بختیاری آغاز شده است، تاکنون سبب خشکشدن سه چشمه سیبک، چغایور و آلوقره شده و اگر همچنان ادامه پیدا کند، سبب خواهد شد که دهها چشمه در استان چهارمحال و بختیاری خشک شود و دست کم ۱۵۰ میلیون متر مکعب منابع آبی نیز در معرض خطر قرار گیرند.
مخاطرات زیست محیطی پیشآمده در طی انجام این پروژه در طی این یکسال با اعتراضات شدید مردمی در این منطقه روبرو بوده و نشاندهنده عدم تمایل و مشارکت مردم برای ادامه این پروژه است، چرا که مردم با خشکشدن این ۳ چشمه حیاتی محل سکونتشان بسیار متضرر شدهاند.
«هومان خاکپور» فعال مدنی حوزه محیط زیست در استان چهارمحال و بختیاری در این باره به خبرنگار ایلنا گفت: پروژه تونل سبزکوه مجوز ارزیابی زیست محیطی ندارد و از نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز تایید نشده نیست، به همین دلیل دستور توقف پروژه از طرف معاون وزیر نیرو صادر شده است، اما متاسفانه روند اجرای این پروژه همچنان ادامه دارد.
چشمه خشکشده «آلوقره» ریشه در فرهنگ و تاریخ مردم داشت
وی افزود: تاکنون به دلیل اقدامات صورت گرفته در این طرح چند چشمه در این منطقه خشک شدهاند که در مطالعات پروژه سبز کوه این اتفاقات پیشبینی شده بود. متاسفانه یکی از این چشمهها، چشمه آلوقره است که بخش عظیمی از باغات و زمینهای کشاورزی منطقه را تغذیه میکرد و پیشینه تاریخی و فرهنگی عمیقی نیز در این منطقه داشت، به طوری که پسوند فامیلی بسیاری از افراد منطقه عبارت آلوقره است.
خاکپور در مورد آخرین وضعیت احداث این تونل اظهار کرد: چندی پیش تونل ریزش کرد و به دلیل حفرههایی که در آن ایجاد شده و آب به داخل آن نفوذ کرده بود، از مادهای شیمیایی برای پر کردن حفرهها استفاده کردند و متاسفانه برای آنکه مردم را آرام کنند و بگویند که چشمه خشک نشده است، آب آلوده به مواد شیمیایی درون تونل را به بستر چشمه پمپاژ کردند که این مساله اعتراضات جدی مردمی را در پی داشت.
توسعه پایدار بدون رضایت مردم ممکن نیست
این فعال حوزه مدنی ادامه داد: متولی اصلی این ماجرا وزارت نیروست که باید به این مساله رسیدگی کند، سازمان محیط زیست نیز تاکنون با اجرای این پروژه مخالف بوده و مجوزی هم صادر نکرده است و حتی گفتهاند که در این خصوص به مراجع قضایی هم شکایت کردهاند، هرچند که این شکایت از نظر بازدارندگی و توقف پروژهها کارساز نبوده است.
وی با اشاره به اینکه توسعه پایدار باید مشارکت و رضایت مردم را به همراه داشته باشد، گفت: این پروژه ۱۰ سال پیشینه مطالعاتی دارد. چرا در طی این مدت نظر مردم را در برنامهریزیها لحاظ نکردند؟ همچنین تاکنون پاسخ قانعکنندهای نیز از سوی مسئولان به مردم داده نشده، به همین خاطر هم مشکلاتی به وجود آمده است. قطعا مجریان و مسئولان این پروژه که نتوانستهاند، مردم را با خود همراه کنند، باید پاسخگوی مطالبات به حق مردم باشند.
ادامه اجرای این پروژه جرم است
با وجود آنکه این فعال حوزه محیط زیست عنوان کرد که این پروژه همچنان در حال اجرا است، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری در گفت وگو با ایلنا اشاره کرد که ادامه اجرای این پروژه متوقف شده است.«شهرام احمدی»اظهار کرد : قطعا تا اعلام نتیجه نهایی از سوی کمیته ماده ۲ آییننامه ارزیابی زیست محیطی، شروع مجدد عملیات اجرایی این پروژه جرم محسوب میشود.
وی ادامه داد: ما به دادگستری، سازمان بازرسی و … نیز اعلام کردهایم که این طرح مجوز قانونی از محیط زیست ندارد و نباید به عملیات اجرایی خود ادامه دهد، پس از اعلام نتیجه نهایی نیز همه دستگاههای دولتی مکلف هستند که ضوابط زیست محیطی را رعایت کنند و امیدواریم هرچه جواب کمیته باشد، دیگران به آن عمل کنند.
نتیجه نهایی یک ماه دیگر مشخص میشود
در ادامه این گزارش «حمید جلالوندی» مدیرکل دفتر ارزیابی زیست محیطی در ارتباط با روند پیگیری پرونده تونل انتقال آب سبزکوه به خبرنگار ایلنا گفت: سازمان حفاظت محیط زیست کارهای فنی بسیاری بر روی این پرونده انجام داده است و در جلسه اول اعضای کمیته ماده ۲ آییننامه ارزیابیهای زیست محیطی سوالات و نگرانیهایی را برای مجری طرح اعلام کردند تا مجری در جلسه آینده که حدود یک ماه دیگر است، پاسخها را بررسی کند و تصمیم گیری نهایی را انجام دهد اما تا این لحظه این پروژه هیچ مجوزی ندارد.
وی در ارتباط با وضعیت کنونی این پروژه توضیح داد: در جلسه اولیه این بحث مطرح شد که این طرح حدود ۲۰۰ -۳۰۰ متر پیشروی داشته است و پس از آن به دلیل مخالفتها، متوقف شده است، اما اکنون دستگاه حفاری TBM آنها دچار مشکل شده و در درون تونل گیر کرده است، به همین دلیل برای رفع این مشکل اجازه داده شد که در حد رفع این مشکل و نه بیشتر و با نظارت محیط زیست فعالیت هایی در این منطقه انجام شود، اما مطلقا اجازه کندن تونل و ادامه پروژه وجود ندارد.
۷ گزینه دیگر به مجریان پیشنهاد شده است
جلالوندی اظهار کرد: در مجموع به نظر میرسد که در زمینه تاثیر این پروژه بر چشمههای این منطقه نگرانیهای قابل تاملی وجود دارد که اگر این نگرانیها رفع نشود، مجوز زیستمحیطی نیز صادر نمیشود. حتی با وجود آنکه گفته میشود؛ این انتقال آب به تالاب چغاخور است، اما این نگرانی نیز وجود دارد که این پروژه به چغاخور نیز آسیب بزند.
وی ادامه داد: مجری طرح بیشتر به روشهای اقتصادی فکر میکند، اما ما ۷ گزینه دیگر را برای آنها مطرح کردهایم تا آنها را بررسی کنند و بر اساس آن پروژهشان را پیش ببرند.
مدیرکل ارزیابی زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به اینکه در صورت عدم تایید این پروژه از سوی محیط زیست آیا این سازمان قادر به توقف پروژه خواهد بود یا خیر، گفت: اگر تاکنون این پروژه بدون مجوز کار خود را ادامه داده، برای این است که هرچند مجوزی صادر نشده، اما مخالفتی هم نبوده است؛ زیرا در بسیاری موارد این اتفاق رخ میدهد که مجریان پروژههای خود را تا ۱۰ – ۱۵ درصد پیش میبرند تا کارهای مربوط به مجوز انجام شود، اما اگر اکنون مخالفتی از سوی سازمان صورت بگیرد، دیگر ادامه کار به شکل گذشته امکانپذیر نخواهد بود.