فرقی نمی کند دولت اصلاحات باشد یا مهرورز و یا دولت تدبیر و امید؛ آنها همیشه هستند. نیروهای خودسر که خیلی ها معتقدند چندان هم “خودسر” نیستند.
زینب صفری، خبرآنلاین: برای خودسرها فرقی نمی کند که هدفشان رییس مجلس باشد، یا نماینده ای همچون علی مطهری یا یک فعال سیاسی اصلاح طلب. کافی است تا نشانی برنامه مورد نظر را بدانند آن وقت برای بهم ریختنش به صف می شوند.
نیروهایی که به قول رییس جمهور شناسنامه دار نیستند و مسئولیت اقداماتشان را هم هیچ گروهی بر عهده نمی گیرد. افرادی که روزگاری سخنرانی نوه بنیانگذار انقلاب، روسای جمهور گذشته و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس مجلس را به هم می زدند، این روزها دستور کار انتخاباتی دارند.
امسال ماجرا از کجا آغاز شد؟
آذرماه امسال با فعالیت های آنها آغاز شد. تندروها تلاش کردند تا گردهمایی قانونی و مجوز دار اصلاح طلبان در قرچک را بهم بریزند. جمعی که در میان آنها نقوی حسینی نماینده ورامین هم حضور داشت با سر دادن شعارهایی و البته حمله به حجت الاسلام موسوی لاری وزیر کشور دولت اصلاحات مانع از سخنرانی او شوند. هرچند با ایستادگی فرمانداری قرچک شرایط آنگونه که تندروها پیش بین کرده بودند، پیش نرفت و در نهایت این برنامه با سخنرانی موسوی لاری برگزار شد.
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور بلافاصله در نامه ای به استاندار تهران دستور رسیدگی به این ماجرا را داد. امیری سخنگوی وزارت کشور هم اعلام کرد که حتما با قانون شکنان برخورد می شود. این در حالی بود که نقوی حسینی نماینده ورامین که حضورش در این حرکت غیرقانونی حاشیه ساز شد در گفت و گویی مدعی شد که عمامه موسوی لاری را تندروها از سرش نینداخته اند بلکه او خودش عمامه اش را برداشته! نقوی حسینی همچنین گفت کسانی که او در راس آنها قرار گرفته و به این مراسم حمله کرده بودند به صورت خودجوش دور هم جمع شدند. هر چه بود پیگیری ها در این باره ادامه پیدا کرد.
در نهایت هم هفته گذشته وزیر کشور گفت که مسسببان حادثه قرچک باید به قوه قضاییه معرفی شوند. رحمانی فضلی گفت که برای ما قابل قبول نیست هر جمعی با هر بهانهای اجازه داشته باشند که خلاف قانون عمل کند و بعد صحت عمل خود را تایید کرده و حتی تهدیدات جدیدی مطرح کنند. انتظار ما از مسئولانی که این اقدامات را انجام میدهند، بالاست. اشاره رحمانی فضلی به سخنان نقوی حسینی است که در ماجرای قرچک با لحن تهدیدآمیزی گفته بود: “به مسئولان شهرستان قرچک اخطار میدهم در صورت تکرار دعوت از فتنه گران برای حضور در شهرستان و صدور مجوز برای نشستهایی که با حضور فتنهگران برگزار میشود، مردم پاسخ شما را میدهند”.
یاسوج بعد از قرچک
اما در این میان شاید هیچ یک از اظهار نظرها درباره اتفاقات قرچک به اندازه این جمله سخنگوی دولت تامل برانگیز نبود. نوبخت در بخشی از سخنان خود درباره اتفاقات قرچک گفت “این حادثه همانطور که اولین مورد نبود، آخرین مورد هم نخواهد بود”.
پیش بینی او البته خیلی زود رنگ واقعیت به خود گرفت. این بار یاسوج و باز هم یک اصلاح طلب دیگر آماج حمله نیروهای خودسر بود. هشتم آذرماه مراسم سخنرانی آذر منصوری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج به واسطه برخورد فیزیکی با این عضو حزب اتحاد ملت نیمه کاره ماند. این بار هم عده ای به بهانه حضور یک «فتنهگر» در دانشگاه، به مراسم هجوم آورده و کار را به جایی رساندند که مدیر روابط عمومی دانشگاه از این اتفاق به عنوان «حادثه نگرانکننده» یاد کرد. به گفته او «خانم منصوری شانس آورد که به مشکل حادی برخورد نکرد.» اشاره او به حمله با چاقو بود که در برخی از گزارش ها از شاهدان در مراسم به آن اشاره شده بود.
نمایندگان مجلس و چهره های سیاسی چه می گویند؟
شاید روزنامه جمهوری اسلامی در مطلب تحلیلی خود پربیراه نگفته بود که اگر وزارت کشور در حمله به علی مطهری با سرعت عمل می کرد، شاهد اتفاقات قرچک (یا به دنبال آن رویدادهای یاسوج) نبودیم.
گذشته از این، برخی چهر های سیاسی و نمایندگان هم اظهار نظرهای متفاوتی درباره چرایی وقوع این تندروی ها و البته راه مواجهه با آنها داشتند. از جمله غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران که در کانال تلگرامی خود دراینباره نوشت:”جریان تندرویی در کشور با زدن برچسبهای خود ساخته اعم از فتنهگر و ساکت فتنه و ضد ولایت فقیه به سخنرانیها قانونی مسئولان اعم از عالیرتبه تا فعالان سیاسی حمله میکند و آرامش روانی و سیاسی جامعه را بر هم میزند.این گروه که مدعی ولایتمداری هستند٬ چرا به سخنان مقام معظم رهبری که بارها تاکید کردهاند که با این دست از تندرویها مخالف هستند، توجهی نمیکنند و به رفتارهای خود ادامه میدهند و اصولگرا و اصلاحطلب نمیشناسند؛ سخنرانی وزیر کشور دولت اصلاحات را بر هم میزنند و در مراسم سخنرانی رییس مجلس در حرم حضرت معصومه(س) مهر پرتاب میکنند. او همچنین خطاب به دولت گفت: از دولت روحانی انتظار برخورد جدیتری با این گروههای خودسر را داشته و داریم و درخواست داریم نهادهای قضایی و امنیتی نیز در این خصوص مماشات نکنند.
داریوش قنبری، فعال سیاسی اصلاحطلب هم معتقد است که برخی افراطیونی که به سخنرانیها و افراد حمله میکنند، به هیچوجه خودسر نیستند و از گروههای سیاسی مشخصی دستور میگیرند.
ابوالقاسم رئوفیان دبیرکل حزب اسلامی ایران زمین نیز در مورد نوع ورود تندورها به انتخابات مجلس دهم گفت: تجربه های انتخاباتی اخیر نشان داده که تندروها برای رسیدن به اهداف خود حد و مرزی قائل نشده و به هر وسیلهای متوسل میشوند و باید مراقب بود تا تندروها از کشتن دیگران برای خود پشتهای برای تکیه بر کرسیهای مجلس ایجاد نکنند. او از شورای نگهبان نیز خواست تا یکی از معیارهای احراز صلاحیت نامزدهای انتخاباتی را اخلاقمداری قرار دهد تا از این طریق افرادی که با نیش زبان و استفاده از تربیونهای عمومی به جای رویش موجب ریزش میشوند، در معرض انتخاب مردم قرار نگیرند.
مسعود پزشکیان نماینده اصلاحطلب مجلس هم معتقد است عدهای شگرد دارند رقبا را با ترفندهای مختلف همچون فتنه و نفوذ و … حذف کنند. پزشکیان این را هم گفت که باید در چارچوب قانون افراد متخلف برخورد شود٬ اما به دلیل حضور کانونهای قدرت که بعضی اوقات از این جریانها پشتیبانی میکنند، برخورد با آنها سخت میشود و به سادگی نمیتوان با آنها برخورد کرد.
محسن مهرعلیزاده هم با اشاره به اتفاقات قرچک گفت که این عده نگران هستند موقعیتی را که در مجلس فعلی به دست آوردهاند٬ با حضور رقیب خود از دست بدهند و این باعث از دست رفتن اقتدار آنها میشود؛ در حالی که باید بدانند آنها نمیتوانند با تندرویهای خود واقعیتهای جامعه را عوض کنند.
احمد شوهانی عضو فراکسیون رهروان هم با انتقاد از تندروی هایی که نزدیک به بازه انتخابات در حال رخ دادن است اظهار امیدواری کرد شرایط به گونه ای پیش نرود که تندروها بتوانند نقش تاثیر گذاری در انتخابات ۹۴ داشته باشند و نبض فضای تبلیغات انتخابات را در دست بگیرند.
موید حسینی صدر نماینده خوی هم با اشاره به ورود احتمالی تندروها به انتخابات آتی امیدواریم که برخورد قانونی با تخریب کنندگان و اتهام زنندگان انجام شود. محمد دامادی عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت هم دراین باره گفت متاسفانه با تندروها که گروهی اندک و قانونگریز در کشور هستند، تاکنون برخورد قاطعی صورت نگرفته است.
حسین سبحانی نیا نائب رییس کمیسیون امنیت ملی اما معتقد است اگر ما دست کم در یکی دو جا با تندروی ها و افراد خودسر برخورد قانونی و منطقی انجام می دادیم ، شاید جلوی این مسائل هم گرفته می شد. به عقیده او اگر محافظه کاری و ملاحظه کاری در برخورد با این تندروی ها صورت نگیرد و برخوردها بر اساس وابستگی به این گروه و آن گروه نباشد و هر کس که خطاکار بود با او محکم برخورد شود، بساط این قبیل رفتارهای خلاف قانون برچیده خواهد شد.