محمد یزدی، رئیس مجلس خبرگان از طلبههای قم خواست وارد مدارسی نشوند که به گفته او شهریه آنها “پولهای انگلیسی” است. او از مداحان نیز انتقاد کرد که میدان را از آخوندها گرفتهاند و از موسیقی غربی در مداحی استفاده میکنند.
پایگاه اطلاعرسانی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم روز پنجشنبه (۲۶ آذر/ ۱۷ دسامبر) بخشهایی از اظهارات محمد یزدی، رئیس مجلس خبرگان و رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را منتشر کرده است که از “مداحان” و طلبههایی که “پولهای انگلیسی” دریافت میکنند انتقاد کرده است.
یزدی درباره “وضعیت مداحان کشور” گفته است: «تقریباً میدان را از دست گویندگان گرفتهاند و مردم بیشتر به خاطر مداحان در مجالس شرکت میکنند و اعتبار گویندگان مذهبی که هدف اصلیشان تبیین اهداف حادثه کربلا و ابلاغ عبرتهای آن بوده، در حال کمرنگ شدن است.»
محمد یزدی گفت: «مدح در روایات ما آمده و برخی از مداحان مورد تشویق ائمه (ع) قرار گرفتهاند، اما روشهایی که مداحان در پیش گرفتهاند، به گونهای است که آهسته آهسته از نتهای موسیقی غربی استفاده میکنند. آنهایی که اهل فن هستند در بعضی موارد میبینند که مداحیها درست با آن نتها تطبیق میکند، گاهی هم مضامینی پیشپا افتاده و محتوای غلط ارائه میشود و بیشتر صدای مداح و فراز و نشیب نتهای موسیقی است که به آن توجه میشود. این یک خطر است.»
منظور یزدی از “گویندگان مذهبی” روحانیون و وعاظ هستند که در سالهای اخیر مجالس وعظ و سخنرانی آنها خلوت شده است. اما در عوض کار مداحان، به ویژه در ماه محرم پر رونق است. سبک کار این مداحان نیز تغییر کرده و اغلب موارد در نوحهخوانی خود از آهنگهای خوانندگان ایرانی خارج از کشور (لوسآنجلس) و موسیقی پاپ استفاده میکنند.
مداحان در ۸ سال ریاست جمهوری محمود احمدینژاد از حمایت دولت او برخوردار بودند و کسب و کارشان رونق زیادی داشت. درآمدهای کلان نفتی به تیم احمدینژاد امکان میداد که کمکهای مالی سخاوتمندانه در اختیار مداحان قرار دهند و در ازای آن، از تبلیغات حمایتآمیز آنها برخوردار شوند.
شهریه طلبهها از “پولهای انگلیسی”
محمد یزدی همچنین در پاسخ به اظهار “نگرانیها درباره تلاش جریانات وابسته در جذب طلاب با شهریههای انگلیسی” گفت: «تکلیف مشخص است پول انگلیسی را نباید گرفت.»
میان مدارس علوم دینی در جذب طلبهها رقابت شدیدی وجود دارد. مدارس و مراجعی که از امکانات مالی کافی برخوردار باشند و بتوانند شهریه تعداد زیادی طلبه را تامین کنند، از نفوذ و قدرت بیشتری نسبت به مدارس و مراجع با امکانات مالی کم و طلبههای کمتر برخوردارند. اما این نخستین بار است که در رقابت حوزویها از اتهام “پولهای انگلیسی” برای تامین شهریه طلبهها استفاده میشود.
محمد یزدی در واکنش به افزایش طلاب حوزههای رقیب گفت: «هیچوقت حق بهخاطر کثرت باطل عقب نرفته است؛ همیشه حق در اقلیت بوده و کم بوده و از باطل نترسیده است. از اینکه آن طرف زیاد هستند و این طرف کم نباید ترسید بلکه حرف حق را باید زد در حوزه هم حرف حق را باید زد و دنبال هم باید کرد و تکلیف هم مشخص است که پول انگلیسی را نباید گرفت. اگر برای شما ثابت است که انگلیسی است، نباید بگیرید.»
از: دویچه وله