برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر از طریق «جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران» (LDDHI) از زندانی شدن آقای محمد علی دادخواه، وکیل حقوق بشری و عضو بنیانگذار کانون مدافعان حقوق بشر، مطلع شده است.
بنا به اطلاع دریافتی، آقای دادخواه برای گذراندن محکومیت ۹ سال زندان که در اردیبهشت ۱۳۹۰ صادر و در اردیبهشت ۱۳۹۱ در مرحله تجدیدنظر تایید شد، درروز ۹ مهر ماه ۱۳۹۱به زندان رفت.
برنامه نظارت یادآوری می کند که در طول سال های گذشته، به ویژه پس از انتخابات مورد مناقشه سال ۱۳۸۸، اعضای کانون مدافعان حقوق بشر در چارچوب سرکوب مداوم جامعه مدنی ایران قربانی اقدامات مختلفی از جمله آزار قضایی و حبس خودسرانه شده اند. آقای محمد علی دادخواه، چهارمین عضو کانون مدافعان حقوق بشر است که به زندان می رود. پیش از او خانم نسرین ستوده و آقایان محمد سیف زاده و عبدالفتاح سلطانی به ترتیب در شهریور ۱۳۸۹، فروردین ۱۳۹۰ و شهریور ۱۳۹۰ دستگیر شده و محکومیت های دو سال، شش سال و ۱۳ سال زندان را می گذرانند. خانم نرگس محمدی در تاریخ ۱۰ مرداد با وثیقه آزاد شد. به علاوه، چندین مدافع حقوق بشر در چند ماه گذشته برای گذراندن حکم های محکومیت به زندان رفته اند. [۱]
برنامه نظارت به شدت نگران زندانی شدن آقای محمد علی دادخواه است، زیرا این حبس خودسرانه و به قصد تنبیه فعالیت های به حق حقوق بشری او به اجرا در آمده است. بنابراین، برنامه نظارت از دولتمردان ایران می خواهد او و تمام مدافعان حقوق بشر زندانی در ایران را فوری و بدون قید و شرط آزاد کنند و به طور کلی به هر گونه آزار آنها پایان دهند.
اطلاعات پیشینه ای
آقای محمد علی دادخواه و سه تن از همکارانش و دخترش را سه مامور لباس شخصی بدون حکم بازداشت در تاریخ ۱۷ تیر ۱۳۸۸ دستگیر کردند. سپس دفتر وکالت او تعطیل و درهای آن مهر و موم شد. [۲] آقای دادخواه که به «نگهداری اسلحه، تریاک و اسنادِ» حاکی از ارتباط او با «دشمنان» خارجی متهم شده بود در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۸۸ با وثیقه ای در حدود ۷۰۰۰۰۰ دلار آزاد شد.
آقای دادخواه در روز ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۰ مطلع شد که به اتهام «اجتماع و تبانی برای براندازی نظام اسلامی» و «اقدام به تبلیغ علیه نظام اسلامی» محکوم شده است. او به ۹ سال زندان محکوم شد که هشت سال آن به خاطر «عضویت در کانون مدافعان حقوق بشر» به عنوان گویا یک سازمان غیرقانونی و یک سال آن به خاطر «تبلیغ علیه نظام» در ارتباط با پرونده علیه مترو اصفهان به خاطر به «خطر انداختن ساختمان های میراث فرهنگی ملی» بود. [۳] علاوه بر آن، آقای دادخواه به ۱۰ سال محرومیت از حرفه وکالت و تدریس، ۵ ضربه شلاق و ۳ میلیون ریال جزای نقدی محکوم شد.
آقای دادخواه در روز ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ اطلاع یافت که حکم محکومیت ۹ سال زندان و ۱۰ سال محرومیت از اشتغال به حرفه وکالت و تدریس در مرحله تجدید نظر تایید شده است. [۴]