رئیسجمهوری ترکیه در مصاحبهای با شبکه خبری سیانان، میگوید «مردم» آن کشور خواستار این هستند که عاملان کودتای نافرجام «کشته شوند».
رجب طیب اردوغان با عنوان «تروریست» از عاملان کودتای جمعه و شنبه گذشته نام برده و در مصاحبه روزدوشنبه ۲۸ تیر ماه خود گفته است: «مردم در خیابان این درخواست را مطرح کردهاند… مردم معتقد هستند که این تروریستها باید کشته شوند».
او سپس بار دیگر از قول «مردم» ترکیه میگوید «چرا من باید برای سالهایی که میآید آنها را در زندان نگه دارم و به آنها غذا بدهم بخورند… مردم اینطور میگویند».
سخنان اردوغان در مصاحبه با «سیانان» بازتاب دوباره نظراتیست که او طی دو روز گذشته و پس از نافرجام ماندن کودتا در ترکیه، مطرح کردهاست.
یک روز پیش از پخش مصاحبه رئیسجمهوری ترکیه با شبکه سیانان، او طی یک سخنرانی در استانبول خطاب به هوادارانش که شعار «اعدام، اعدام» سر داده بودند، گفته بود «درخواست مردم را نمیتوان نادیده گرفت… این حق شماست».
البته اردوغان در ادامه افزوده بود «[اما] فراموش نکنید که ما به دنبال انتقامگیری نیستیم».
ترکیه بیش از ۱۰ سال است که اجرای حکم اعدام را متوقف کردهاست. توقف ِ اجرای این حکم، از مهمترین اصول حقوق بشر در اتحادیه اروپا، برای پیوستن به اتحادیه ضروریست. این کشور در تلاش برای پیوستن به اتحادیه اروپا است و تغییرات و اصلاحات نظام سیاسی و قضایی آن نیز در مواردی در همین راستا انجام شدهاست.
رئیسجمهوری ترکیه در مصاحبه با شبکه خبری سیانان گفته تصمیمگیری در مورد حکم اعدام با پارلمان آن کشور است؛ جایی که حزب «عدالت و توسعه» اکثریت را در اختیار دارد و چهره اصلی آن، آقای اردوغان، نخست به عنوان نخستوزیر و سپس به عنوان رئیسجمهوری، ۱۳ سال است حکومت را در دست دارد.
اردوغان گفته است هر تصمیمی که در پارلمان در رابطه با بازگرداندن حکم اعدام گرفته شود، او مخالفتی نخواهد کرد.
فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفته است بازگشت حکم اعدام، به معنی توقف روند پیوستن احتمالی ترکیه به اتحادیه است. خانم موگرینی گفته است «بگذارید به وضوح این موضوع را بیان کنم: هیچ کشوری که حکم اعدام اجرا میکند، نمیتواند عضو اتحادیه اروپا شود».
طی روزهای جمعه و شنبه گذشته، گروهی از نظامیان در ترکیه دست به انجام کودتایی زدند، که نافرجام ماند. بیش از ۲۶۰ نفر طی ۲۴ ساعتی که تلاش این گروه از نظامیان و مخالفان کودتا ادامه داشت، کشته شدند.
پس از این وقایع، طی روزهای گذشته، هزاران نفر از نیروهای نظامی و قضایی و برخی اعضای پلیس در ترکیه بازداشت شده، گروهی از فرماندهان ارتش دستگیر، هزاران تن از نیروهای پلیس و دهها تن از مقامهای دولتی، از جمله گروهی از استانداران از کار برکنار شدهاند.
برخی مقامهای ارشد اروپایی در مورد واکنشهای دولت اردوغان به این جریان ابراز نگرانی کردهاند. رئیسجمهوری ترکیه روز یکشنبه گفته بود «تصفیه» ادامه خواهد داشت.
از: رادیو فردا