قوانین دانشگاه کاشان: زن باید متاهل باشد تا بتواند ساز بزند

پنجشنبه, 9ام آذر, 1396
اندازه قلم متن


در این آئین نامه اجرای کنسرت و برنامه‌های مستقل موسیقی دور از الویت‌های دانشگاه تشخیص داده شده و به طور کلی ممنوع اعلام شده است.

شیما شهرابی

قرار بوده در دانشگاه‎شان کنسرت موسیقی برگزار کنند اما نه تنها با قطعات پیشنهادی آن‌ها موافقت نشده بلکه قوانین جدیدی برایشان ارسال شده است که شرایط جدیدی برای حضور زنان نوازنده معین ‌کرده اند؛ از شرط تاهل تا استفاده از هدبند و نشستن در حاشیه و پشت سر سایر اعضای گروه، بدون حرکات اضافی و… .

این قوانین از سوی «کارشناس فرهنگی» دانشگاه کاشان در نامه‌ای به دبیر «کانون موسیقی» این دانشگاه ابلاغ شده است.

«هدی» یکی از دانشجویان این دانشگاه که نوازنده سنتور است، می‌گوید: «برای اجرای موسیقی باید شناسنامه به خودمان بچسبانیم که شوهر داریم. دلیل این کار چیست؟ شاید فردا اجازه کتبی همسر را هم برای اجرای موسیقی بخواهند.»

به گفته او، کارشناس فرهنگی دانشگاه هیچ توضیحی درباره این که به چه دلیل این قوانین جدید وضع شده، نداده و تنها به آیین نامه برنامه موسیقایی که سال ۹۴ به دانشگاه‌ها ابلاغ شده، اشاره کرده است؛ تیرماه ۹۴ مسوولان بسیج دانشجویی سراسر کشور در دیدار با «محمد فرهادی»، وزیر علوم، تحقیقات و فن آوری وقت از برگزاری کنسرت در محیط دانشگاه گلایه کردند. خبرگزاری «تسنیم» همان وقت گزارش آن دیدار را با تیتر «برگزاری کنسرت در دانشگاه‌ها با شرایط وخیم ضد فرهنگی در شأن دانشگاه‌ها نیست»، منتشر کرد.

اسفند ۹۴ «آیین نامه برنامه موسیقایی» با امضای وزیر علوم به دانشگاه‌ها ابلاغ شد. این آیین نامه توسط نهاد رهبری در دانشگاه‌ها تدوین شده بود. در این آیین نامه، آموزش موسیقی در دانشگاه‌ها ممنوع و تنها برای دانشجویانی مجاز دانسته شده که موسیقی جزو سرفصل‌های آموزشی مصوب آن ها است. هم چنین استفاده از «موسیقی فاخر» نیز مجاز عنوان شده بود. البته شش شرط برای موسیقی فاخر در نظر گرفته بودند: «تقویت کننده هویت ملی و موازین اسلامی باشد؛ شعرش از بی‌بند وباری و یاس و ناامیدی مبرا باشد؛ هیجانات خارج از عرف و لهو و لعب نداشته باشد؛ میل پیشرفت و خودباوری را تقویت کند؛ کارخوانندگان و چهره‌های موجه باشد؛ محتوایش در جهت ترغیب وظایف سیاسی و اجتماعی و دینی باشد.»

در این آیین نامه، اجرای کنسرت و برنامه‌های مستقل موسیقی دور از الویت‌های دانشگاه تشخیص و به طور کلی ممنوع اعلام شده است. تدوین کنندگان این آیین نامه مسوولیت صدور مجوز برنامه‌های موسیقایی را هم بر عهده شورای فرهنگی دانشگاه گذاشته بودند.

یکی از دانشجویان دانشگاه کاشان به «ایران وایر» می‌گوید: «آیین نامه موسیقایی سخت‌گیری کرده اما در همه دانشگاه‌ها یکسان است و هیچ جا نگفته که شورای فرهنگی دانشگاه می‌تواند قوانین جدید وضع کند؛ مثلا بگوید خانم‌های نوازنده لباس جیغ نپوشند، یا هدبند ببندند و حتما باید شوهر داشته باشندو… در آیین نامه ابلاغی به دانشگاه‌ها اصلا از نوازندگی خانم‌ها ایرادی گرفته نشده اما در دانشگاه کاشان…»

جمله اش را نصفه و نیمه رها می‌کند و می‌گوید: «یکی از دانشجویان که این موضوع را پی گیری کرده بود، می‌گفت مسوولان دانشگاه گفته‌اند مردم کاشان سنتی هستند و از این چیزها خوش‏شان نمی‌آید. گفته‌اند مردم خوش‎شان نمی‌آید دختر عزب بنشیند و ساز بزند. اما مگر مردم کاشان در دانشگاه حضور دارند؟ ما دانشجویان برای خودمان برنامه درست می‌کنیم.»

دانشجویان کانون موسیقی دانشگاه کاشان متن استفتا از سایت آیت‌الله علی خامنه‌ای را در خصوص نوازندگی زنان در کانال تلگرامی خودشان قرار داده‌اند. رهبر جمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی درباره حکم نوازندگی زنان با پوشش کامل گفته است: «در صورتی که موسیقی به نظر عرف، لهوی مضل عن سبیل‌الله نباشد، اشکالی ندارد. مشروط بر این که مفسده نداشته باشد و نیز خوف ارتکاب گناه و جود نداشته باشد.»

«کیوان ساکت»، نوارنده تار و سرپرست گروه «وزیری» این اعمال محدودیت برای اجرای موسیقی در دانشگاه کاشان را دنبال کرده است. او می‌گوید: «دانشگاه‌ها باید معنی برابری زن و مرد را آموزش دهند. وقتی چنین آیین نامه‌هایی از دانشگاه‌های کشور صادر می‌شود، ما از جاهای دیگر چه توقعی داشته باشیم.»

او با اظهار تاسف می‌گوید: «ما بارها برای اجرا در شهرستان‌های مختلف به خاطر حضور زنان نوازنده دچار مشکل شده‌ایم. چند ساعت قبل از اجرا، مسوولان خواستار حذف آن‌ها شده‌اند در حالی‌که ما هیچ‌وقت نفهمدیم چرا اگر مردی همان ساز را بزند، مشکلی ندارد اما وقتی زن با حجاب کامل ساز می‌زند، مسوولان نمی‌توانند قبول کنند.»

می گوید هیچ وقت نفهمیده این دستور از کجا می‌رسد: «کسانی که در کنسرت‌های شهرستان‌ها خانم‌های نوازنده را حذف می‌کنند، همان‌هایی هستند که برای اجرا شرط تاهل می‌گذارند. اما این افراد در دانشگاه‌ها چه می‌کنند؟»

دو سال پیش «ایسکانیوز» گزارش داد در شهرهای اصفهان، تبریز، ارومیه، زنجان، گرگان، تمامی شهرهای استان خراسان، برخی از شهرهای خوزستان و… گروه‌های موسیقی اجازه استفاده از هیچ نوازنده خانم یا هم‏خوان زنی را در گروه ندارند. هدی می‌گوید: «همه چیز را گردن سنت و مردم منطقه می‌اندازند؛ مثلا می‌گویند مردم کاشان ناراحت می‌شوند. خب اگر مردم سنتی هستند و ناراحت می‌شوند و نمی‌توانند برابری زن و مرد را ببینند، چرا هیچ آموزش و فرهنگ‌سازی انجام نمی شود؟»
از: ایران وایر


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید