سایت ملیون ایران

دکتر حسین موسویان رئیس شورای مرکزی و رئیس هیأت رهبری جبهه ملی ایران در گفت‌گو با رادیو عصر جدید

توضیح سایت ملیون ایران: این گفت گو پیش از این نیز در این سایت بدون متن همراه انتشار یافته بود.
گروگان‌گیری بزرگترین بحرانی بود که موجب استبداد و انحراف از انقلاب شد. / بنیان انقلاب ایران از فردای کودتای ۲۸ مرداد گذاشته شد. / تنها جریان‌های ملی بودند که از دوره نهضت ملی تا انقلاب روی اصول یعنی استقلال، آزادی و حاکمیت ملی و عدالت باقی ماندند. / جبهه ملی ایران به این موضع رسید که حکومت شاه اصلاح‎پذیر نیست و نمی‌تواند قانون اساسی را مدنظر قرار بدهد.
مواضع دکتر حسین موسویان رئیس شورای مرکزی و رئیس هیأت رهبری جبهه ملی ایران در گفت‌گو با رادیو عصر جدید:
 
⬅️ کسانی که می‌گویند جبهه ملی ایران در این سی سال منجمد شده، در جای امنی نشسته و از دور دستی بر آتش دارند؛ بدون اینکه شرایط مبارزاتی جبهه ملی را درک کنند سخنانی از روی ناآشنایی می‌گویند. 
⬅️ همه میدانند جبهه ملی ایران پس از انقلاب تمام قد در مقابل بیراهه رفتن انقلاب و عدول آن از شعارها و آرمان‌هایی که انقلابیون در نظر داشتند، ایستادگی کرد. شعارهای اصلی انقلاب آزادی و استقلال و جمهوریت بود. 
⬅️ جبهه ملی ایران هم به دنبال همین انقلاب بود که استقلال و آزادی جمهوریت، رعایت اعلامیه حقوق بشر، را به ارمغان بیاورد. بنابراین از بعد از انقلاب فعالیت خود را شروع کرد. فعالیت سنگینی هم شروع کردیم. نشریه «پیام جبهه ملی» را از همان آغاز منتشر کردیم. چندین راهپیمایی و گردهمایی، یک گردهمایی که عصرهای پنجشنبه در مرکز تشکیلات صورت می‌گرفت. چندین راهپیمایی مردم را به دعوت به اعتراض به انتخابات دو مرحله‌ای و … کردیم.
⬅️  به تدریج که مردم به ما اقبال نشان می‌دادند و و روزنامه ما تیرازش بالا می‌رفت، فشار و تضییقات هم بیشتر می‌شد، تا جایی که در روز ۲۵ خرداد ۶۰ با حربه ارتداد کوشیدند که جبهه ملی را از صحنه خارج کنند. 
⬅️ بعد از رویداد ۲۵ خرداد ۱۳۶۰ به صورت محدود جبهه ملی فعالیت خود را ادامه داد، انتشارات داشت. ما در همان ۲۲ بهمن سال ۱۳۶۰ بیانیه‌ای دادیم و در آن کشتارهای بعد از خرداد ۱۳۶۰ را تقبیح و مورد انتقاد قرار دادیم.
⬅️ در زمان جنگ ما نشریات با ارزشی را منتشر کردیم. یکی از آنها جزوه چهل صفحه‌ای به نام «نقطه کور» که تحلیلی از مسئله جنگ داشت. در آن به برخی از کارهای غیرکارشناسی که به دست افراد غیر نظامی صورت گرفته می‌شد، مورد نقادی قرار گرفته بود. در سالروزهای ۱۴ اسپند، با همان تشکیلات محدودی که داشتیم به احمدآباد می‌رفتیم و نسبت به مزار شادروان دکتر ممحمد مصدق رهبر جبه ملی ایران ادای احترام می‌کردیم. فعالیت‌ها متوقف نشد. در تیرماه ۱۳۶۴ جلسه شورای مرکزی منزل زنده‌یاد شاه‌حسینی برگزار کردیم. و در آنجا جمع‌بندی ما این بود که ما باید فعلاً در این شرایط جنگ از گرفتن مواضع سیاسی خودداری کنیم و صبر کنیم تا جنگ در مقابل دشمن خارجی تمام شود. 
‌⬅️ بالاخره در سال ۱۳۷۲ شادروان ادیب برومند دیگر اعضای شورا را جمع کرد و مجدد شورای مرکزی تشکیل شد؛ ما صدها نشریه و اعلامیه و نشریه پیام جبهه ملی را به صورت یک نشریه درون‌سازمانی منتشر کردیم. و عمده مسائل مربوط به مملکت را بیان می‌کردیم که اکنون شماره ۱۹۴ منتشر شده، ما همواره انتقادات و پیشنهادات خود را مطرح کرده‌ایم. راجع به سیاست داخلی و سیاست خارجی حاکمیت جمهوری اسلامی اظهار نظر می‎کردیم. 
⬅️ مسائل تاریخی یک کشور را نمی‎توانیم بدون ارتباط با هم تحلیل کنیم. مسائل تاریخی کشور مانند حلقه‌های زنجیر بهم پیوسته است. اگر کودتای ۲۸ مرداد روی نمی‌داد و دولت ملی وطن‌خواه دکتر محمد مصدق می‌توانست دوام بیاورد و آن اقداماتی که در طول دو سال و چهار ماه انجام و آن بیلان مثبتی که در اقتصاد ارائه کرده بود و صادارت ما بدون صادرات نفت غلبه بر واردات کرده بود. در آن دوره این همه اصلاحات صورت گرفت، ساختمان‌هایی که برای مدارس ساخته، شیلات ملی، تأسیس کانون وکلا دادگستری ، سازمان تامین اجتماعی پایه‌گذاری، استقلال دانشگاها سازماندهی می‌شد. 
⬅️ این‌ها گام‎های بلندی در راستای دموکراسی و مردم‌سالاری در ایران برداشته شد، وقتی کودتای ۲۸ مرداد صورت گرفت و یک حکومت وابسته به سیاست خارجی را روی کار آورد. این کودتا سبب شد که راه پیشرفت و اعتلای کشور مسدود شود. یک سیاست با مشت آهنین از طرف محمدرضا شاه به مدت ۲۵ سال تا انقلاب ۵۷ ادامه پیدا کند. 
⬅️ از فردا کودتای مقاومت نیروهای ملی در مقابل کودتا آغاز شد. نهضت مقاومت که از فردای کودتای ۲۸ مرداد، ما روزهای مانند ۱۶ آذر را داشتیم. تظاهرات مفصل در بازار و دانشگاه را داشتیم. حتی تظاهرات در صحن حضرت عبدالعظیم داشتیم. اعتصابات دانشگاه، بازار و ادارات ادامه پیدا کرد. بنابراین انقلاب از همان زمان کلید خورد. انقلاب بر علیه کودتا پیش رفت. البته جبهه ملی در ادامه در سال ۱۳۳۹ چهار سال مبازرات قاطعی بر علیه رژیم کودتا انجام داد. 
⬅️ از سال ۴۲ روحانیت نیز به مخالفت با شاه پرداخت، البته حکومت شاه برخورد خیلی شدید و جدی [مانند دیگر جریانهای به ویژه جبهه ملی] نداشت، مخالفتی می‌شد و شاه و هم با مدارای بسیار و گاهی اواقات با آوانس‌هایی به آنها می‌داد، برای اینکه مبارزات مذهبیون و روحانیت در حقیقت میتواند جلوی جریان چپ و کمونیست را بگیرد. و با این طرز تفکر جلوی روحانیت باز گذاشته شد. 
⬅️ در سال ۱۳۵۶ که شورای جبهه ملی ایران تجدید حیات کرد. با نامه‌ای به شاه با امضای سه تن زنده‌یادان کریم سنجابی و شاپور بختیار و داریوش فروهر، دوباره مبارزه جبهه ملی شروع شد. [اما در سالهایی که جبهه ملی ایران به مدت ۱۳ سال فعالیتش بدلیل خفقان] توقف شده بود، موجب شد حرکت اسلام‌گرایان خیلی پیش رفت بود، تا جایی که در موقع انقلاب دست بالا را داشتند و جریان‌های ملی و آزادی‌خواهان، مقداری عقب بمانند. به همین دلیل آن جریان در زمان انقلاب تسلط پیدا کرده بودند. 
⬅️ متآسفانه به وعده‌هایی که پیش از انقلاب داده و قبول کرده بودند جمهوری اسلامی یک «جمهوری دموکراتیک» خواهد بود، آزادی‌های اساسی را رعایت کنند، استقلال را مدنظر و اعلامیه جهانی حقوق بشر و حقوق اساسی ملت را عنایت داشته باشند. به این وعده ها عمل نشد. 
⬅️ بعد از انقلاب آزادی‌خواهان و ملیون دچار تنگنا شدند و مبارزه برای آزادی و استقلال را دوباره آغاز کردند. 
⬅️ بنیان انقلاب ۵۷ فردای کودتای ۲۸ مرداد گذاشته شد. اگر روحانیت در سال ۴۲ در آن دخالت داشتند، آنها هم به این قطار انقلاب سوار شدند، ولی در ایستگاه ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ این قطار استقلال و آزادی عدالت را عوض کردند، این ملیون بودند که در همان قطار استقلال و آزادی عدالت حقوق بشر باقی ماندند. 
⬅️ درخواست جمهوریت در ایران سابقه طولانی داشته است. در آستانه انقلاب شعار همه ملت ایران در سراسر کشور این بود که ما شاه و سلطنت نمی‌خواهیم و ندای جمهوری را سر داده بودند. جبهه ملی ایران هم اعلام کرد که با توجه به اینکه حکومت سلطنتی قانون اساسی مشروطه و حقوق ملت را رعایت نمی‌کند، به همین خاطر از سلطنت عبور می‌کند. 
⬅️ رژیم پهلوی سلطنت مشروطه را زیر پاگذاشت. و حقوق ملت را نادیده گرفتند. انقلاب ۵۷ شاه “رهبر سلبی” آن بود. آن حکومت ۲۵ ساله استبدادی؛ با اعلام اینکه یک حزب باید باشد و آن هم حزب رستاخیر و اگر کسی قبول ندارد گذرنامه بگیرد و از مملکت برود. شما ببنید؛ چه نحو برخوردی با ملت ایران داشت. هرکسی یک حزبی که من میگویم قبول ندارد از ایران برود! یعنی ملت ایران را که مالک این کشور است. اینها بیایند از این مملکت بروند به خاطر اینکه تک‌حزبی را قبول ندارند!
⬅️ این رفتار ملت را به سمت انقلاب سوق داد و جبهه ملی ایران را به این موضع رساند که حکومت شاه اصلاح‎پذیر نیست و نمیتواند قانون اساسی را مدنظر قرار بدهد و آن را زیر پا می‎گذارد. بلکه جمهوریت حکومت مطلوب‎تری است که براساس انتخاب مردم رئیس کشور انتخاب میشود. و میتوانند در سه یا چهار سال بعد انتخابات انجام دهند و اگر که خوب کار نکرده، تعویض کنند. در حالیکه در نظام سلطنتی که مورثی است و وارث سلطنت با هر شرایطی شخص اول و حاکم مادام‌العمر مملکت می‌شود؛ جوابگویی هم به کسی ندارد. ملت هم اگر بخواهد تغییر و تحولی در کشور انجام دهد نمی‌تواند. 
⬅️ خوب معلوم است سلطنت مادام‌العمر در قرن بیست و یکم قابل قبول نیست.و جمهوریت و انتخاب رئیس جمهور در فواصل زمانی معین کاملا مطلوب‌تر است بعضی از این طرفدارن سلطنت مثال میزنند ما یک دموکراسی سلطنتی در اروپا، هلند، سوئد و انگلستان دارم. اگر شبیه آنها شویم چه اشکالی دارد؟ خوب آن نمونه‌ها در کشورهای اروپایی خیلی از نظر دموکراسی پیشرفته است. چنین نمونه‌هایی میتوانید در خاورمیانه و در کشورهای همسایه ما مثال بزنید که یک پادشاهی در عربستان و … چگونه عملکردی دارد؟ اساساً یک پادشاه در گذشته در ایران چگونه عمل کرده است؟ در آینده هم البته وضع همین خواهد بود. باز حاکم مطلق خواهد بود. هر قانون اساسی هم باشد زیر پا خواهد گذاشت. به این دلیل جبهه ملی جمهوری‌خواه شد؛ و در اساسنامه خود «حاکمیت ملی را براساس نظام جمهوری با رأی مستقیم مردم» ملاک قرار داد. 
⬅️ جبهه ملی ایران بارها به نادرستی گروگان‌گیری و اشغال سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ اشاره داشته و همان زمان نیز در روزنامه پیام جبهه ملی این حرکت را محکوم کرد. 
⬅️ بلوکه شدن اموال و دارایی‌های ایران در آمریکا بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار و سپس حساب‌سازی روی آن از پیامدهای منفی این حرکت بود. 
⬅️ مقدمه‌سازی برای حمله صدام به ایران، تحمیل هزینه‌های هنگفت میلیاردی، کشته و مجروح شدن بسیاری از جوانان میهن از پیامدهای زیان‌بار گروگان‌گیری است؛ علاوه بر آن چهره ایران در سطح بین‌المللی به عنوان کشوری با فرهنگ چندهزارساله و مهمان‌نواز، مخدوش شد.
⬅️ دشمنی با مریکا، که تا هم‌اکنون ادامه دارد. در حال حاضر فعلی آمریکا این تحریم‌ها، تهدیدها را بر علیه ایران اعمال میکند. در حالی‌که دلیلی برای این مسائل وجود نداشت.
⬅️ استرداد شاه می‌توانست از طریق روابط دیپلماتیک دنبال شود، گروگان‌گیری راه آن نبود. 
⬅️ «سیاست نه شرقی نه غربی» سیاست درستی است ولی اجرا نشد. با این خصومت با غرب و آمریکا در حالی‌که با اتحاد شوروی روابط دوستانه‌ای برقرار کردید. بعد از فروپاشی همین رابطه را با روسیه داشتید. بعد اعلام کردید اتحاد ما با روسیه، اتحاد استراتژیک است. 
⬅️ روسیه کشوری است که در طول تاریخ اجحافات زیادی در حق ملت ایران کرده است. قراردادهای ننگین ترکمنچای و گلستان، حمایت از استبداد محمدعلی شاه و به توپ بستن مجلس و تاخیر در تحویل  مطالبات ۱۱ تن طلا علیرغم تنگنای مالی دولت مصدق و تحویل آن به دولت کودتا از خیانت‌های شوروی است. 
⬅️  در آخرین مورد هم کنوانسیون دریای خزر است که حقوق قانونی و حتمی ملت ایران را نادیده گرفته؛ در حالیکه ۵۰ درصد از دریای مازندران طبق موافقت نامه ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ متعلق به ایران است. اگر آن سیاست نه شرقی و نه غربی را اعمال می‌کردیم ایران می‌توانست حقوق خود در رابطه با دریای مازندران را استیفا کند. روسیه در حال حاضر هر طور که دلش خواسته این دریا را تقسیم کرده است. چیزی حدود ۱۲ الی ۲۰ درصد برای ایران در نظر گرفته که این خدشه به تمامیت ارضی ایران است. این سوء سیاست‌ها خدشه به منافع و منابع ملی ایران است.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Jo2vyGobZeA
از: احترام آزادی
خروج از نسخه موبایل