فرونشست ۲۰ سانتی‌متری زمین در دشت شیراز

 

استان‌وایر – بر اساس مطالعاتی که دانشگاه شیراز راجع به دشت شیراز انجام داده است، زمین  حدوداً ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر در برخی از نقاط این شهر فرونشست داشت.

به گزارش خبرگزاری «مهر» روز چهارشنبه، ۲۹ دی ۱۴۰۰، کارشناسان می‌گویند به دلیل اینکه این فرونشست‌ها توسط مردم عادی قابل مشاهده نیست آن‌ها در جریان وضعیت نگران کننده قرار نمی‌گیرند.

«طهمورث یوسفی»، مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب ایران، نرخ میانگین سالانه فرونشست زمین در شیراز را حدود هفت سانتی‌متر در سال در بخش جنوب شرقی شیراز عنوان کرد و گفت: «این میانگین در دشت مرودشت که دارای بالاترین نرخ در فارس بود ۱۷ سانتی متر است».

براساس این گزارش، پیش از این اعلام شده بود که فرونشست زمین در فارس همچنان در سطح جهان رکورددار است و از وضعیت بحرانی نیز بدتر تخمین زده شده بود و کارشناسان ضمن هشدار در این رابطه اعلام کرده بودند که وضعیت فرونشست در برخی از دشت‌ها به ویژه دشت مرودشت بحرانی است.

یکی از دلایل فرونشست دشت شیراز «برداشت بی‌رویه آب» عنوان شده است.

او همچنین از ایجاد چند فروچاله در قسمت شرقی دریاچه مهارلو خبر داد. علاوه بر آن در قسمت جنوب دریاچه «به علت خشک شدن چشمه‌های آب شیرین حاشیه جنوبی با متصاعد شدن گازهای متان از زمین شروع به خودسوزی کرد».

به گفته مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب ایران برداشت ذخایر آب زیرزمینی برای کشاورزی در دشت شیراز و مرودشت به ترتیب از عمق ۲۰۰ و بیش از ۳۰۰ متری انجام می‌شود.

پیش از این «علی بیت‌اللهی» دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی ایران در تاریخ هفتم آبان ۱۴۰۰، گفته بود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت شهری ایران در معرض فرونشست زمین قرار گرفته‌اند و از ۳۱ استان، در ۱۸ استان فرونشست رخ داده است.

او در تاریخ ۲۴ مهر ۱۴۰۰، نیز گفته بود که ایران رتبه چهار فرونشست زمین در دنیا را دارد. به گفته بیت‌اللهی «اگر وضعیت در کشور از نظر تعداد چاه‌ها، برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی و مدیریت نکردن کشت همین گونه پیش برود و میزان بارش‌ها نیز در همین وضعیت باشد، کمتر از ۱۰ سال برای جبران فرونشست زمین فرصت باقی است».

براساس اعلام دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی ایران تمام ۶۱۰ دشت ایران در حال فرونشست هستند.

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل