عفو بینالملل و انجمن خانوادههای جانباختگان هواپیمای پیاس۷۵۲ به مناسبت چهارمین سالگرد اعتراضات سراسری آبان ۹۸، در بیانیههایی جداگانه با خانوادههای جانباختگان این اعتراضات اعلام همبستگی کرده و بر محاکمه عاملان و آمران «فجایع آبان» تاکید کردند.
عفو بینالملل روز پنجشنبه ۲۵ آبان، در بیانیهای با اشاره به آغاز اعتراضات سراسری در ایران از سال ۱۳۹۶«بحران مصونیت از مجازات» مقامات حکومت ایران و «ناکافی بودن اقدامات جامعه بینالمللی» دراینباره را از دلایل توسل جمهوری اسلامی به «خشونت روزافزون» ذکر کرده است.
این سازمان حقوق بشری با انتشار ویدیویی از شماری از جانباختگان اعتراضات «آبان خونین ۱۳۹۸» با بازماندگان «جویای حقیقت و عدالت» اعلام همبستگی کرده است.
Iran has been shaken by nationwide protests since 2017. Amid a crisis of impunity & inadequate action from the international community, Iranian authorities have resorted to increasing brutality. We stand in solidarity with families seeking truth & justice for #BloodyNovember 2019 pic.twitter.com/M1ZNm2iWuJ
— Amnesty Iran (@AmnestyIran) November 16, 2023
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز اوکراینی هم «قتل» بیش از هزار و پانصد نفر از معترضان در آبان ۱۳۹۸ «توسط جمهوری اسلامی» را «کشتار گسترده» و «جنایات فراموشنشدنی» خواند.
این انجمن در بیانیهای با یادآوری «بیاحترامی» به پیکر بسیاری از جانباختگان و «فشار شدید امنیتی» بر خانوادههای آنان تاکید کرد که «برخی از اعضای خانوادهها همچنان به گناهی ناکرده در زندان هستند.»
منوچهر بختیاری و ناهید شیرپیشه، والدین دادخواه پویا بختیاری، از جمله خانوادههای جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸ هستند که در حال حاضر در زندان بسر میبرند.
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز اوکراینی با اعلام همراهی وهمدلی با تک تک خانوادههای آبان، خواستار برگزاری «دادگاههایی مستقل و بیطرف در ایران آینده» و مجازات عاملین و آمرین «فجایع آبان» شد.
این انجمن تاکید کرده است که «ما قاتلین فرزندان ایران را نه فراموش میکنیم و نه میبخشیم.»
بیانیه انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز PS752 در چهارمین سالگرد کشتار آبان ۱۳۹۸ توسط جمهوری اسلامی
— Association of Families of Flight PS752 Victims (@ps752justice) November 16, 2023
چهار سال پیش در چنین روزهایی جمهوری اسلامی، اینترنت بسیاری از نقاط ایران را قطع کرد تا دست به کشتار گستردهای بزند که امروز آن را به نام کشتار خاموش آبان میشناسیم.
ابعاد جنایات… pic.twitter.com/joaX14f3Uj
اعتراضات آبان ۹۸ در پی افزایش ناگهانی نرخ بنزین آغاز شد و به سرعت به اعتراضاتی گسترده علیه حکومت جمهوری اسلامی تبدیل شد. حکومت ایران همزمان با قطع اینترنت به سرکوب خونین معترضان دست زد و علاوه بر کشتن و مجروح کردن صدها تن اقدام به بازداشت هزاران تن دیگر کرد.
خبرگزاری رویترز شمار معترضان جانباخته در جریان سرکوب ماموران حکومت را هزار و پانصد نفر گزارش داده است.
روزنامه نیویورک تایمز، هم در آن زمان اعتراضات آبان ۹۸ را «بدترین ناآرامیها» در ایران در ۴۰ سال گذشته و عمده معترضان را متشکل از جوانان بیکار یا کمدرآمد توصیف کرد.
همزمان با چهارمین سالگرد سرکوب خونین آبان ۹۸، شماری از شهروندان هم با انتشار ویدیوهایی یاد معترضان جانباخته از جمله پویا بختیاری را گرامی داشتند.