سایت ملیون ایران

ایمان فلاح: تحلیل عملکرد دکتر حسین فاطمی از منظر گفتمان حقوندی

(توضیح اینکه این مطلب برای جلسه کلاب هاوس خیابان مصدق به مناسبت هفتادمین سالگرد جانسپاری دکتر حسین فاطمی به صورت تفصیل آماده شده است که بخشی از آن در جلسه مجال طرح پیدا کرد)

 با سلام و احترام به همراهان گرامی، پیش از ورود به بحث بررسی عملکرد دکتر حسین فاطمی، مایلم به‌طور مختصر حوزه کاری و پژوهشی خود را معرفی کنم. من دانش‌آموخته مهندسی صنایع با گرایش مدیریت سیستم‌ هستم و در همین زمینه در پروژه‌های مختلف سازمانی و صنعتی فعالیت می‌کنم. در طول ۲۰ سال گذشته، تجربه‌های عملی فراوانی در داخل و خارج از کشور داشته‌ام. علاوه بر این، به عنوان دبیر مرکز پژوهش‌های حقوندی به همراه پژوهشگران در تلاش هستیم تا مفاهیم پایه‌ای در حوزه‌های مختلف سیاست، فرهنگ، اقتصاد و محیط زیست را از منظر گفتمان حقوندی تبیین و گسترش دهیم.

در این مقاله، هدف من تحلیل و بررسی عملکرد دکتر حسین فاطمی است، اما نه به شیوه مرسوم تحلیل‌های تاریخی صرف قابل دسترس، بلکه از زاویه گفتمان حقوندی و با استفاده از معیارهای مشخص ارزیابی با نگرش سیستمی این بررسی انجام خواهد شد. ویژگی این روش این است که می توان این معیارها را برای ارزیابی عملکرد سایر افراد و نهادها نیز انجام داد.

در خیال این همه لعبت به هوس می بازم   بو که صاحب نظری نام تماشا ببرد

 در قدم اول به موضوع آرمان(نیت یا مقصود) که مرحله نخست برای انجام رسانیدن یک امر است می پردازم. یک آرمان‌ به نیت‌هایی اشاره دارد که انسان‌ها به‌طور آگاهانه یا ناخودآگاه به‌منظور تأثیرگذاری بر دنیای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی خود در پیش می‌گیرند. این آرمان‌ها در دو دسته اصلی قابل طبقه‌بندی هستند:

آرمان‌های حقوند: در این نوع گفتمان، هدف‌های انسانی بر پایه اصولی مثل استقلال، آزادی، احترام به حقوق یکدیگر اخلاق، عدالت، صداقت و برابری قرار داره و روش این افراد عمدتا خشونت زدایی است، در پی احقاق حقوق هستند، روابط شان را  هم بر پایه موازنه عدمی شکل می دهند. همانطور که سعدی اشاره دارد:

نه بر اشتری سوارم نه چو خر به زیر بارم    نه خداوند رعیت نه غلام شهریارم

آرمان‌های ناحقوند: این آرمان‌ها معمولاً بر تسلط، کنترل و برتری‌جویی استوارند. در اینجا، هر فرد یا گروهی که درگیر این نوع گفتمان می‌شود، در پی دستیابی به منابع، قدرت (زور، ثروت، شهرت، جایگاه اجتماعی …) و تسلط بر دیگران از طریق روش‌هایی مبتنی بر ایجاد تضاد، ترس، سانسور و خشونتهایی همچون توهین، تحقیر، تناقض، تبعیض، ترور و سرکوب است. انگیزه هایی مثل انتقام، نفرت، حسادت و حرص هم نیروی محرکه آنها خواهد بود. تعاریفی که در ذهن پذیرفته شده است هم بر این مبنا است و رفتارها و عملکردهای دیگران را نیز بر این مبنا  تحلیل و قضاوت می شود همچنین روابط بر این مبنا تنظیم می گردد. نظامهایی توتالیتر مثل فاشیسم در خانواده، و در سطح اجتماعی مارکسیسم، کمونیسم، لیبرالیسم و در سطح ملی نازیسم و نئو نازیسم گونه هایی از این آرمانها هستند. 

نتیجه عمل مستمر به اصول گفتمان حقوندی به‌طور نمادین تماشاگه‌ای را خلق می کند که انسان‌های حقوند می‌توانند در آن تماشاگه به تحقق آرمان‌های بشری و حضور مستمر در عرصه‌هایی همچون دانایی، شادی، دوستی، سلامتی، برازندگی، دارایی و زیبایی دست پیدا کنند، رشد کنند و خلق کنند و الگوی سایر افراد در مسیر توسعه این تماشاگه شوند.

حضوری گر همی خواهی ازو غافل مشو حافظ     متی ما تهت من تهوا دع الدنیا و اهملها

این حضور به معنای تلاش انسان برای تحقق این تماشاگه در زندگی فردی و جمعی، میهنی و انسانی خودش از طریق رهاسازی استعدادهای خویش و دیگران، و در حقیقت خلق و ابتکار مستمر در عرصه های مختلف است.

در مقابل،

اگر بخواهیم نتیجه عمل انسان در گفتمان ناحقوندی را ترسیم کنیم، می توان کوه یخ را در نظر گرفت که هر فرد یا گروه در سیستم‌های مختلف اجتماعی و سازمانی در نتیجه اغفال از حقوق خود و دیگران به تدریج وارد این کوه یخ می شود و درون ساختار منطبق با شرایط مختلف و جذابیتهای موجود به شکل بلوک های مختلف اون کوه یخ آرام آرام منجمد می شود. نیروهای محرکه ی جامعه را نیز با روشهای توضیح داده شده به سطوح بالایی این کوه یخ فرا خوانده می شوند، جذب بلوکها می شوند و در نهایت در یک یا چند بخش از این کوه یخ منجمد می شوند. و در نهایت ما بخش قابل رویت این کوه یخ را به شکل یک رهبرِ کمونیسم و فاشیسم، نازیسم، ولایت مطلقه فقیه یا ضحاک و به اصطلاح اسطوره ای نیروی اهریمنی می بینیم.

حال که دانستیم آرمان در گفتمان حقوندی چیست و حضور آن چه نتایجی می تواند در پی داشته باشد به این نکته مهم می رسیم که، برای ارزیابی عملکرد افراد یا نهادها از منظر گفتمان حقوندی، به معیارهای سنجش عملکرد در این گفتمان نیاز داریم:

معیارهای سنجش عملکرد از منظر گفتمان حقوندی

برای ارزیابی عملکرد افراد یا نهادها از منظر گفتمان حقوندی، به مجموعه‌ای از معیارهای سنجش نیاز داریم که به ما امکان می‌دهد تا نه‌تنها رفتارها و تصمیمات را تحلیل کنیم، بلکه بتوانیم آن‌ها را کمی‌سازی نماییم. البته می توان با جزییات بیشتر و زیر معیارها و امتیاز دهی ها نیز پرداخت که از حوصله این نوشتار خارج است.

 در اینجا به برخی از این معیارها اشاره می‌کنیم:

  1. میزان خودانگیختگیِ (Spontaneous) فرد در تصمیم‌گیری‌های در سپهرهای فردی اجتماعی و میهنی.
    • کیفیت استقلال عمل و توانایی اداره امور در سپهرهای مختلف در امور مالی، اجتماعی و سیاسی.
    • کیفیت آزادی در اندیشه و انتخاب و توانایی تفکر مستقل.
    • صراحت لهجه و شجاعت در عمل
  2. تعهد به آرمان‌های انسانی همچون استقلال، آزادی، عدالت و حقوق بشر.
  3. احترام به حقوق افراد در روابط شخصی و اجتماعی.
  4. مسئولیت‌پذیری در تدبیر امور و مدیریت بحران‌ها.
  5. میزان خلاقیت و ابتکار در خلق ارائه راهکارهای نوین برای حل مسائل اجتماعی و سیاسی.
  6. باور به همکاری و اصول حق اشتراک و حق اختلاف، به‌ویژه در عرصه سیاست.
  7. استفاده از روش‌های خشونت زدا در برخورد با مسائل و برخوردها و خشونتها و تضادها.
  8. شفافیت در گفتار، کردار و پندار در راستای ایجاد جامعه‌ای آزاد و باز.
  9. استقامت و پایداری بر اصول گفتمان حقوندی در مواجهه با چالش‌ها و فشارهای اجتماعی و سیاسی.
  10. شجاعت در عمل و صراحت در بیان در مواجهه با دشمنان استقلال و آزادی مردم

تحلیل عملکرد دکتر حسین فاطمی از منظر گفتمان حقوندی

اکنون که با معیارهای گفتمان حقوندی برای ارزیابی عملکرد آشنا شدیم، اجازه دهید عملکرد دکتر حسین فاطمی را از این منظر مورد بررسی قرار دهیم:

– باور به همکاری و اصول حق اشتراک و حق اختلاف، به طور کلی پویندگان  راه نهضت  ملی ایرا ن بر اصو ل  میهن دوستی،   آزاد ، استقلال، عدالت  و رشد و توسعه  و   نگرش  انسان دوستی   که همان موازنه منفی است  که بستر  فرهنگ تمدنی  ایرانی  و ا استعانت  از   دستاردی ها  مثبت  و سازنده بشری  تعریف می گردد  و اصول حقوندی  بازتاب آن است. به‌ویژه در عرصه سیاست برای دستیابی به این اصول دکتر فاطمی بر ایجاد اتحاد از ضمن پذیرش حق اختلاف، مستمر در ساختن گروههای کاری، نهادهای صنفی در بین روزنامه نگاران و نهادهای ملی برپایه حق اشتراک وطن داری و میهن دوستی اهتمام می ورزید.

 

پایان سخن

پاینده و جاوید باد ملت رشید ایران. سپاس از توجه شما

—————————————————-

پاورقی:

 

منابع:

خروج از نسخه موبایل