اکثر ساکنین روستای روشنکوه از توابع استان مازندران پیرو دیانت بهایی هستند، همین موضوع در طی سالهای اخیر به اعمال تبعیضاتی به خصوص در حوزه ساخت و ساز در این روستا منجر شده بود با اینحال در آخرین اقدام، اداره کل منابع طبیعی استان مازندران با ادعای تصرف در اراضی جنگلی درباره زمین هایی که بعضا از بیش از ۷۰ سال قبل مورد بهره وری بوده اند خواستار تخریب تعدادی از منازل متعلق به بهاییان ساکن این روستا شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روستای روشنکوه از جمله روستاهای استان مازندران است که به بهایی بودن ساکنین آن شهرت دارد. در طی سالهای اخیر تلاش های سیستماتیک و گسترده ای صورت گرفته است تا اینکه بهاییان این روستا را ترک نمایند. از جمله این موارد می توان به ندادن جواز ساخت و یا پایان کار به ساکنین بهایی این روستا اشاره نمود. این در حالی است که ساخت و ساز در روستاهای مسلمان مجاور به آسانی صورت می گیرد.
در اقدامی دیگر، اخیراً اداره منابع طبیعی ادعا کرده است که ۱۴ قطعه زمین در روستای روشنکوه، سابقاً جنگل بوده است و بهاییان این روستا با تصرف در اراضی جنگلی، به کشاورزی و ساخت و ساز مشغول شده اند. به همین جهت این اداره درخواست خلع ید و قلع و قمع این راضی را نموده است. این در حالی است که این اراضی قدمتی بالغ بر هفتاد سال – یعنی پیش از اصلاحات ارضی در سال ۱۳۴۲ – دارند.
اداره منابع طبیعی از ارائه نقشه ها و عکس های هوایی مربوط به دهه چهل و پنجاه در دادخواست خود احتراز کرده است. همچنین به تمام ارگان های ذیربط ابلاغ شده است که از ارائه تصاویر هوایی و نقشه های منطقه، مربوط به دهه چهل، پنجاه و پیش از آن به بهاییان روستای روشنکوه اجتناب شود. شاید یکی از دلایلی که نقشه ها و تصاویر هوایی گذشته روشنکوه به بهاییان این روستا داده نمی شود، این است که اگر تصاویر هوایی فعلی با تصاویر هوایی دهه چهل تطبیق داده شود، روشن خواهد شد که هیچیک از اراضی مورد دعوی اداره منابع طبیعی، جزء اراضی جنگلی نبوده است.
به علاوه در آگهی تشخیص منابع طبیعی – به شماره ۸۷۵۲-۳۱/۲/۵۴ – که ضمیمه دادخواست شده است عنوان شده ” روستای روشنکوه ، طبق نقشه تهیه شده (در همان زمان)، جزء مستثنیات منابع طبیعی می باشد.” با این حال اداره منابع طبیعی از ارائه این نقشه که جزء لاینفک آگهی تشخیص منابع طبیعی است، اجتناب می نماید و سایر مراجع ذیربط نیز مجاز به تحویل این نقشه ها به بهاییان این روستا نمی باشند. این در حالی است که حتی در سند مالکیت – شماره ۲۳۷-۲۲/۶/۸۵- “مستثنیات موجود در اراضی محلی” که روستای روشنکوه جزئی از این مستثنیات است نیز، صریحا ذکر شده است.
مالکین این اراضی که به دادگاه خوانده شده اند، عبارتند از: ۱. مراد قلی نژاد ۲. هومن قلی زاده ۳. ساعد قلی زاده ۴. شاهرخ نبی پور ۵. انور مسلمی ۶. نوید درخشان ۷. منصور روحانی ۸. حجت الله نعیمی ۹. مینو نادری ۱۰. احسان الله روحانی ۱۱. بهزاد ذبیحی ۱۲. قباد هاشمی ۱۳. کیاوش هاشمی ۱۴. نادر درخشان