انتقال شش فعال فرهنگی کرد معترض به وضعیت کولبران به زندان دیزل آباد کرمانشاه

دوشنبه, 27ام شهریور, 1396
اندازه قلم متن

یک فعال حقوق اقوام به کمپین حقوق بشر در ایران گفت شش هنرمند و فعال فرهنگی کرد که به دلیل تجمع اعتراضی برای کشته شدن دو کولبر در پارک کودک شهر کرمانشاه، روز ۱۶ شهریور ماه بازداشت شده بودند، روز ۲۳ شهریور ماه به زندان دیزل آباد کرمانشاه منتقل شده‌اند. به گفته این فعال مدنی هنوز اطلاعی از اتهام این فعالان مدنی در دست نیست.

این فعال مدنی همچنین گفت علت انتقال آن‌ها به زندان فرصت کافی نداشتن برای تهیه وثیقه یا قرار کفالت از سوی خانواده‌های‌شان بوده است: «معمولا این شیوه برای تنبیه کردن بیشتر بازداشت‌شدگان استفاده می‌شود. آن‌ها را در ساعات پایانی کار اداری روز پنجشنبه ۲۳ شهریور ماه به دادگاه انقلاب فرستاده‌اند. خانواده‌ آن‌ها پیش از این‌‌که بتوانند وثیقه یا قرار کفالت را تهیه و به دادگاه برگردانند، ساعت اداری تمام شده و آن‌ها به زندان روانه شدند. روز بعد هم که جمعه تعطیل رسمی است. حالا باید وکیل آن‌ها روز شنبه اقدام کند. این آزارها معمولا برای تنبیه بیشتر انجام می‌شود وگرنه می‌توانستند آن‌ها را زودتر یا یک روز قبل به دادگاه انقلاب منتقل کنند»

پنج هنرمند و فعال فرهنگی کرد به نام‌های شهریار رستمی نویسنده و مترجم، فرزاد سه فه‌ره،شاعر و فعال فرهنگی، فواد مظفری نویسنده و منتقد ادبی، ارسالان عباسی موسیقی‌دان و نوازنده تتبور، شهریار طهماسبی، فعال فرهنگی روز ۱۶ شهریور ماه به همراه تعداد دیگری از شهروندان کرمانشاه در پارک کودک شهر کرمانشاه جمع شده بودند اما پیش از شروع تجمع از سوی نیروهای انتظامی بازداشت و روانه بازداشتگاه نیروی انتظامی شدند. چند ساعت پس از آن نیز همگی این پنج نفر به بازداشتگاه امنیتی میدان نفت این شهر منتقل شدند.

همچنین سه روز پس از بازداشت این پنج نفر، در تاریخ ۱۹ شهریور ماه یکی دیگر از فعالان فرهنگی کرد به نام رسول صیادیان منش در روستای صیادیان از توابع شهرستان گیلانغرب از سوی نیروهای امنیتی در منزلش بازداشت شد. نیروهای امنیتی خانه او را نیز تفتیش و مقداری از وسایل شخصیش را ضبط کردند و او را به بازداشتگاه میدان نفت منتقل کردند. همگی این شش نفر روز ۲۳ شهریور ماه نیز به زندان دیزل آباد کرمانشاه منتقل شدند.

قادر بهرامی ۴۵ ساله و حیدر فرجی ۲۱ ساله روز سیزدهم شهریور، در ارتفاعات مرزی شهرستان بانه با شلیک مستقیم نیروهای هنگ مرزی کشته شدند. پس از این اتفاق صدها نفر از ساکنان شهر «بانه» در استان کردستان، در اعتراض به قتل دو کولبر با تیراندازی هنگ مرزی، روز چهاردهم شهریور در مقابل فرمانداری این شهر دست به تجمع اعتراضی زدند و خواستار پایان دادن به قتل کولبران شدند. همچنین بسیاری از فعالان کرد در شهرهای دیگر کردستان و کرمانشاه در اعتراض به وضعیت کولبران دست به تجمعات اعتراضی زدند.

«کولبر» به افرادی اطلاق می‌شود که به دلیل فقدان اشتغال و مشکلات گسترده اقتصادی در مناطق مرزی از روی ناچاری و با دریافت دستمزدی ناچیز اقدام به حمل کالا از ایران به عراق و برعکس از نقاط «غیررسمی‌ گمرکی» می کنند. کالاهایی که از ایران به آن طرف مرزها توسط کولبران منتقل می شود انواع سوخت چون گالن‌های بنزین و گازوئیل، خشکبار و برخی تولیدات داخلی است اما آنچه کولبران به ایران منتقل می کنند بیشتر «لوازم خانگی» از جمله تلویزیون و یخچال و برخی کالاهای خارجی دیگر است.

آمار کامل و دقیقی از کولبران توسط نهادهای مسئول اعلام نشده است اما به گفته رسول خضری نماینده سردشت در مجلس شورای اسلامی «در منطقه سردشت و پیرانشهر ٨ تا ۱۰‌ هزار نفر برای تأمین معاش خود به‌عنوان کولبر کار می‌کنند.»

سه استان کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی در نوار مرزی ایران با عراق و ترکیه محل اصلی فعالیت کولبرهاست.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.