شماری از کشاورزان در اعتراض به سیاستهای توزیع آب مورد استفاده در زمینهای کشاورزی اصفهان از اواخر سال گذشته اعتراضات خود را به شکل های مختلفی آغاز کردند. این اعتراضات که در مواردی به خشونت کشیده شد و دامنه شعارهای آن فراتر از مسئله آب و کشاورزی نیز رفت، پس از یک وقفه کوتاه از ۱۷ فروردین ماه سال جاری از سر گرفته شد. گفته میشود در خلال این اعتراضات تعدادی از کشاورزان نیز بازداشت شده اند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، استان اصفهان کماکان شاهد اعتراض روزمره کشاورزان این منطقه بر علیه سیاست های توزیع آب است.
اعتراضات که از اسفندماه سال گذشته رنگ پررنگ تری به خود گرفت در مواردی با خشونت نیروهای انتظامی و در چند مورد هم تخریب لوله های انتقال آب توسط کشاورزان معترض همراه شد.
معترضان اصفهانی مورخ ۲۵ اسفندماه، در نماز جمعه تجمع کردند و علیه مسئولان شعار دادند.
کشاورزان با شعارهایشان مانع آغاز مراسم نماز جمعه شدند. آنها فریاد میزدند: “تکلیف ما معلوم شه، نماز جمعه شروع شه.”
پس از وقفه ای کوتاه و پایان ایام نوروز، کشاورزان معترض از روز ۱۷ فروردین ماه اعتراضات خود را در شهرهای اصفهان، خوراسگان، زیار و شاتور از سر گرفتند و با گذشت ۸ روز کماکان به آن ادامه می دهند.
روز ۱۸ فروردین ماه کشاورزان اصفهانی با تجمع در اطراف پل خاجو و همجوار با دفتر تلویزیون محلی تجمعات خود را با سر دادن شعارهایی نظیر “ناله این کشاورز، ناله زندهرود است” و ” آب زایندهرود، حق مسلم ماست” آغاز کردند.
با آغاز این تجمعات سایت “اصفهان شرق” در گزارشی اعلام کرد که روز شنبه نشستی با حضور نمایندگان کشاورزان و نمایندگان اصفهان در مجلس برگزار شده که محسن مهرعلیزاده، استاندار اصفهان با اشاره به آنچه “مصوبات لازم برای بهبود وضع کشاورزان” خوانده بیان کرد که هیچ دلیلی برای تجمع وجود ندارد.
همزمان اسفندیار امینی، دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان در گفت و گو با مهر اظهار داشت: “حدود ۴۰ درصد از مقدار آبی که از چم آسمان وارد زاینده رود در اصفهان میشود، در طول مسیر رودخانه تا شبکه مروان، پرت و به تالاب گاوخونی هم قطرهای نمی رسد”.
وی بیان داشت: “دلیل این امر برداشت از سفره های زیرزمینی به وسیله چاه های آب داخل حوضه و بردن سطح ایستایی آب های زیرزمینی حوضه به پایین تر از بستر قنوات و رودخانه است در حالی که در طول تاریخ، هر میزان آبی که از چم آسمان وارد حوضه زاینده رود در اصفهان میشد، به دلیل ساختار طبیعی حوضه و از طریق قنوات و چشمه سارها و زهکشها و نشتیهای آب اطراف به رودخانه، آب موجود، چند بار مصرف می شد”.
در ادامه اعتراضات روز دوشنبه ۲۰ فروردین کشاورزان با سر دادن شعارهایی نظیر “عزا عزاست امروز، روز عزاست امروز، زندگی کشاورز روی هواست امروز”، “وای از این بیآبی، مسئول رو ببند به گاری” در خوراسگان اصفهان تجمع کردند و با وجود حضور گسترده نیروهای سرکوبگر به اعتراضات خود ادامه دادند.
همزمان حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهینشهر اصفهان در مجلس اعلام کرد: “از مرداد ماه پنج میلیون نفر در اصفهان آب آشامیدنی نخواهند داشت”.
در روز سهشنبه ۲۱ فروردین ماه با تداوم تجمعات، کشاورزان به شعار دادن علیه دولت پرداختند. معترضان شعار میدادند: “نصر من الله و فتح قریب، مرگ بر این دولت مردمفریب”
همچنین بنرهایی که روی آنها نوشته شده بود :”خواهان حقآبه خود هستیم و تا پای جان ایستادهایم” در دست داشتند.
چهارشنبه ۲۲ فروردین ششمین روز متوالی تجمعات کشاورزان شرق اصفهان بود که حضور گستردهتر معترضان در زیار و خوراسگان با سر دادن شعارهایی از جمله “سوریه را رها کنید، فکری به حال ما کنید” را برجسته بود.
نیروهای ضد شورش در این روز مانع از ادامه راهپیمایی معترضان در خیابان جی اصفهان شدند.
بنابر گزارشات دریافتی از منابع محلی، بعد از اتمام تظاهرات مردم خوراسگان، نیروهای امنیتی اقدام به دستگیری نفرات فعال در تظاهرات کردند. بر اساس برخی گزارشات تعداد بازداشتشدگان به ۱۵نفر می رسد. هویت بازداشت شدگان تا زمان تنظیم این گزارش کماکان در دست بررسی است.
در ادامه اعتراضات در اصفهان، روز پنچشنبه ۲۳ فروردین کشاورزان معترض در خوراسگان به دنبال بازداشت کشاورزان در روز قبل شعار “کشاورز بیگناه آزاد باید گردد” سر دادند.
دیروز جمعه مورخ ۲۴ فروردین نیز دور جدید اعتراضات کشاورزان اصفهانی در مرکز این استان، شهرستان خوراسگان و دهستان شاتور همراه با شعار “دشمن ما همین جاست، الکی میگن آمریکاست” ادامه داشت.
همچنین در شبکههای اجتماعی فیلمهایی از سخنرانی فرمانده نیروی انتظامی در جمع کشاورزان معترض منتشر شده است. او خطاب به کشاورزان میگوید اختلاس و بیکفایتی در میان سران تمام کشورها دیده میشود.
روز گذشته گزارش شد، نیروهای یگان ویژهای که از قبل آماده بودند، پس از آنکه موفق به پراکنده کردن معترضان نشدند در چهارراه اریسون راه را برای معترضان مسدود کردند. عدهای از معترضین نیز کنار خیابان به نماز جماعت ایستادند.
همزمان با اعتراضات کشاورزان، محسن مهرعلیزاده در سخنانی که در مسجد جامع شهرستان مبارکه ایراد کرد، کمبود آب در استان اصفهان را «فلجکننده» خواند و گفت تأمین آب آشامیدنی برای پنج میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت استان در فصل گرم به مرحله نگران کنندهای رسیده است.
استاندار اصفهان از بانکها خواست که کشاورزان مقروض را برای پرداخت بدهیهایشان کمتر تحت فشار قرار دهند.
مهر علیزاده وعده داد که با به اجرا درآمدن پروژههایی مانند کشت گلخانهای و توسعه دامپروری و مصرف آب کمتر، کشاورزی در استان اصفهان ادامه یابد.
همچنین یوسف طباطبایی نژاد، امام جمعه اصفهان در واکنش به اعتراض کشاورزان به کم آبی گفت: “من تا به حال به کشاورزان حق می دادم اما از امروز به آنها حق نمی دهم. آب نیست و صحبت سهمیه بندی است و آنان که در تجمعات شرکت می کنند انقلابی نیستند و حرفهای انها اسلامی نیست و فتنه گر هستند و آنها به فکر آب نیستند و مقابل نظام می ایستند.”
آقای طباطبایی نژاد همچنین ادعا کرد که خسارت کشاورزان هفته گذشته پرداخت شده است.
این نخستین باری نبود که کشاورزان اصفهانی در اعتراض به مشکلات آبی تجمع میکردند. این مردم در سالهای اخیر اعتراضات خود را با تجمعات نشان دادند که از جمله آن میتوان به شکستن لولههای انتقال آب به یزد در سال ۹۱ که در نهایت منجر به درگیری با ماموران نیروی انتظامی و مجروح شدن چند تن شد، اشاره کرد.
در ادامه مجموعه ویدیویی متشکل از ۲۵ ویدیو که اعتراضات اصفهان حدفاصل روزهای ۱۷ تا ۲۴ فروردین ماه را روایت می کند ببینید.
لینک به ویدیو در یوتوب: https://youtu.be/oHi5B-XOtq4