سایت ملیون ایران

سرشت علم(۳۹): منظومه ی خورشیدی

 

دکتر ریموند رخشانی *

مقاله و فایل صوتی سی ونهم:

https://melliun.org/v/wp-content/uploads/2019/02/serechte-elm-part39.m4a?_=1

 ****

 ****

منظومه ی خورشیدی

تقاضایی بزرگ از شما دوست  عزیز و  اندیشمند محترم ( خارج از ایران)

اگر سلسله فایل‌ های صوتی و مقالات علمی “سرشت علم”  برای شما سودمند بوده ا‌ند و هستند، خواهشمندم با شنیدن هر فایل صوتی، با ارسال هر مبلغی که برای شما مقدور است) شاید حتی یک دلار یا بیشتر، بعنوان شهریه نام نویسی برای هر کلاس درسی علم به زبان فارسی، (به حساب بانکی زیر، مرا یاری دهید.

    PayPal    نام موسسه مالی 

www.paypal.me/rrakhshani    شناسه حساب در موسسه مالی

من به کار و آموزش مدنی (غیر انتفاعی، غیر دولتی و غیر خصوصی) باور دارم و مطمئن هستم که شما، اندیشمند محترم و پژوهشگر و کارشناس و استاد و پزشک عزیز خارج از ایران (که بنحوی مستمر این پروژه علمی را در سایت ملیون و در تلگرام و در لینکدین دنبال می کنید،) می توانید با ارسال مبلغی (شاید حتی یک دلار یا بیشتر برای هر فایل صوتی و مقاله علمی، به آدرس بانکی بالا،) من را برای ادامه این کار سنگین یاری داده تا قادر باشم این فایل‌ها و مقالات را، که تا امروز حاصل بیش از ۲۵ سال کار سیستماتیک و پژوهش علمی من بوده اند، بنحوی نظام مند در اختیار جوانان دانش پژوه ما که چنین امکانی را برای دسترسی به چنین پروژه ای لازم و امروزی و مدرن در ایران ندارند، امکانپذیر نمایم. با پشتیبانی شما، می توانم این کار سنگین و پروژه علمی – پژوهشی را، هرچه دقیق تر و جامع تر،  با دغدغه کاری و نگرانی مالی کمتری ادامه دهم.

پیشاپیش از یاری و یاوری شما اندیشمندان برای پیشبرد پروژه “سرشت علم” صمیمانه سپاسگزارم. همچنین از پشتیبانی مالی دوستان عزیزم آقایان دکتر بهرخ خوشنویس، دکتر منصور رحیمی، دکتر همایون مهمنش و آقای سعید مجیدی بسیار سپاسگزارم. مسلما پیشبرد این پروژه تا امروز بدون حمایت مالی شما عزیزان برای من میسر نمی بود. با احترام، ر. رخشانی

*****

در هیچ دُوره ­ای از تاریخِ علم، اکتشافاتِ نُجومی تا این حَد بی ­شمار نبوده ­اند[۱]. رَدیاب‌ های پیچیده­ ی ستاره­ شناسان موفق شده­ اند تا به هر سیاره ­ای در منظومه­ ی خورشیدی (بجز پلوتو) فرستاده شوند. سفینه‌ های فضایی بر مریخ و زهره نشسته­ اند و حتی داخلِ آتمسفرِ متراکمِ مشتری هم شده ­اند. نتیجتاً شناختِ ما از سیارات این منظومه بسیار بیشتر است.[۲]

عطارد درونی ‌‌ترین سیاره ­ی منظومه­ ی خورشیدی و سیاره ­ای تفته و مرده است[۳].

فرستادنِ سفینه­ ی فضایی مارینر ۱۰ [۴] به عطارد دانش ما را از آن سیاره بسیار بیشتر کرد[۵].

زهره نزدیک‌ ترین سیاره در همسایگی ماست و شبیهِ زمین است و تاثیراتِ” گلخانه ­ای[۹]” آن مشهود است.

شاید پس از خورشید مریخ (ستاره ­ی سرخ) بیش از هر سیاره­ ی دیگری موضوعِ پژوهش بوده­ است. این سیاره در زمان‌ های پیش ­تر آب داشته است و شاید هنوز ذخایرِ زیرزمینی داشته باشد و نتیجتاً شاید صورت ‌هایی‌ از زندگی‌ در آن موجود باشند.[۱۲]

فراتر و آنسوی مریخ کمربندی از سنگواره‌ های آسمانی هستند که کمربند سیارک[۱۵] هم خوانده شده و تقریبا در نیمه راه فاصله تا کره­ ی مشتری ­اند[۱۶].

مشتری فاصله ­ای با خورشید تقریبا ۵ برابر فاصله ­ی زمین با خورشید دارد[۱۷].

هر سالِ مشتری ۱۲ سال زمین است. گردشِ مشتری بدورِ خود (هر روزِ مشتری) ۱۰ ساعت است و بقدری سریع است که آن کره در وسط و میانه ­ی خود برآمده می ‌‌شود.

کیوان یا زُحل[۲۲]  نزدیک به ده برابرِ فاصله ­ی زمین تا خورشید با خورشید فاصله دارد.

ستاره­ شناسِ انگلیسی‌ ویلیام هرشل[۲۶] (۱۷۳۸-۱۸۲۲) در سال ۱۷۸۱ اورانوس کشف کرد.

کشفِ سیاره­ ی نپتون از طریقِ مُحاسباتِ اختلالات و تغییراتِ مداری اورانوس[۲۷]  انجام گرفت و موفقیتی برای محاسباتِ ریاضی محسوب شد. ستاره­ شناسان فرانسوی در سال ۱۸۴۶ نپتون را کشف کردند.

سیاره­ ی پلوتو رازی ­ست[۲۹]. ستاره­ شناسِ آمریکایی کلاید تامباو[۳۰] در سال ۱۹۳۰ از طریق تغییراتِ مداریِ نپتون موجودیتِ پلوتو را اثبات و محاسبه کرد[۳۱].

مُختصاتِ شیمیایی‌ و فیزیکی‌ این سیارات[۳۴]، کلید شناختِ ما از پویایی و دینامیسم منظومه ­ی شمسی‌ بوده است[۳۵].

——————————

[۱]

Brush, Stephen, G. A History of Modern Planetary Physics: Volume 1, The Origin of the Solar System and the Core of the Earth from LaPlace to Jeffreys: Nebulous Earth. Cambridge University Press, 2009.

[۲]

Greeley, R. Planetary Landscapes, 2nd Edition. New York: Chapman and Hall, 1993.

[۳]

Mercury, Venus, Earth and Mars as Terrestrial Planets

[۴]

Mariner 10

[۵]

Burgess, Eric, and Dunne, James, A. The Voyage of Mariner 10: Mission to Venus and Mercury (NASA History Series Book.) National Aeronautics and Space Administration, 2012.

[۶]

no tilt

[۷]

Perpetual twilight

[۸]

No erosion

[۹]

greenhouse effect

[۱۰]

Pioneer Spacecraft

[۱۱]

National Aeronautics and Space Administration (NASA.) Venture into Space: Early Years of Goddard Space Flight Center – Report on Vanguard, Mercury Tracking, Explorer, Pioneer, Tiros, Telstar, Relay, and Syncom Satellites. Independently Published, 2017.

[۱۲]

Zeilik, M. Astronomy: The Evolving Universe, 6th Edition. New York: Wiley, 1991.

[۱۳]

Mariner Spacecraft

[۱۴]

Mackwell, Stephen, J. and Simon-Miller, Amy, A. and Harder, Jerald, W. and Bullock, Mark, A. Comparative Climatology of the Terrestrial Planets (Space Science Series.) University of Arizona Press (First Edition,) 2014.

[۱۵]

asteroid belt

[۱۶]

Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune as Jovian Planets

[۱۷]

Rakhshani, Raymond. Origins of Modernity. Even Development in the Evolution of Science and Technology. South Carolina: CreateSpace, A Division of Amazon Publishing, 2011.

[۱۸]

Voyager spacecraft

[۱۹]

Bell, Jim. The Interstellar Age: Inside the Forty-Year Voyager Mission. Dutton, 2015.

[۲۰]

Io, Europa, Ganymede, and Calisto

[۲۱]

Hartmann, W.K. Moons and Planets, 3rd Edition. Belmont, CA: Wadsworth, 1993.

[۲۲]

Saturn

[۲۳]

Jupiter

[۲۴]

Titan

[۲۵]

Lorenz, Ralph, and Mitton, Jacqueline. Titan Unveiled: Saturn’s Mysterious Moon Explored. Princeton University Press, 2008.

[۲۶]

William Herschel

[۲۷]

perturbations of Uranus

[۲۸]

Adamson, Thomas, K. The Secrets of Neptune. Capstone Press, 2015.

[۲۹]

Boyle, Alan. The Case for Pluto: How a Little Planet Made a Big Difference. Wiley, 2009.

[۳۰]

Clyde Tombaugh

[۳۱]

Levy, David, H. Clyde Tombaugh: Discoverer of Planet Pluto. Sky Publishing, 2007.

[۳۲]

Carson, Mary Kay, and Uhlman, Tom. Mission to Pluto: The First Visit to an Ice Dwarf and the Kuiper Belt. HMH Books of Young Readers, 2017.

[۳۳]

Binary system

[۳۴]

Amoroso, Richard, L. and Rauscher, Elizabeth, A. Orbiting the Moons of Pluto: Complex Solutions to the Einstein, Maxwell, Schroedinger and Dirac Equations. World Scientific Publishing Company Inc., 2011.

[۳۵]

Aguilar, David, A. The Seven Wonders of the Milky Way. Vikings Books for Young Readers, 2018.

————————

بخش ۱ این نوشته

بخش ۲ این نوشته

بخش ۳ این نوشته

بخش ۴ این نوشته

بخش ۵ این نوشته

بخش ۶ این نوشته

بخش ۷ این نوشته

بخش ۸ این نوشته

بخش ۹ این نوشته

بخش ۱۰ این نوشته

بخش ۱۱ این نوشته

بخش ۱۲ این نوشته

بخش ۱۳ این نوشته

بخش ۱۴ این نوشته

بخش ۱۵ این نوشته

بخش ۱۶ این نوشته

بخش ۱۷ این نوشته

بخش ۱۸ این نوشته

بخش ۱۹ این نوشته 

بخش ۲۰ این نوشته 

بخش ۲۱ این نوشته 

بخش ۲۲ این نوشته

بخش ۲۳ این نوشته

بخش ۲۴ این نوشته

بخش ۲۵ این نوشته

بخش ۲۶ این نوشته

بخش ۲۷ این نوشته

بخش ۲۸ این نوشته

بخش ۲۹ این نوشته

بخش ۳۰ این نوشته

بخش ۳۱ این نوشته

بخش ۳۲ این نوشته

بخش ۳۳ این نوشته

بخش ۳۴ این نوشته

بخش ۳۵ این نوشته

بخش ۳۶ این نوشته

بخش ۳۷ این نوشته

بخش ۳۸ این نوشته

—————–

* مقاله و فایل صوتی سی و نهم

با سلام، من ریموند رخشانی هستم و حوزه کارشناسی من مهندسی‌ سیستم‌ هاست، و تخصص من در بکارگیری اندیشه سیستمی‌ برای انتقال فن آوری و اجرا و پیاده سازی تولید فراورده‌ های نوین می‌‌ باشد.
در این سلسله از مقالات و فایل‌ های صوتی، کوشش می کنم که علم مدرن را (به زبان فارسی) از پایه به دوستانی که علاقمند هستند، در حد توان، ارائه کنم. از اساتید، پژوهشگران و اندیشمندان عزیز، خواهشمندم که لینک‌ ها را به دوستان و بویژه به جوانان دانش پژوه ما (که اغلب دسترسی نظام مند برای آشنایی با علم مدرن – به زبان فارسی – ندارند) ارسال فرمایند.

دوستانی هم که در شبکه‌ های اجتماعی حضور دارند، می توانند این مجموعه فایل‌ های صوتی و مقالات “سرشت علم” را از ابتدا از طریق لینک تلگرام زیر با دوستان دیگر شریک شوند. با احترام، ر. رخشانی

https://t.me/natureofscience

خروج از نسخه موبایل