اهدای جایزه حقوق بشری لودویک تراریو به نسرین ستوده، وکیل در بند

یکشنبه, 5ام خرداد, 1398
اندازه قلم متن

کانون وکلای دادگستری بروکسل برای پشتیبانی از نسرین ستوده، وکیل دادگستری زندانی در زندان اوین، عالی‌ترین جایزه خود را روز ۲۴ مه/ ۳ خرداد به او اهدا می‌کند. این جایزه در سال ۱۹۸۵ به نلسون ماندلا اهدا شد.

نسرین ستوده، وکیل دادگستری و مدافع حقوق بشر در بند در زندان اوین

مراسم اهدای جایزه حقوق بشری لودویک تراریو به نسرین ستوده، عصر روز جمعه ۲۴ مه/ ۳ خرداد در سالن اجتماعات رسمی دیوان عالی بلژیک در دادگاه بروکسل برگزار می‌شود.

از جمله افرادی که در این مراسم حاضر خواهند بود می‌توان به قاضی پل لی مانس، قاضی حقوق بشر اتحادیه اروپا اشاره کرد. میشل فورجس، رئیس کانون وکلای فرانسوی در دادگستری بروکسل و ایو اسجینسکی، رئیس موسسه حقوق بشر وکلای بروکسل نیز در این مراسم حضور خواهند داشت.

جایزه بین‌المللی حقوق بشر لودویک تراریو از سال ۱۹۸۴ برای ادای احترام وکلا به یک وکیل بنیان گذاشته شده است.

لودیک تراریو (۱۸۴۰ تا ۱۹۰۴) وکیل، حقوقدان و عضو کانون وکلای بوردو و پاریس بود. او در سال‌های ۱۸۷۷ و ۱۸۷۸رئیس کانون وکلای بوردو و از سال ۱۸۷۹ تا ۱۸۸۱ نماینده مجلس فرانسه بود.

تراریو در سال ۱۸۹۵ وزیر دادگستری شد و در سال‌های ۱۸۹۸ تا ۱۹۰۳ لیگ فرانسه برای دفاع از حقوق بشر و حقوق شهروندی را بنیان گذاشت و ریاست آن را برعهده گرفت.

از این وکیل و مدافع حقوق بشر نقل شده که گفته است:

«ما برای سرگرمی خودمان به مساله دادگستری علاقه‌مند نشده‌ایم. ما به دلیل دیوانگی محض خود را قاطی دادگستری نکرده‌ایم. ما از روی وجدان و یقین به دفاع از قانون و حق و حقوق شهروندان به این راه کشیده شده‌ایم.»

نسرین ستوده، حقوقدان و وکیل دادگستری زندانی در ایران که برنده جایزه حقوق بشری لودویک تراریو شده است اما روز ۲۳ خرداد ۹۷ در منزلش بازداشت شد و از آن زمان در زندان اوین به‌سر می‌برد.

گفته شد دلیل بازداشت او اجرای حکم پنج سال حبس برای پرونده‌‌ای است که غیابی برایش حکم صادر شده است.

ستوده در زمان بازداشت به این حکم غیابی اعتراض کرد و اکنون پرونده در دادگاه تجدیدنظر و در انتظار حکم قطعی است.

این وکیل دادگستری و مدافع حقوق بشر اما در پرونده‌ای دیگر با احکامی تازه به ۳۳ سال حبس محکوم شده است که طبق ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۱۲ سال آن قابل اجراست. خبرگزاری جمهوری اسلامی درباره این احکام نوشته است:

بر اساس حکم صادر شده از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران، نسرین ستوده به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «عضویت مؤثر در گروهک غیرقانونی و ضدامنیتی کانون مدافعان حقوق بشر، گروه لگام (لغو گام به گام اعدام) و شورای ملی صلح»، «تشویق مردم به فساد و فحشا و فراهم آوردن موجبات آن و ظاهر شدن بدون حجاب شرعی در محل شعبه بازپرسی» و «اخلال در نظم و آسایش عمومی و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی»، در مجموع به ۳۳ سال حبس و تحمل ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شده که طبق ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۱۲ سال آن اجرا می‌شود.

نظر به عدم اعتراض نسرین ستوده به این احکام، رای دادگاه قطعی «تلقی می‌شود»:

رضا خندان، همسر نسرین ستوده سه‌شنبه ۳ اردیبهشت گفته است نظر به اینکه نسرین ستوده در مهلت مقرر به حکم صادر شده در دادگاه بدوی اعتراض نکرده، این حکم اکنون قطعی تلقی می‌شود:

«طبق قانون همسرم ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رأی برای اعتراض به حکم دادگاه مهلت داشت. اکنون ۴۰ روز از این تاریخ می‌گذرد اما در اعتراض به روند تشکیل این پرونده و فرایند رسیدگی در دادسرا و دادگاه، همسرم به حکم اعتراض نکرد.»

خندان اما در گفت‌و‌گوهای تکمیلی تأکید کرد تاکنون هیچ حکمی مبنی بر قطعیت حکم همسرش از سوی دادگاه دریافت نکرده‌اند.

نسرین ستوده اما شهریور ماه سال ۸۹ نیز بازداشت و به ۱۱ سال حبس، ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده بود که این حکم در دادگاه تجدیدنظر به شش سال حبس و ۱۰ سال محرومیت از وکالت کاهش یافت.

او در نهایت پس از سپری کردن سه سال حبس در سال ۹۲ آزاد شد اما پس از آزادی، بنا بر دستور دادگاه انتظامی وکلا، مجوز وکالتش از مهر ماه ۱۳۹۳ به مدت سه سال باطل شد. این وکیل دادگستری برای گرفتن حق وکالت، دست به اعتراض‌های مدنی زد تا اینکه در نهایت پروانه وکالتش به امضا رسید.

ستوده که متولد سال ۱۳۴۲ است و کارشناسی ارشد حقوق بین‌الملل خود را از دانشگاه «شهید بهشتی» گرفته، عضویت در کانون مدافعان حقوق بشر، کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان و انجمن حمایت از حقوق کودکان را در کارنامه دارد و در پرونده‌های بسیاری از فعالان حقوق بشر، فعالان حقوق زنان، کودکان خشونت و آزار ‌دیده و کودکان در معرض اعدام، وکیل مدافع بوده است.

نسرین ستوده در سال ۱۳۸۸/ ۲۰۰۸ میلادی، برنده جایزه حقوق بشر سازمان حقوق بشر بین‌الملل شد. او جایزه کمیته بین‌المللی حقوق بشر ایتالیا، انجمن قلم آمریکا و جایزه ساخاروف را نیز از آن خود کرد. شورای شهر پاریس نیز به تازگی او را به عنوان شهروند افتخاری این شهر برگزید: شورای شهر پاریس نسرین ستوده را به عنوان شهروند افتخاری این شهر برگزید

این مدافع برجسته حقوق بشر، ۱۰ فروردین ۹۸ در نامه‌ای از زندان اوین نوشت که مایل نیست در هیچ شکلی از «بازی ناعادلانه» دادگاه‌های انقلاب شرکت کند و قضات دادگاه انقلاب می‌توانند تک نفره بازی کنند:

نسرین ستوده از زندان اوین: اجازه دهید قضات دادگاه انقلاب تک نفره بازی کنند

نسرین ستوده در نامه‌ای از زندان اوین نوشته است رسیدگی به اکثریت قریب به اتفاق پرونده‌ متهمان در دادگاه‌های انقلاب با نقض اصول دادرسی عادلانه همراه است.

از: رادیو زمانه


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.