وضعیت زنان در ایران: رتبه‌ی صد‌ونوزدهم در مجموع ۱۶۷ کشور

چهارشنبه, 1ام آبان, 1398
اندازه قلم متن

نشنال جئوگرافیک نوشته هیچ کشوری «همه‌چیز تمام و از هر نظر عالی» نیست ولی در برخی کشورها «زن بودن» بهتر از بقیه‌ی کشورهاست.
فرناز سیفی، فعال حقوق زنان نوشت:

«نشنال جئوگرافیک» با همکاری موسسه‌ی «زنان، صلح و امنیت» دانشگاه جورج‌تاون آمریکا و «انستیتو مطالعات صلح اسلو» تحقیق مفصلی را درباره‌ی وضعیت زنان، امنیت و صلح انجام دادند.

(در این تحقیقات وضعیت زنان در ۱۶۷ کشور جهان در ۳ حوزه‌ی حضور زنان در عرصه‌های اجتماعی، احساس امنیت زنان و حق دسترسی آن‌ها به عدالت(اجتماعی، سیاسی، جنسیتی و …) بررسی شده است. هر یک از این ۳ حوزه اصلی، خود به زیرشاخه‌های متعددی تقسیم‌ شده است؛ زیرشاخه‌هایی مثل این‌که آیا زنان از قدم زدن در خیابان‌های شهر خود احساس امنیت می‌کنند یا نه، آیا به تلفن همراه و اینترنت دسترسی دارند یا خیر، آیا اجازه‌ی کار کردن و درآمد مستقل دارند یا نه و … این بررسی مفصل نشان می‌دهد که تقریبا تمام کشورها، وضعیت پیچیده‌ای دارند و مطلقا این‌طور نیست که کشوری در همه‌ی حوزه‌ها برای زنان نامناسب و بد باشد یا مناسب و حامی و پیشرو. برای مثال مکزیک در جمع‌بندی در رتبه‌ی ۱۰۳ قرار گرفته که رتبه‌ی مناسبی نیست، اما همین کشور وضعیت خوبی در زمینه حضور زنان در سمت‌های سیاسی دارد. افغانستان هم با این‌که در بسیاری از حوزه‌ها یکی از بدترین کشورها برای زنان است، در سهم زنان از قدرت سیاسی، وضعیت بدی ندارد.)

ملانی ورفیر، معاون موسسه‌ی «زنان، صلح و امنیت» توضیح می‌دهد که بررسی مفصل داده‌ها به آن‌ها بار دیگر نشان داد که خشونت فراگیر جنسیتی، می‌تواند منجر به ناامنی بیشتر در جامعه و همین‌طور درگیری جدی در داخل کشورها و جوامع شود و بین گسترش خشونت جنسیتی و درگیری فراگیر در جامعه، رابطه‌ی روشنی وجود دارد.

?در جمع‌بندی نهایی، نروژ بهترین کشور برای زنان است. سوئیس، فنلاند، دانمارک و ایسلند در رتبه‌های بعدی جدول قرار گرفتند. ایالات متحده‌ی آمریکا در رده‌ی ۱۹ جدول قرار دارد و جمهوری اسلامی ایران در رده‌ی ۱۱۸ جدول جا دارد. بدترین کشور در جمع‌بندی نهایی، یمن است و قبل از آن افغانستان، سوریه، پاکستان و سودان جنوبی. در خاورمیانه، وضع ترکیه، کویت، قطر و اسرائیل در جمع‌بندی کلی از ایران بهتر است.
?وقتی صحبت از تحصیلات در میان باشد، یکی از بهترین کشورها استونی است. زنان در استونی به‌طور متوسط دست‌کم ۱۴ سال تحصیل می‌کنند که تقریبا دو برابر میانگین جهانی است.
?گزارش تاکید می‌کند که زنان ایران در حوزه‌ی حق دسترسی به خدمات مالی در زمره‌ی بهترین کشورها هستند و بیش از ۹۰٪ زنان ایرانی، حساب بانکی دارند. ایران در بررسی حق دسترسی زنان به تلفن همراه هم وضعیت بسیار خوبی دارد.
?گزارش می‌گوید ۹۰٪ کشورهای جهان در نظام قضائی خود وقتی پای تبعیض قضائی در میان است، دست کم یک ماده قانونی دارند که رویه‌ای تبعیض‌آمیز علیه زنان دارد. با این‌حال در همین ۲ سال گذشته، ۱۱۸ کشور جهان گام‌هایی را برای اصلاح قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان برداشتند. در این زمینه بهترین وضعیت را زنان بریتانیا دارند و بدترین وضعیت را زنان عربستان سعودی. در منطقه‌ی جنوب آسیا، بدترین وضعیت در نابرابری و تبعیض قانونی سهم زنان جمهوری اسلامی ایران است.
?وقتی پای عرف‌های رایج تبعیض آمیز درباره‌ی اشتغال زنان وسط است، زنان در پاکستان وضعیت بسیار بدی دارند. نزدیک به ۷۵٪ مردان پاکستان هنوز فکر می‌کنند زن نباید شاغل باشد و پول درآوردن و درآمد مستقل برای زن را ننگ می‌دانند. بیش از ۵۰٪ مردان در کشورهای افغانستان، عراق، بنگلادش، یمن و لیبی نیز دیدگاه مشابه‌ای دارند. در این حوزه، بهترین وضعیت را ایالات متحده آمریکا دارد.
?آیا زنان شب‌ها از راه رفتن تنها در خیابان‌ احساس امنیت می‌کنند؟ کمتر از ۲۵٪ زنان افغانستان، ونزوئلا، سوریه و بوتسوانا به این سوال پاسخ مثبت دادند و حس این نوع ناامنی در میان زنان این کشور سر به فلک می‌زند. در خاورمیانه و شمال آفریقا در این زمینه، امارات متحده‌ی عربی بهترین وضعیت را دارد و در مجموع بیشترین حس امنیت از راه رفتن تنها در خیابان‌ها را زنان سنگاپور دارند. کشورهایی مثل نیوزیلند، بلژیک، ایتالیا، یونان و لهستان هم در این حوزه، وضعیت نامناسب و بدی دارند و شمار کثیری از زنان این کشور در خیابان‌ها احساس امنیت نمی‌کنند.
?در مجموع ۳۷۹ میلیون زن در این ۱۶۷ کشور در سال ۲۰۱۸ خشونت از سوی شریک زندگی خود را تجربه کردند. سوریه، بالاترین آمار خشونت خانگی علیه زنان در این سال را دارد، وضع افغانستان و عراق هم بسیار بد است.
?ایران در ۲ حوزه‌ی دیگر نیز رتبه‌ی بسیار بدی دارد: سهم زنان از قدرت سیاسی در کشور و اشتغال زنان. هم‌زمان وقتی پای سقط جنین به دلیل جنسیت و ترجیح فرزند پسر به دختر در میان باشد، در زمره‌ی کشورهایی است که وضعیت مناسبی دارد

از: شهروندیار


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.