دولت وعده کرده که شکاف دستمزد و هزینه را با کمکهای دیگر جبران کند. با وجود تورم ۴۰درصدی و در حالی که بستههای غذایی یا بن کالا معمولا در هفتههای پایانی سال توزیع میشوند، خانوارهای کارگری میگویند هنوز کمکی نگرفتهاند.
بستههایی که دولت برای حمایت از دهکهای پایین جامعه وعده داده، با وجود کیفیت نازلی که دارند، به درستی توزیع نشدهاند. خبرگزاری ایلنا مینویسد این بستهها، مشکلات معیشتی قشرهای کم درآمد را ولو اندک تسکین دادهاند اما ۴۰ روز مانده به عید، خبری از آنها نیست.
میانگین تورم سال ۹۸ دستکم ۴۰ درصد اعلام شده است. فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار، میگوید کارگران در صورت تلفیق یارانه بنزین و یارانه نقدی نفری ۷۲ هزار تومان دریافت میکنند و بسته حمایتی هم نگرفتهاند: «در حالی که زمان گرفتن این بسته اکنون است که شرایط بد اقتصادی مشکلات کارگران را دو چندان کرده است.»
هادی ساداتی، عضو هیات مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران نیز با اشاره به کاهش حمایتها، یادآوری میکند که قبلا هم بستهها تنها در چند شهر بزرگ توزیع میشدند. ایلنا به نقل از این فعال کارگری مینویسد: «چنین ضعفی را در حمایتهای معیشتی مربوط به گرانی بنزین هم میتوان دید. در یکی دو ماه اخیر چندین و چند گزارش در این باره منتشر شده که کارگران حمایت معیشتی نگرفتهاند. من با اطمینان میگویم که تعداد زیادی حمایت معیشتی را دریافت نکردهاند. برای مثال خود من از جمله کسانی بودم که با وجود اعتراض و دادن این اجازه که حساب بانکیام بررسی شود، بازهم جوابی نگرفتهام. افراد زیادی را میشناسم که مستحق دریافت حمایتهای معیشتی هستند، اما از آن محروم ماندهاند؛ درست مثل بستههای حمایتی و بستههای غذایی.»
ساداتی به نمایندگان کارگران نیز توصیه کرده که در زمان مذاکره برای تعیین دستمزد، وعدههای دولت را جدی نگیرند.
پیرو مصوبه هیات دولت در ۲۸ آبان سال ۹۷، خانوارهایی که کمتر از سه میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشند، واجد دریافت بسته حمایتی یا سبد کالا میشوند. وعده شده بود که ۶۰ میلیون نفر تحت پوشش این مصوبه قرار گیرند اما حسن بهرامنیا، عضو کمیسیون انرژی مجلس، عنوان کرده که تنها ۲۵ درصد این افراد از چنین حمایتی بهرهمند شدهاند.
وزیر رفاه در آذر ۹۸ طی نامهای به نمایندگان مجلس اذعان کرد که ۲۴ میلیون نفر هنوز بسته حمایتی دریافت نکردهاند. او ملاک نهایی برای ورود خانوارها به لیست مشمولان را دسترسی به حسابهای بانکی دانست. به طور کلی خانوادههایی تحت “حمایت معیشتی” قرار میگیرند که پس از کسر اجاره مسکن، میزان هزینههایشان از باقیمانده درآمد ماهانه بیشتر باشد.
در این طرح به ازای هر خانوار ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان به کارت یارانه سرپرست خانوار واریز میشود تا با مراجعه به فروشگاههای طرف قرارداد طرح، اقلام غذایی مورد نیاز خود را تهیه کنند. کالاهای هدف طرح، گوشت، مرغ، برنج، حبوبات، روغن … است. مشکل اما اینجاست که دولت دچار کسری بودجه است و با انسدادهای اقتصادی موجود، منبعی برای تامین اعتبار پرداخت این حمایتها را ندارد.
کارگران نیز میگویند در حالی که خط فقر با تورم کنونی هفت میلیون تومان است، این بسته حمایتی با حقوق دو الی سه میلیون تومانی دردی را از مشکلات آنها دوا نمیکند. حداقل دستمزد سال ۹۸ یک میلیون و ۵۱۷هزار تومان تعیین شده است.
از: دویچه وله