بازجویی از خبرنگاران در اتاق مدیرعامل خبرگزاری ایرنا

دوشنبه, 23ام تیر, 1399
اندازه قلم متن

یک ماه پس از انتشار گفت‌وگو با «حبیب‌الله سیاری»، معاون هماهنگ‌کننده ارتش در خبرگزاری دولتی (ایرنا)، خبرهای مبنی بر بازجویی از تعدادی از خبرنگاران و مدیران این خبرگزاری منتشر شده است.

منابع آگاه می‌گویند بازجویی از یکی از خبرنگارانی که در گفت‌وگو با حبیب‌الله سیاری حضور داشته با هماهنگی «محمدرضا نوروزپور»، مدیرعامل جدید ایرنا و در اتاق شخصی ایشان صورت گرفته است. در این بازجویی چند ساعته ماموران وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران از این خبرنگار بازجویی کرده‌اند. تماس ایران وایر با محمدرضا نوروز پور، مدیر عامل خبرگزاری ایرنا برای پرسش درباره این موضوع بی نتیجه بود. او تنها به گفتن جمله «مصاحبه نمی‌کنم» اکتفا و تماس تلفنی را قطع کرد.

با این حال سیامک قادری، روزنامه‌نگار سابق خبرگزاری ایرنا در توییتی این موضوع را تایید کرده است: «در پی شکایت اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات از چند خبرنگار ایرنا به خاطر انتشار مصاحبه با #حبیب‌الله_سیاری معاونت هر دو نهاد با پادرمیانی مدیرعامل خبرگزاری، این روزنامه‌نگاران را در دفتر مدیرعامل بازجویی کرده‌اند.»

سیامک قادری، روزنامه‌نگار خبرگزاری ایرنا به دلیل نوشتن مطالبی درباره حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ در وبلاگ شخصی‌اش بازداشت و محکوم به چهار سال زندان شد. او پس از آزادی به آمریکا مهاجرت کرد و اکنون در این کشور زندگی می‌کند.

همچنین گفته می‌شود فردا «دوشنبه ۲۳ تیرماه» تعدادی از خبرنگاران ایرنا از سوی سپاه برای بازجویی احضار شده‌اند. شاهد علوی، روزنامه‌نگار در توییتی آورد: «دفتر پیگیری اطلاعات سپاه تهران احضاریه‌ای برای تعدادی از خبرنگاران ایرنا (به خاطر گفتگو با دریادار سیاری) صادر کرده و آن‌ها را ملزم کرده است ساعت ۹ صبح فردا، دوشنبه ۲۳ تیر، برای ادای “پاره‌ای توضیحات” در دفتر پیگیری اطلاعات سپاه در خیابان صابونچی حاضر شوند.»

براساس اخبار منتشرشده، «امین معصومی» و «پدرام الوندی» از جمله روزنامه‌نگاران خبرگزاری ایرنا هستند که از سوی وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران مورد بازجویی قرار گرفته‌اند.

در حالی تعدادی از خبرنگاران و مدیران ایرنا به دلیل یک گفت‌وگو از سوی دو نهاد امنیتی مورد بازجویی و ضبط وسایل شخصی قرار می‌گیرند که گفت‌وگوی مذکور با حبیب‌الله سیاری بیش از یک ماه پیش و فقط برای چند ساعت در سایت ایرنا منتشر شد. بلافاصله با اعتراض سپاه این گفت‌وگو از سایت ایرنا حذف و شش روز پس از آن نیز مدیرعامل این خبرگزاری از کار برکنار شد.

«مهدی محمودیان»، فعال سیاسی و روزنامه‌نگار سابق در رشته توییتی در تاریخ ۲۲ تیر با این جمله که «شاید باور کردنش سخت باشد» از شکایت سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات برای پنج نفر از مدیران و خبرنگاران رسمی ایرنا فقط به دلیل انجام و انتشار مصاحبه با حبیب‌الله سیاری خبر داد.

محمودیان در این رشته توییت نوشته بود وسایل برخی از آن‌ها نیز ضبط شده است.

یک روز بعد، «مهدی روزبهانی»، روزنامه‌نگار در توییتی از ضبط وسایل پدرام الوندی، خبرنگار ایرنا خبر داد. پدرام الوندی یکی از خبرنگارانی بوده که گفت‌وگو با سیاری را انجام داده است.

مهدی روزبهانی در توییت خود نوشته روزنامه‌نگاران در این شرایط تنها هستند و مدیران حمایتی از خبرنگاران خود در مقابل ماموران امنیتی نمی‌کنند: «گویا امروز وسایل پدرام الوندی معاون خبر سابق #ایرنا رو ضبط کردن. پدرام امروز تنهاست. مثل اون روزی که مسعود کاظمی خبرنگار ایرنا تی‌وی رو گرفتن. اون روز همه شونه بالا انداختن. یاد بگیریم وقتی مدیرهستیم از خبرنگار حمایت کنیم. روزنامه‌نگار تنهاست چه تو ایرنا باشه چه تو رسانه خصوصی.»

از وضعیت جسمی و روحی این خبرنگاران اطلاعی در دست نیست.

مدیرعامل خبرگزاری ایرنا که به گفته منابع مطلع بازجویی از چند خبرنگار در اتاق شخصی ایشان صورت گرفته تاکنون هیچ واکنشی به این اخبار نشان نداده و از روزنامه‌نگاران این مجموعه دفاعی نکرده است. همچنین مشخص نیست به چه دلیل و اتهامی اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات پس از گذشت یک ماه از انتشار گفت‌وگو با حبیب‌الله سیاری اکنون به بازجویی و ضبط وسایل شخصی روزنامه‌نگاران مشغول شده‌اند.

بااین‌حال رمضان شریف، سخنگوی سپاه روز ۲۲ تیر با تکذیب خبر بازجویی و تشکیل پرونده‌ها برای چند نفر از مدیران و خبرنگاران ایرنا گفت سپاه شکایتی از ایرنا نداشته و اخبار منتشرشده را «کذب» خواند.

او گفته «اخبار مشکوک و جهت‌دار در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی مبنی بر شکایت سپاه و وزارت اطلاعات از ایرنا» صورت گرفته که مورد استفاده «رسانه‌های معاند» نیز قرار گرفته است.

خبرگزاری ایرنا مصاحبه تصویری با حبیب‌الله سیاری، معاون هماهنگ‌کننده ارتش را در تاریخ ۱۱ خرداد منتشر کرد، اما این ویدیو ساعتی پس از انتشار از سایت ایرنا حذف شد.

ایرنا در توییتی در تاریخ ۱۴ خرداد یعنی چند روز پس از حذف مصاحبه خود نوشت که این حذف به خاطر درخواست روابط عمومی ارتش صورت گرفته است. در این توییت آمده بود: «مصاحبه با امیر دریادار سیاری در همکاری مشترک ایرنا و روابط عمومی ارتش انجام و نهایی شد؛ اما پس از مدت زمانی بسیار کوتاه، به دلیل اعلام روابط عمومی ارتش مبنی بر ضرورت اعمال برخی اصلاحات فنی و محتوایی مصاحبه موقتاً از دسترس خارج شد.»

سپاه پاسداران در بیانیه‌ای در همین روز (۱۴ خرداد) درباره این گفت‌وگو نوشت: «متاسفانه دشمنان حسود و عنود نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران با تقطیع و سواستفاده، این گفت‌وگوی انجام‌شده را مغرضانه و مزورانه تفسیر، تحلیل و منتشر نموده‌اند.»

در این گفت‌وگو که از پربیننده‌ترین برنامه‌ها قرار گرفت، حبیب‌الله سیاری از فعالیت‌های سیاسی و اقتصادی سپاه پاسداران گفته بود. همچنین سیاری گفته بود که ارتش برخلاف سپاه و بسیج به دنبال استفاده‌های تبلیغاتی نبوده و تنها به وظایف خود عمل کرده است. بخش‌هایی از این گفت‌وگو از سوی برخی سایت‌ها بازنشر شد.

شش روز پس از پخش و حذف این گفت‌وگو، «ضیا هاشمی»، مدیرعامل خبرگزاری وقت ایرنا از سمتش با حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برکنار شد.

مهدی محمودیان در توییت خود نوشته است که این مصاحبه‌ای که اکنون مواجه با بازجویی از سوی دو نهاد امنیتی شده است به درخواست ارتش و حتی با حضور مدیران روابط عمومی ارتش نیز صورت گرفته است: «جالب است بدانیم که این مصاحبه نه فقط به درخواست ارتش و در استودیو آنها و با حضور مدیران روابط عمومی ارتش ضبط شده است بلکه سوالات نیز توسط همان رکن طراحی و پس از ضبط گفتگو نیز توسط ارتش بازبینی و سپس تحویل #ایرنا شده است.»

محمودیان در توییت دیگر نوشته: «سطح آزادی بیان به حدی رسیده است که نفر دوم ارتش ج.ا و معاون هماهنگی ارتش قانونی این کشور نمی‌تواند بدون اجازه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در رسانه‌ها صحبت کند. امیدوارم لااقل اخبار مربوط به وضعیت پرسنل روابط عمومی ارتش درست نباشد؛ خبرنگاران به این وضعیت عادت کرده‌اند.»

از زمان انتشار گفت‌وگوی جنجال‌آفرین حبیب‌الله سیاری تاکنون او هیچ واکنشی به این‌همه خبر که حول محور گفت‌وگو با او ایجاد شده نشان نداده است. همچنین خبرگزاری ایرنا دفاعی از خبرنگاران و عملکرد این خبرگزاری در ارتباط با گفت‌وگو مذکور نداشته و طبق خبرها حتی به ماموران دو ارگان امنیتی اجازه داده تا بخشی از بازجویی‌ها در اتاق مدیرعامل این خبرگزاری صورت بگیرد. تنها نهادی که از همان ابتدا تاکنون بیانیه داده سپاه است، نهادی که مامورانش این روزها مشغول بازجویی خبرنگاران و مدیران ایرنا هستند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.