به گزارش رسانههای ایران دکتر کایلی مور گیلبرت با سه ایرانی مبادله شد
یک رسانه استرالیایی روز پنجشنبه ششم آذر ماه نوشته است، دلیل بازداشت کایلی مور-گیلبرت، پژوهشگر استرالیایی-بریتانیایی در فرودگاه تهران داشتن دوست پسر اسرائیلی بود.
دکتر کایلی مور گیلبرت که برای شرکت در کنفرانسی در تابستان سال ۱۳۹۷ به تهران سفر کرده بود٬ حین بازگشت به استرالیا، در فرودگاه امام دستگیر و به اتهام جاسوسی به ده سال زندان محکوم شد. به گزارش رسانههای ایران، این پژوهشگر استرالیایی-بریتانیایی روز گذشته با سه زندانی تبعه ایران در تایلند مبادله شد.
نشریه «ایج» نوشته است، منابع دیپلماتیک و مقامهای ارشد دولتی تأیید کردند که وقتی مقامهای فرودگاهی در تهران متوجه شدند دکتر مور-گیلبرت با یک شهروند اسرائیلی رابطه دارد، او را بازداشت کردند.
کایلی مور گیلبرت، سال گذشته در نامهای از زندان اوین نوشته بود که سپاه پاسداران به او پیشنهاد کرده که درازای کاهش حبس برای این نهاد نظامی جمهوری اسلامی جاسوسی بکند.
خانم مور گیلبرت در نامه خود نوشته بود، در صورتی که او «پیشنهاد جاسوسی» را میپذیرفت، آن گاه حکم ۱۳ ماه زندانش تایید میشد و چون این مدت را پیشتر در اوین گذرانده بود، بلافاصله آزاد میشد.
نشریه «دیلی میل» استرالیا هم نوشته است٬ این استاد دانشگاه ملبورن پس ماهها مذاکره در سطح بالا بین مقامهای ایران، استرالیا و تایلند آزاد شد. طبق این گزارش، نیک وارنر، رئیس سازمان امنیت استرالیا در راس هیات مذاکره کننده این کشور بوده است.
این نشریه اضافه کرده است که وزیر امور خارجه استرالیا برای پیگیری وضعیت کایلی مور-گیلبرت چهار بار با همتای ایرانی خود دیدار کرده است و استرالیا کوشید تا در این خصوص دیپلماسی بدون سر و صدا را پیگیری کند.
وب سایت نشریه «استرالیاییها» هم نوشته است، برای آزادی کایلی مور- گیلبرت ۱۲ ماه مذاکره غیر علنی انجام شد و در نهایت نیک وارنر توانست آزادی این استاد دانشگاه را قطعی کند.
طبق این گزارش، نیک وارنر با استفاده از روابط خود و همچنین مذاکراتش با مقامهای ایرانی توانسته زمینه آزادی کایلی مور- گیلبرت را فراهم کند.
این گزارش میافزاید، همزمان با این مذاکرات سفیر استرالیا در تایلند نیز در مذاکرات برای آزادی سه ایرانی مشارکت داشته است.
با این حال بهرغم پوشش قابل توجه رسانهای به موضوع مبادله سه زندانی ایرانی و استقبال معاون وزارت خارجه ایران از آنها، رسانههای ایران اشارهای به هویت این سه نفر نکردند.
در همین زمینه خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه نوشته بود که سازمان بازداشتگاههای پادشاهی تایلند تایید کرده است که دو نفر به نامهای مسعود صداقتزاده و سعید مرادی، به عنوان زندانی منتقل شدند در حالی که فرد سومی به نام محمد خزاعی، در ماه اوت شامل عفو سلطنتی شده است.
مقامات تایلندی البته صریحاً این انتقال زندانیان را با آزادی کایلی مور-گیلبرت ارتباط ندادند.
از: رادیو فردا
*****
کایلی مور گیلبرت: چیزی جز عشق و احترام برای مردم بزرگ ایران ندارم
کایلی مورگیلبرت، پژوهشگر استرالیایی بریتانیایی که چهارشنبه پس از بیش از دو سال زندان به اتهام «جاسوسی» در تهران با سه ایرانی مبادله شد، در نخستین اظهاراتش گفت آزادیاش پایان یک «مصیبت سخت و طولانی» بود.
مور گیلبرت در بیانیهای که روز پنجشنبه ششم آذرماه منتشر شده نوشت «من به عنوان یک دوست و با نیت دوستانه به ایران آمدم. چیزی جز احترام و عشق و ستایش برای مردم بزرگ و خونگرم ایران ندارم.»
او خطاب به مردم ایران گفت: «با وجود بیعدالتیهایی که بر من اعمال شد، ترک کردن ایران یک حس تلخ و شیرین است.» این پژوهشگر استرالیایی در بیانیهاش مردم ایران را «خونگرم، سخاوتمند و شجاع» خواند.
پایگاه خبری نشنالنیوز گزارش داده که خانواده مورگیلبرت ضمن ابراز شادی فراوان از آزادی او، اعلام کردهاند اکنون احساس راحتی میکنند.
در تصاویری که صداوسیمای جمهوری اسلامی روز چهارشنبه از لحظات مبادله کایلی مورگیلبرت با سه ایرانی منتشر کرد، او با حجاب دیده میشد و با وجود خطر بیماری کرونا، برای کمک به تایید هویتاش در مقابل دوربین، ماسک را لحظاتی از صورتش برداشت.
مقامهای دولت تایلند اکنون تایید کردهاند که این شهروند دوتابعیتی در قبال آزادی سه زندانی ایرانی که در طرح ترور دیپلمات اسرائیلی در سال ۲۰۱۲ نقش داشتند، مبادله و آزاد شده است.
تهران سه فرد مبادله شده را «تاجر و شهروندان ایرانی» خواند و توضیح بیشتری درباره هویت آنها نداد.
اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا، در واکنش به آزادی مورگیلبرت او را فردی «فوقالعاده، قوی، شجاع و باهوش» خوانده که توانست از «مصیبتی وحشتناک» بیرون آید.
موریسون که از تایید آزادی کایلی مورگیلبرت در قالب مبادله زندانیان خودداری کرد، افزود قرار است حمایتهای روانشناسی و درمانی برای او مهیا شود.
کایلی مور گیلبرت، استاد مطالعات اسلامی در دانشگاه ملبورن استرالیا، در پاییز سال ۱۳۹۷ در ایران بازداشت شد. دستگاه قضایی ایران به اتهام جاسوسی حکم حبس ۱۰ ساله برای او صادر کرد.
استقبال خانواده نازنین زاغری
مورگیلبرت پس از انتقال به بند عمومی زنان زندان اوین در جایی نگه داشته میشد که نازنین زاغری رتکلیف، شهروند بریتانیایی-ایرانی، زندانی است.
اکنون ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، در ارتباط با آزادی مور گیلبرت گفته: «من نمیدانم که این برای ما چه معنایی دارد، قطعا چیز خوبی برای کایلی است و قطعا برای همه ما خوب است که توافقاتی در حال انجام شدن است.»
آزادی کایلی مورگیلبرت همچنین با استقبال وزارت خارجه آمریکا مواجه شد، اما این وزارتخانه اشاره کرد که او هرگز نباید دستگیر میشده است.
یک نماینده وزارت خارجه آمریکا در همین زمینه به «دیپلماسی گروگانگیری» جمهوری اسلامی انتقاد کرد و به اتباع کشورش درباره سفر به ایران هشدار داد.
بر اساس نامههای این پژوهشگر استرالیایی که از زندان درز کرد، او به پیشنهاد جاسوسی برای تهران در طول حبس پاسخ منفی داده بود.
از: ایران اینترنشنال