در حالی که گمان میرود حکم اعدام جاوید دهقانخلد جوان ۳۱ ساله بلوچ به زودی اجرا شود، ﻛﻤﻴﺴﺎﺭﻳﺎی عالی ﺣﻘﻮﻕ ﺑﺸﺮ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﻣﻠﻞ خواستار توقف اجرای این حکم شد.
ﺩﻓﺘﺮ ﻛﻤﻴﺴﺎﺭﻳﺎی عالی ﺣﻘﻮﻕ ﺑﺸﺮ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﻣﻠﻞ روز جمعه ۲۰ بهمن در حساب توییتر خود نوشت: «ما از مقامها میخواهیم حکم اعدام جاوید دهقانخلد و را متوقف و پرونده او و سایر احکام اعدام را بر اساس قوانین حقوق بشری بررسی کنند.»
پیشتر سازمان عفو بینالملل از مقامهای جمهوری اسلامی ایران خواسته بود که بلافاصله برنامه اعدام جاوید دهقانخلد را متوقف کنند.
🇮🇷#Iran: We strongly condemn the series of executions – at least 28 – since mid-December, including of people from minority groups. We urge the authorities to halt the imminent execution of Javid Dehghan, to review his and other death penalty cases in line with human rights law.
— UN Human Rights (@UNHumanRights) January 29, 2021
عفو بینالملل با تاکید بر «مجموعه تکاندهندهای از موارد نقض اصول دادرسی عادلانه در مراحل تحقیق، محاکمه بدوی و تجدیدنظر»، از مقامهای قضایی جمهوری اسلامی خواست که «درخواست وکیل وی برای اعاده دادرسی عادلانه را بپذیرند.»
مصطفی نیلی، وکیل جاوید دهقانخلد روز پنجشنبه به نقل از مادر این زندانی محکوم به اعدام، خبر داد که او به قرنطینه زندان زاهدان منتقل شده و از خانواده خواسته شده برای «ملاقات آخر» به زندان بروند.
دهقانخلد در آذر ماه نیز برای اجرای حکم به همراه تعدادی دیگر از زندانیان به سلول انفرادی منتقل شده و با به تعویق افتادن اجرای حکم به بند بازگشته بود. در آن زمان حکم اعدام بهنام و شعیب ریگی اجرا شد.
او در اردیبهشت ۱۳۹۶ به اتهام «محاربه» در ارتباط با عضویت ادعایی در یک گروه مخالف مسلح و همین طور مشارکت در یک حمله مسلحانه، به اعدام محکوم شد.
به نوشته عفو بینالملل، به دنبال بازداشت جاوید دهقانخلد در ۱۵ خرداد ۱۳۹۴در ایرانشهر، مسئولان وضعیت و محل نگهداری او را برای مدت سه ماه از خانوادهاش پنهان کردند و با استناد به «اعترافات» گرفته شده تحت شکنجه حکم او را صادر کردند.
محکومیت اعدامهای اخیر در ایران
در حالی که تعداد اجرای احکام اعدام در ایران طی پنج هفته اخیر افزایش داشته، ﻛﻤﻴﺴﺎﺭﻳﺎی عالی ﺣﻘﻮﻕ ﺑﺸﺮ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﻣﻠﻞ این اعدامها از جمله اعدام شهروندان عضو گروههای اقلیت در این کشور را محکوم کرد.
این نهاد بینالمللی همچنین در حساب توییتر خود نوشت: «ما مجموعه اعدامها از اواسط ماه دسامبر تاکنون – دستکم ۲۸ مورد – شامل شهروندانی از گروههای اقلیت را شدیدا محکوم میکنیم.»
این موضعگیری کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در حالی است که علی مطیری، شهروند عرب ایرانی، به اتهام عضویت در داعش و کشتن دو بسیجی، روز پنجشنبه در زندان شیبان اهواز اعدام شد.
همچنین در هفتههای گذشته چند شهروند بلوچ نیز اعدام شدهاند و سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرده که در پنج هفته گذشته، اعدام شهروندان بلوچ روند سریعتری به خود گرفته است.
آنها فرزندان بلوچ ما هستند، اعدام نکنید#SaveAmanAndRahim
— محمد کریم بیگی (@karimbeigimo) January 20, 2021
بر اساس آمار این سازمان، در این مدت دستکم ۱۹ شهروند بلوچ در شهرهای مشهد و زاهدان اعدام شدهاند که دستکم چهار نفر آنان با اتهامات سیاسی و امنیتی به اعدام محکوم شده بودند.
همچنین دوشنبه ششم بهمنماه مهدی علی حسینی، کشتیگیر ۳۰ساله اهل اندیمشک، در زندان دزفول اعدام شد. او در سال ۹۴ به اتهام ارتکاب قتل در جریان یک نزاع، بازداشت و سپس به اعدام محکوم شد.
چند ماه پیش، دستگاه قضایی ایران نوید افکاری، یک کشتیگیر دیگر را به اتهام قتل اعدام کرد که بازتاب بسیاری در جامعه جهانی داشت.
ایران یکی از بالاترین آمارهای اعدام در جهان را دارد و بر اساس آمار فعالان حقوق بشر، در سال گذشته میلادی دستکم ۲۳۶ شهروند در این کشور اعدام شدند.
از جمله اعدامشدگان باید به اعدام دو کودک-مجرم اشاره کرد. اجرای دستکم یکی از اعدامها نیز در ملاعام صورت گرفت.
همچنین بر اساس این گزارش، بیش از ۷۲ درصد اعدامها در ایران اطلاعرسانی نمیشوند.
از: ایران اینترنشنال