دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در پاسخ به ایران اینترنشنال تایید کرد پیشتر به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمها که اخیرا به ایران سفر داشت، از سوی برخی کشورها از جمله چین و روسیه کمک مالی شده است.
این دفتر در پاسخ به پرسش ایران اینترنشنال درباره نگرانیها و انتقادها از سفر آلنا دوهان، گزارشگر ویژه تحریمها به ایران و همچنین شائبهها درباره دریافت کمکهای مالی از برخی کشورها، اعلام کرد دریافت این کمکها یک رویه معمول در سیستم سازمان ملل متحد است.
این دفتر اضافه کرد که تمام وجوه دریافتی تحت دستورالعملهای دقیق و مطابق با اولویتهای هر ماموریت خاص توزیع میشود.
در این پاسخ از سوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل تأکید شد کمکهای مالی به سازمان ملل شفاف بوده و سالانه منتشر میشود.
در این متن علاوه بر نام چین، نام کشورهای دیگر از جمله ژاپن، کره جنوبی، روسیه و نروژ نیز به عنوان کشورهای پرداخت کننده کمک مالی مورد اشاره قرار گرفت.
بر اساس ایمیلی که این نهاد به ایران اینترنشنال فرستاد، کشورهای کمک کننده در مورد اهداف خاص استفاده از این کمکها دخالتی ندارند مگر در مورد پروژههای خاص که گزارش مربوط به آن نیز شفاف و روشن است.
به گفته دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد، با توجه به گستره وسیع، چند بعدی و پیچیده مأموریت گزارشگر ویژه امور تحریمها، کمکهای مالی به این نهاد از طرف همه کشورها از جمله کشورهای حامی تحریمها، بیطرف یا مخالف انجام میشود.
انتقادها به سفر گزارشگر تحریمها به ایران
یک نهاد غیرانتفاعی به نام «دیدهبان سازمان ملل» روز ۲۹ اردیبهشت خبر داد که آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمهای یکجانبه، در سال ۲۰۲۱ از دولت چین ۲۰۰ هزار دلار کمک مالی دریافت کرده است.
این سازمان دوهان را به «لاپوشانی» سرکوب اقلیت اویغور توسط حکومت چین متهم کرد.
به گفته دیدهبان سازمان ملل، آلنا دوهان همزمان با دریافت پول در یک رویداد تبلیغاتی مجازی که دولت چین ترتیب داده بوده نیز شرکت داشت.
روی بنر این رویداد نوشته شده بوده سینکیانگ یا همان ایغورستان، «سرزمینی رؤیایی» است.
با این حال دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد گزارشها علیه گزارشگر ویژه امور تحریمها را «نقض جدی اخلاقیات» خواند و گفت با «اتهامات نادرست و گمراه کننده»، قصد اعمال فشار بر او و تضعیفش را داشتهاند.
در پاسخ دفتر حقوق بشر در این زمینه تأکید شد که همزمان با سفر گزارشگر ویژه تحریمها به ایران، چند ادعای نادرست در شبکههای اجتماعی مطرح شده است.
همچنین در بخشی از ایمیل دفتر حقوق بشر سازمان ملل اشاره شد که دولتها درباره اهداف خاص جزییات بیشتر این کمکها اظهار نظری ندارند.
سفر گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمها به ایران با وجود ممانعتهای مکرر جمهوری اسلامی از سفر گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، اعتراضها و انتقادهایی را از سوی مجامع و فعالان حقوق بشری را به دنبال داشت.
از جمله ۱۱ سازمان حقوق بشری هشدار دادند که جمهوری اسلامی از این سفر برای انحراف توجهها از سوابق نقض حقوق بشر در ایران بهرهبرداری میکند.
در همین حال شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، خواستار آن شده بود که انجام این سفر به موافقت جمهوری اسلامی با سفر گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران مشروط شود.
فعالان مدنی مستقل هم خواهان دیدار با این گزارشگر سازمان ملل شده بودند.
صدرا عبدالهی، کنشگر مدنی در واکنش به پنهانی بودن سفر دوهان به ایران گفته بود: «اگر خانم دوهان نمیخواست با کنشگران مستقل دیدار داشته باشد اصلاً چه لزومی داشت به ایران سفر کند؟ با این شرایط گزارش خانم دوهان قطعاً غیرشفاف خواهد بود.»
مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی تأکید دارند که فشار جامعه جهانی و سازمان ملل بر حکومت ایران باید در زمینه نقض حقوق بشر در ارتباط با بازداشت شهروندان و دوتابعیتیها، سرکوب اعتراضات، احکام اعدام و محدودیتهای مدنی از جمله برای زنان و اقلیتها افزایش یابد.
آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور مربوط به تحریمهای قهری و یکجانبه، در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ نتیجه سفر خود را به پنجاه و یکمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه خواهد کرد.
او در پایان سفر خود به ایران نیز بیانیهای داد که توسط ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران منتشر شد.
دوهان، ماه مارس دو سال پیش، به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمهای یکجانبه انتخاب شد.
این پست در سال ۲۰۱۴ به پیشنهاد جمهوری اسلامی به نمایندگی از جنبش کشورهای عدم تعهد در سازمان ملل شکل گرفت.
از: ایران اینترنشنال