رادیو فردا
بهرغم قطع عمدی اینترنت و سرکوب «خونین» اعتراضات در یک هفته گذشته، اعتراضات در شهرهای مختلف ایران روز یکشنبه وارد نهمین روز خود شد و جو امنیتی اکثر شهرهای ایران در این روز امنیتی گزارش میشود.
شامگاه شنبه در هشتمین روز پیاپی همچنان صحنه درگیری ماموران امنیتی با مردم معترضی است که در واکنش به جان باختن مهسا (ژینا) امینی به خیابانها آمدند.
تصاویر و اخبار منتشر شده نشان میدهند که معترضان در شیراز روز شنبه دوم مهر بار دیگر در خیابان زند تجمع کردند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.
ویدئوهای ارسالی از ایران در روز شنبه همچنین از تداوم درگیری میان معترضان و ماموران در خیابانهای شاهینشهر و زرینشهر اصفهان و آمل در استان مازندران حکایت دارد.
از نگاه شما- ادامه اعتراضات در #آمل؛ شنبه دوم مهر ۱۴۰۱ اعتراضات در آمل شروع شده است. اعتراضات گسترده اخیر پس از کشته شدن #مهسا_امینی بر اثر ضرب و جرح ماموران گشت ارشاد، در بسیاری از شهرهای ایران ادامه دارد. pic.twitter.com/vbzaiSpWm9
— RadioFarda|رادیو فردا (@RadioFarda_) September 24, 2022
در همین روز ویدئویی از بازداشت خشونتآمیز یک شهروند در زنجان منتشر شده است که در آن، مامور لباس شخصی با شوکر یکی از زنان بازداشت شده را از ناحیه گردن هدف ضرب و جرح قرار میدهد.
ادامه اعتراضات پایتخت نیز روز شنبه همزمان با آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۱ از دانشگاه تهران آغاز شد.
تجمع گسترده دانشجویان معترض با وجود جو سنگین امنیتی و در شرایطی ادامه یافته است که پیشتر اعلام شده بود کلاسهای دانشگاه تهران در هفته نخست مهر ماه به صورت آنلاین و غیرحضوری برگزار خواهد شد.
ویدئوهای منتشر شده دانشجویان معترضی را نشان میدهد که خطاب به نیروهای امنیتی و لباس شخصی حاضر در محل فریاد میزنند: «دیگر نمیتوانید جلوی دهان ما را بگیرید.»
از نگاه شما- دانشجویان معترض #دانشگاه_تهران: «دیگه نمیتوانید جلوی دهان ما را بگیرید»؛ شنبه دوم مهر ۱۴۰۱ اعتراضات پایتخت از دانشگاه تهران آغاز شده است که با برخورد ماموران حکومتی روبرو شد. اعتراضات گسترده اخیر پس از کشته شدن #مهسا_امینی، در بسیاری از شهرهای ایران ادامه دارد. pic.twitter.com/yCxOI9GUop
— RadioFarda|رادیو فردا (@RadioFarda_) September 24, 2022
طی روزهای اخیر و با آغاز دور جدید اعتراضات مردمی در ایران، تصاویر متعددی از تیراندازی مستقیم ماموران پلیس و لباس شخصی به سوی معترضان در شهرهای مختلف منتشر شده است.
عفو بینالملل میگوید شواهد جمعآوری شده توسط این سازمان حاکی است که در شبهای گذشته نیروهای امنیتی در ۲۰ شهر و ۱۰ استان در سراسر ایران به طور عمدی به سوی معترضان شلیک کردهاند.
این نهاد حقوق بشری تاکید کرده است که دستکم ۳۰ تن از جمله چهار کودک در این اعتراضات به دست نیروهای امنیتی کشته شدهاند.
اعتراضهای گسترده در نقاط مختلف ایران در حالی ادامه دارد که ابراهیم رئیسی روز شنبه و پس از بازگشت از آمریکا بر «برخورد قاطع» با اعتراضها تاکید کرد.
پیشتر احمد وحیدی، وزیر کشور، شامگاه جمعه اول مهر ضمن تاکید بر «غیرقانونی بودن» تجمعها هشدار داده بود که «اغتشاشگران» شناسایی میشوند و با آنها برخورد میشود.
همزمان با تحولات جاری در ایران، شهرهای متعددی در جهان نیز در تعطیلات آخر هفته به صحنه تظاهرات حمایت از اعتراضات ضد حکومتی مردم ایران مبدل شدند.
روز شنبه، شهرهای مختلف اروپا از جمله پاریس، لندن، پراگ و هامبورگ صحنه این تجمعات اعتراضی بود.
گروهی از ایرانیان ساکن ملبورن استرالیا نیز در همین روز در حمایت و همبستگی با معترضان داخل کشور دست به راهپیمایی در خیابانهای این شهر زدند.
از نگاه شما- تجمع گروهی ایرانیان مقیم استرالیا در اعتراض به کشته شدن #مهسا_امینی؛ شنبه، ۲ مهر ۱۴۰۱، شماری از ایرانیان مقیم ملبورن در حمایت از اعتراضات مردمی ایران پس از کشته شدن مهسا امینی، تجمع و راهپیمایی کردند. pic.twitter.com/G0qtUHSsxX
— RadioFarda|رادیو فردا (@RadioFarda_) September 24, 2022
«زن، زندگی، آزادی»، «مرگ بر دیکتاتور»، «خامنهای ضحاک، میکشیمت زیر خاک»، «نه شیخ میخوایم نه ملا لعنت به آیتالله»، «میجنگیم میمیریم، ایران رو پس میگیریم» و «این آخرین پیامه هدف خود نظامه» از جمله شعارهای شاخص در اعتراضات روزهای اخیر به شمار میروند.
از نگاه شما- «میجنگیم، میمیریم، ایران رو پس میگیریم»؛ شنبه دوم مهر ۱۴۰۱ ، مردم معترض به کشته شدن #مهسا_امینی بار دیگر در صادقیه #تهران تجمع کردند. تجمعات در شهرهای مختلف ایران شدت گرفته است. pic.twitter.com/3onvYtlUvK
— RadioFarda|رادیو فردا (@RadioFarda_) September 24, 2022
جرقه این اعتراضها با مرگ مهسا (ژینا) امینی، جوان ۲۲ ساله اهل سقز، زده شد که برای دیدار با خویشاوندان، همراه با خانواده به تهران سفر کرده بود و پس از بازداشت از سوی ماموران گشت ارشاد و انتقال به ساختمان پلیس امنیت اخلاقی در خیابان وزرای تهران، بر اثر ضرب و جرح، دچار مرگ مغزی شد و روز ۲۵ شهریور جان باخت.
تاکنون شمار قابل توجهی از دولتها، نهادهای بینالمللی و شخصیتهای شناختهشده در ایران و خارج از آن، همچنین افکار عمومی جهانی به جان باختن او واکنش نشان دادهاند.