ایران وایر
«ناصر فهیمی»، شهروند کُرد ۴۸ ساله، اول بهمن ۱۴۰۱، بعد از حدود ۱۲ سال زندان و با نزدیک شدن به پایان دوران محکومیت خود، از زندان «اوین» آزاد شد.
فهیمی پزشک متخصص پوست و مو است و میتوانست مانند هزاران پزشک دیگر در ایران به زندگی عادی خود ادامه دهد اما منبع مطلعی که درباره او و رنجهایش در این بیش از ۱۰ سال با «ایرانوایر» گفتوگو کرده است، میگوید او برای آزادی مبارزه کرده و میکند.
بهدلایل امنیتی، نام این فرد مطلع نزد «ایرانوایر» محفوظ است.
«ناصر فهیمی» متولد اردیبهشت ۱۳۵۳ و اهل سنندج است. او دوره تخصص «درماتولوژی» خود را در دانشگاه علوم پزشکی اربیل در کردستان عراق گذراند و پیش از بازداشت و محکوم شدن به زندان، در تهران طبابت میکرد.
ماموران وزارت اطلاعات روز بیستم تیر ۱۳۸۹ به محل زندگی او و مادرش در محله «مینی سیتی» در شمال شرق تهران حمله کردند.
فرد مطلعی که درباره دکتر فهیمی با «ایرانوایر» گفتوگو کرده است، میگوید: «این یورش کاملا از پیش برنامهریزی شده بوده است و حتی درهای ورودی محوطه برج محل سکونت او و پلههای اضطراری ساختمان را هم بسته بودند.»
این فرد توضیح میدهد: «خیلی دقیق و پیچیده، در زمانی که فقط ناصر و مادرش در منزل بودند، در زده و آنها هم در را باز کرده و این طوری ریخته بودند در خانه. خودش را بازداشت کرده و با چشمبند برده بودند. از وسایل خانه هم چیزهای گرانبها مثل طلا و پول و مدارک شخصی مثل کارت ملی، پاسپورت، گواهینامه و غیره را ضبط کرده و با خود برده بودند و هرگز هم پس ندادهاند.»
۱۰ سال زندان با اتهام حمایت مالی از گروههای مخالف کُرد
بعد از بازداشت ناصر فهیمی در تیرماه ۱۳۸۹، او برای ۲۱ روز از دسترسی به تلفن محروم بود؛ محرومیتی که بارها در طول حبس ۱۲ سالهاش برای تنبیه او که ساکت نمینشست، ادامه یافت.
فهیمی هرگز با قرار وثیقه آزاد نشد. منبع مطلعی که با «ایرانوایر» گفتوگو کرده است، میگوید او مدت پنج ماه و نیم را در سلول انفرادی در بند ۲۰۹ زندان اوین بوده و تحت شکنجههای روانی شدیدی قرار داشته است تا علیه خود اعتراف کند.
او تاکید میکند که بازجویان سعی داشتهاند ناصر فهیمی را به «حمایت مالی» از احزاب مخالف کُرد متهم کنند.
بنا به گفته منبع «ایرانوایر»، دکتر فهیمی بعد از پنج ماه و نیم زندان انفرادی، به بندهای مختلفی در زندان اوین و زندان تهران بزرگ (فشافویه) منتقل شده است.
در عینحال، اسنادی که «ایرانوایر» بهدست آورده است، نشان میدهند این شهروند کُرد به مدت بیش از سه سال در زندانهای نامبرده بلاتکلیف بوده تا سال ۱۳۹۳ که شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست «ابوالقاسم صلواتی» حکم ۱۰ سال زندان را برای او صادر کرده است.
بر اساس مدارک مشاهده شده، اتهامات این پزشک سنندجی، «نشر اکاذیب»، «اقدام علیه امنیت ملی»، «تشویش اذهان عمومی»، «توهین به رهبری» و «تهدید مقامات قضایی» مطرح شده است.
محرومیت از داشتن تخت، تهدید به قتل و ممنوعیت از ملاقات و تلفن
ناصر فهیمی در سال ۱۳۹۳ و در اوج بلاتکلیفی در زندان، در اعتراض به نبود آزادیهای فردی و اجتماعی، غیر دموکراتیک بودن حکومت و نقض حقوق بشر و حقوق شهروندان ایران، رسما تقاضای لغو تابعیت از خود را تقدیم دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران کرد.
ابطال یا رد کردن تابعیت بهعنوان اقدامی اعتراضی در ایران چندان جا افتاده نیست. ولی در کشورهای دموکراتیک، از جمله در کانادا، بومیان این کشور با رد تابعیت کشور، به سدهها تبعیض و استعمار اعتراض میکنند؛ برای مثال، بخش قابل توجهی از مردم بومی «موهاک» در شرق کانادا و شمال شرق امریکا از بعد از سرکوب خونین اعتراضاتش در «اوکا»، در استان کبک کانادا، از پذیرفتن تابعیت این کشور خودداری کرده و این امر را مقاومت در مقابل تداوم «استعمار سکنیگزین» (Setller Colonialism) دانستهاند.
در طول سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ و در حالی که این پزشک ایرانی در زندان اوین درخواست سلب تابعیت ایران را در شعبه ۱۰۹ مجتمع قضایی «عدالت» مطرح کرده بود، ماموران زندان به او اجازه داشتن تخت ندادند.
به گفته منبع «ایرانوایر»، ناصر فهیمی ناچار از خوابیدن روی زمین بوده و در این یک سال، برای این که تحت فشار قرار بگیرد، مدت زمان قابل توجهی را ممنوع از تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود بوده است.
بر اساس مدارکی که به «ایرانوایر» رسیدهاند، او درخواست ابطال تابعیت خود را از مراجع قانونی و به طرفیت رییس قوه قضاییه وقت، «صادق لاریجانی» و رییس جمهوری وقت، «حسن روحانی» رسانده است.
در فاصله زمانی اندکی، قوه قضاییه او را به اتهام «توهین به مقامات دولتی»، از جمله «تهدید به قتل» و «افترا» به «مجتبی فرهادی»، رییس وقت شعبه ۱۰۵ دادگاه عمومی حقوقی تهران و بابت «توهین» به «جلال توحیدی نافع»، معاون وقت دادستان تهران، تحت پیگرد قرار داده و به یک سال حبس، شلاق و پرداخت جریمه نقدی محکوم کرد.
«ایرانوایر» نمیتواند مستقلا دلیل شکایت کارکنان قوه قضاییه از این پزشک را تایید کند اما به باور فرد مطلعی که در این باره با ما گفتوگو کرده، این شکایتهای خصوصی در پاسخ به درخواست او برای لغو تابعیت بودهاند: «در داخل زندان بارها بابت این درخواست سلب تابعیت، از سوی بازجوها و کارکنان زندان تهدید به مرگ شده است. میگفتند باید خواسته خودت را پس بگیری و ابراز ندامت کنی. قاضی به خودش گفته بود که این تقاضایت بازی با آبروی نظام است و به همین خاطر هم او را تهدید میکردند و آخر سر هم به یک سال حبس محکوم کردند.»
فشار و تهدید برای نامهنگاری از داخل زندان
بررسیهای «ایرانوایر» نشان میدهند که ناصر فهیمی در دو بازه زمانی سالهای ۱۳۹۴ و ۱۳۹۸، بابت اتهام توهین به مقامات دولتی، در حالیکه در حبس بوده، مورد محاکمه قرار گرفته و در سال ۱۳۹۴ به تحمل ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده که این حکم هم درباره او اجرا شده است. او سپس در سال ۱۳۹۸، با شکایت کارکنان قوه قضاییه که نامهای آنها آمده، حکم یک سال زندان و جریمه نقدی را متحمل شده است.
فرد آگاهی که درباره ناصر فهیمی با «ایرانوایر» صحبت کرده است، در این باره نیز میگوید: «ناصر بارها از داخل زندان با سازمانهای بینالمللی، مجلس و رییس جمهوری مکاتبه کرده بود. چند نامه سرگشاده نیز درباره وضعیت سیاسی و اجتماعی کشور و وضعیت زندان اوین نوشته بود. آن زمان این نامهها را بهانه قرار دادند و به او که بیماری قلبی دارد، ۷۴ ضربه شلاق زدند.»
این شهروند پیشتر در نامههایی سرگشاده از زندان اوین به کمیسر عالی حقوقبشر، «میشل باشله» و نیز «جو بایدن»، رییس جمهوری ایالات متحده، خواستار رسیدگی به وضعیت وخیم حقوقبشر در ایران و تشدید تحریمها بر مقامات و نهادهای جمهوری اسلامی شده بود.
اما در کنار این، بارها مقامات خود جمهوری اسلامی را نیز در نامههایش خطاب قرار داده است. در آخرین اقدام، ۱۷ روز پس از آزادی از زندان اوین، در نامهای سرگشاده خطاب به «ابراهیم رئیسی»، رییس جمهوری درباره تداوم محرومیتهای اجتماعی خود هشدار داده و از بنا به حکم دادگاهی که در سال ۱۳۹۷ صادر شده و تصمیمگیری درباره لغو تابعیت را برعهده هیات وزیران دانسته، خواستار ابطال تابعیت خود شده است.
این پزشک و زندانی سیاسی سابق پیشتر نیز از زندان در نامهای با محتوایی انتقادی درباره نحوه مدیریت بحران کرونا، عدم تهیه واکسن و کشتار روزانه مردم ایران را دلیلی بر نابودی جمهوری اسلامی دانسته بود.
محروم از حقوق شهروندی و زندانی به بزرگی ایران
دکتر ناصری فهیمی از اول بهمن سال جاری و در پس اتمام دوران محکومیت خود که تنها چند هفته از آن باقی مانده بود، از اوین آزاد شد. اما فرد نزدیک به خانواده فهیمی میگوید او از زمان آزاد شدن، از تمامی حقوق خود محروم بوده است: «اجازه طبابت ندارد، از او تعهد گرفتهاند که هیچ فعالیتی نداشته باشد، هیچ شغل دولتی و شغل آزادی که جواز کسب رسمی بخواهد، نمیتواند انجام دهد و از همان زمان بازداشت که گواهینامه مدارک شناسایی او را ضبط کردند، پس ندادهاند. حتی یک حساب بانکی ساده هم نمیتواند داشته باشد.»
او در پایان تاکید میکند: «از وقتی ناصر از زندان آزاد شده است، حال جسمی و روحی خوبی ندارد. او بیماری تاکی کاردی دارد و در این ۱۲ سال عذاب زیادی کشیده است. حالا هم با نقض حقوق انسانی وی، او را از حق زندگی محروم کردهاند، چون گفته به دلیل همین ستمها که بر خودش و دیگران رفته است، نمیخواهد تابع این حکومت باشد.»
تاکیکاردی نوعی بیماری قلبی است که در آن تعداد تپشهای قلب در حالت استراحت همیشه بیش از حد بههنجار، یعنی بالای ۱۰۰ در دقیقه است. این بیماری میتواند بسته به علت اصلی و میزان کارایی قلب، خطرناک باشد. تاکی کاردی بیماری در میان مردم با عنوان «تپش قلب» شناخته میشود و خطر سکته، ایست ناگهانی قلب و مرگ را افزایش میدهد.