جدال میان دولت و قوه قضائیه بر سر فیلتر کردن اپلیکیشن پیامرسانی “واتساپ” ادامه دارد. سخنگوی قوه قضائیه میگوید وزارت ارتباطات با خودداری از فیلتر کردن واتساپ به دستور رئیسجمهور٬ مرتکب اقدامی غیرقانونی شده است.
غلامحسین محسنی اژهای٬ سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی٬ روز دوشنبه (۲۹ اردیبهشت٬ ۱۹ مه) در یک نشست خبری اعلام کرد که اقدام وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات در خودداری از فیلتر کردن اپلیکیشن ارتباطی “واتساپ” خلاف قانون بوده و این وزارتخانه باید در این رابطه پاسخگو باشد.
آقای اژهای با رد گفتهها پیرامون لغو جلسه کمیته فیلترینگ به دلیل عدم حضور اکثریت اعضا٬ گفت: «جلسه رسمیت داشته و طبق ضوابط قانونی انجام شده و رایی هم که (برای فیلترینگ واتساپ) صادر شده مطابق قانون بوده و خوب است که همه ما مطابق قانون عمل کنیم که این به صلاح کشور و همه است.»
فیلترینگ اپلیکیشن “واتساپ” ۱۰ اردیبهشت در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه به ریاست دادستان کل کشور تصویب شد٬ اما محمود واعظی٬ وزیر ارتباطات ایران در روز ۱۶ اردیبهشت از صدور دستور توقف فیلترینگ واتساپ از سوی حسن روحانی٬ رئیسجمهور ایران خبر داد. به گفته او «آن دسته از شبکههای اجتماعی خارجی که مخرب نیستند و به اخلاق و عفت عمومی لطمهای نمیزنند٬ تا زمانی که جایگزینی برای آنها در کشور نداشته باشیم٬ دولت موافق مسدود کردن آنها نیست.»
با این حال٬ سخنگوی قوه قضائیه میگوید «رئیسجمهور نمیتواند چنین دستوری دهد.» غلامحسین محسنی اژهای گفت نمیداند که رئیسجمهور چنین دستوری صادر کرده یا نه٬ اما تاکید کرد این مساله تنها در صورتی ممکن است که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده باشد: «اگر شورای عالی فضای مجازی مصوبهای داشته باشد حتما به آن به منزله قانون عمل می کنیم.»
پیشتر وزیر ارتباطات اعلام کرده بود که «موضوع فیلترینگ “واتس اپ” در شورایعالی فضای مجازی مطرح شده و رئیس جمهور به عنوان رئیس این شورا دستور داده که این موضوع متوقف شود و این کار انجام نشود.»
هراس از ارتباط واتساپ و فیسبوک٬ دلیل اصلی تصویب فیلترینگ
یکی از اعضای کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه٬ خریدن واتساپ از سوی فیسبوک را از مهمترین دلایل تصویب فیلترینگ آن در ایران خواند. به گفته او ««دلیل فیلتر شدن این برنامه کاربردی تلفن همراه، شرایط اجتماعی بود که کارگروه برای آینده در مورد این اپلیکیشن پیش بینی میکرد. کارگروه پیش بینی میکرد که در آینده ممکن است این برنامه ارتباط نزدیکی با فیسبوک ایجاد کند و در نسخه جدیدی که از آن ارائه میشود، مشکلاتی برای ما ایجاد شود.»»
واتساپ از محبوبترین اپلیکیشنهای پیامرسانی متنی و صوتی و تصویری در جهان است که حالا با بیش از ۳۵۰ میلیون کاربر فعال٬ در عرصه پیامرسانی اجتماعی مبتنی بر موبایل گوی سبقت را از فیسبوک هم ربوده و در ایران هم همچون دیگر نقاط جهان کاربران بسیاری دارد. روزانه دستکم ۴۰۰ میلیون عکس در این پلتفرم میان کاربران رد و بدل میشود. بر اساس برآوردها تعداد کاربران این اپلیکیشن در سال ۲۰۱۵ به یک میلیارد نفر خواهد رسید.
فراهم کردن بستر “گردش آزاد اطلاعات” و دسترسی آزادانه به شبکههای اجتماعی از وعدههای مهم حسن روحانی در جریان رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری بود. با روی کار آمدن دولت “تدبیر و امید” حضور آنلاین مقامات ایرانی در شبکههای فیلترشده اجتماعی پررنگتر و هدفمندتر شد٬ اما هنوز موانع موجود برای کاربران ایرانی برطرف نشده و به نظر میرسد دولت در مسیر صعبالعبور رفع فیلترینگ با چالشهای جدی و مخالفان قدرتمندی روبرو است که هرگونه گشایشی در این عرصه را “تهدیدی امنیتی” میدانند.
از: دویچه وله