صدای آمریکا
گزارشها حاکی از اعمال فشار بر ۳ زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، شامل محرومیت از حق رسیدگی پزشکی، ملاقات با خانواده و وکیل و اعزام به مرخصی است.
پخشان عزیزی، فعال مدنی زندانی که به اتهام «بغی» به اعدام محکوم شده و به مشکلات جسمی متعدد از جمله سردردهای مزمن و کمر درد دچار است، به بیمارستانی خارج از زندان منتقل شد، ولی پس از انجام معاینات دوباره به زندان بازگردانده شد.
خبرگزاری هرانا، ارکان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، به نقل از یک منبع نزدیک به خانواده خانم عزیزی گزارش داد که او پس از «مدتها انتظار» و بعد از «درخواستهای مکرر برای رسیدگی پزشکی» به بیمارستان منتفل شد ولی پزشکان گفتهاند که برای تکمیل مراحل درمانی و انجام معاینات ماهانه باید دوباره به بیمارستان اعزام شود.
کانون حقوق بشر ایران روز دوم مهرماه اعلام کرد که درخواستهای این زندانی سیاسی برای مراجعه به پزشک با مخالفت ریاست زندان روبرو شده بود.
بر اساس گزارشهای منتشرشده، خانواده پخشان عزیزی هزینههای درمان او را برعهده گرفته و پرداخت کردهاند، با این وجود، مقامات اوین از انتقال او به بیمارستان جلوگیری کردهاند.
خانم عزیزی از سه ماه پیش از ملاقات با خانوادهاش محروم شده و از مرداد ماه نیز به اتهام «ایجاد آشوب در زندان» با پرونده جدیدی روبرو است.
پخشان عزیزی ۱۳ مرداد سال ۱۴۰۲ در تهران بازداشت و در زمستان همان سال به «بغی از طریق عضویت در گروههای مخالف» نظام متهم و در پی آن در خرداد ۱۴۰۳ به اعدام محکوم شد.
این زندانی سیاسی اهل مهاباد و فارغالتحصیل مددکاری اجتماعی از دانشگاه علامه طباطبایی، نخستین بار در آبان ۱۳۸۸ در یک گردهمایی اعتراضی دانشجویان علیه اعدامهای سیاسی بازداشت و در ۲۸ اسفند ۱۳۸۸، با قید وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شده بود.
همزمان، به نوشته هرانا، وریشه مرادی، زندانی سیاسی و عضو جامعه زنان آزاد شرق کردستان، که او نیز به اتهام «بغی» متهم شده، ۴۲۲ روز است که بدون امکان ملاقات با خانواده و وکلای خود در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد.
بر اساس این گزارش، جلسات بعدی رسیدگی به اتهامات خانم مرادی با «بهانه تراشیهای مسئولان» لغو شده است.
وکلای خانم مرادی میگویند او از ملاقات و تماس با آنها به رغم وجود حساسیت در پروندهاش، محروم است.
وریشه مرادی از اواسط اردیبهشت ماه به دستور ابوالقاسم صلواتی، از ملاقات و امکان برقراری تماس تلفنی با خانواده و وکیل محروم شده بود که ممنوعیت تماس او با اعضای درجه یک خانوادهاش به تازگی لغو شد.
از سوی دیگر، شبکه حقوق بشر کردستان گزارش داد که علی بخشایی، زندانی سیاسی کُرد اهل شهر درەگز استان خراسان رضوی، هم از حق اعزام به مرخصی محروم شده است.
این فعال فرهنگی محبوس در زندان اوین در پنجم بهمن ۱۳۹۷ به دست مأموران اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازداشت شد و بر اساس گزارشهای شبکههای حقوق بشری، به مدت ۳۶ روز برای اخذ اعترافات اجباری تحت شکنجه قرار گرفت و به طور موقت آزاد شد.
جلسه دادگاه علی بخشایی در خرداد ۱۳۹۸ برگزار شد و او به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی کشور» به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
علی بخشایی از ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ که برای اجرای حکم به زندان اوین فرستاده شد، تاکنون از حق اعزام به مرخصی محروم بوده است.