تعلیق چندین باره پروازها از مبدا یا به مقصد ایران از زمان دومین حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اسرائیل، بسیاری از مسافران را در وضعیت بلاتکلیف قرار داده و بعضا هزینههای بسیاری را به آنان تحمیل کرده است.
خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه ۱۶ مهر در گزارشی نوشت «تعلیق نامنظم پروازها» در روزهای اخیر مسافران و به ویژه آنان را که در خارج از مرزهای ایران بودهاند و قصد بازگشت داشتهاند، سرگردان و بلاتکلیف کرده است.
احتمال حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی باعث سرگردانی مسافران از مبدا و به مقصد ایران در فرودگاههای داخلی و بینالمللی شده است.
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) October 7, 2024
جزییات بیشتر با مهدی تاجیک، ایران اینترنشنال pic.twitter.com/Y2E6yyYfed
بر اساس این گزارش، برخی از این مسافران ساعتهای طولانی و حتی روزها در خارج از کشور و در فرودگاه، «معطل پرواز جایگزین» شدهاند و بیآنکه برای بازگشت آنها تدبیری شود یا از وضعیتشان سراغی گرفته شود، عاقبت برخیشان به شکل زمینی خود را به ایران رساندهاند.
تعلیق پروازها از دهم مهر ماه و ساعتی پس از دومین حمله سپاه پاسداران به اسرائیل موسوم به عملیات «وعده صادق-۲» صورت گرفت.
این اقدام جمهوری اسلامی به ویژه از این نظر قابل توجه بود که در ۱۸ دی ۱۳۹۸، پرواز پیاس۷۵۲ متعلق به شرکت اوکرایناینترنشنال، دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه بینالمللی خمینی در تهران با شلیک عامدانه دو موشک سپاه پاسداران ساقط شد و ۱۷۶ سرنشین آن همراه با یک جنین جان باختند.
این حادثه در جریان حملات موشکی سپاه پاسداران به پایگاه عینالاسد در عراق، در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس اتفاق افتاد که به دست آمریکاییها در بغداد کشته شد.
سپاه پاسداران در ابتدا درباره این اقدام خود پنهانکاری کرد و پس از انتشار گزارشهای خارجی مجبور شد مسئولیت آن را برعهده بگیرد.
با این حال هنوز مقامات جمهوری اسلامی درباره پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی همکاری لازم را انجام ندادهاند.
یک فروند هواپیمای مسافربری بویینگ ۷۳۷ متعلق به خطوط هوایی #اوکراین پس از پرواز از فرودگاه خمینی #تهران دچار نقص فنی شد و حوالی پرند سقوط کرد. pic.twitter.com/7xPx869BdG
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) January 8, 2020
اکنون به نظر میرسد لغو پروازها در ایران تا زمانی که اسرائیل پاسخ وعده داده شده خود را صورت ندهد، ادامه دارد.
برخی از مسافران یا بستگانشان روایتهای خود را از پیامدهای لغو پروازها در شبکههای اجتماعی منتشر کردهاند.
کاربری در این باره نوشت: «جبر جغرافیایی یعنی: خواهرم ساعت پنج صبح امروز پرواز داشت.
پرواز ترکیش دو ساعت پیش لغو شده و چون این بلیت، ری اسکجوئل پرواز لوفتانزا بوده، زحمت ایمیل و خبر دادن را به خودشان ندادند. از صبح هر چه به اطلاعات پرواز فرودگاه زنگ زدم، جواب ندادند. سایت ترکیش هم تا لحظهای که از خانه حرکت کردیم، نزده بود کنسل است. دفتر فرودگاهشان هم بسته بود و فقط یک کاغذ زده بودند روی شیشه که تا هفتم اکتبر پروازهایشان کنسل است.»
جبر جغرافیایی یعنی
— honey kafafi (@KafHoney) October 4, 2024
خواهرم ساعت ۵ صبح امروز پرواز داشت
پرواز ترکیش دوساعت پیش لغو شده و چون این بلیط ری اسکجوئل پرواز لوفتانزا بوده زحمت ایمیل دادن و خبر دادن رو به خودشون ندادن
از صبح هرچی به اطلاعات پرواز فرودگاه زنگ زدم جواب ندادن
سایت ترکیش هم تا لحظه ایی که از خونه حرکت
شامگاه یکشنبه، رسانههای دولتی گزارش دادند که محدودیتها برای پروازها برداشته شده است.
این در حالی بود که قبل از آن اعلام شده بود پروازها در برخی فرودگاههای کشور تا بامداد روز دوشنبه انجام نمیشود.
جعفر یازرلو، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری روز یکشنبه اعلام کرد: «پرواز فرودگاههای سراسر کشور از ساعت ۲۱ امشب، ۱۵ مهر ماه تا شش صبح روز دوشنبه لغو شده است.»
او به دلیل لغو پروازها اشاره نکرد اما اضافه کرد: « تغییرات پروازی و نحوه استرداد وجه بلیت پروازها متعاقبا اعلام خواهد شد.»
خبرگزاری ایسنا نوشت که با وجود اعلام «وضعیت فوقالعاده» برای پروازها، مسافرانی که سرگردان شدهاند میگویند شرکتهای هواپیمایی هیچ هتل یا مکانی برای اقامت در اختیارشان قرار ندادند.
بر اساس این گزارش، بسیاری از آنها چندین شب در فرودگاه خوابیدهاند.
یکی از این مسافران گفته است: «ماندن در یک کشور دیگر و منتظر پرواز جایگزین شدن، به مراتب هزینه بیشتری از بازگشت زمینی دارد.»
ویدیویی به دست ایراناینترنشنال رسیده که نشان میدهد خلبان یکی از هواپیماهای مسافربری داخلی در میانه پرواز با دیدن موشکهای شلیک شده جمهوری اسلامی تصمیم به بازگشت به فرودگاه ارومیه میگیرد. pic.twitter.com/yGL6X1bxew
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) October 1, 2024
ایران اینترنشنال