رادیو زمانه
شمار زندانهایی که به کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» پیوستهاند به ۲۴ زندان افزایش یافت. این کارزار گفته است که حکم اعدام چهار تن از اعضایش تأیید شده است. زندانیان اعتصابی اعدام جمشید شارمهد را محکوم کردند
منابع «زمانه» گزارش دادهاند که زندانیان اعتصابی کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» سهشنبه ۸ آبان / ۲۹ اکتبر در زندانهای ایران از جمله زندان اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)، زندان قزلحصار (واحد ۳ و ۴)، زندان مرکزی کرج، زندان تهران بزرگ، زندان خرمآباد، زندان نظام شیراز، زندان اسدآباد اصفهان، زندان بم، زندان مشهد، زندان لاکان رشت، زندان قائمشهر، زندان اردبیل، زندان تبریز، زندان ارومیه، زندان سلماس، زندان خوی، زندان نقده، زندان سقز، زندان بانه، زندان مریوان، زندان کامیاران، زندان اراک و زندان شیبان اهواز برای چهلمین هفته متوالی دست به اعتصاب غذا زدند.
این بار کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در ۲۴ زندان برگزار شد. بنا بر بیانیه این کارزار، روز دوشنبه ۷ آبان / ۲۸ اکتبر جمعی از زندانیان سیاسی زندان کهنوج استان کرمان در نامهای اعلام کردند که از این هفته به کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» میپیوندند و در اعتصاب غذا خواهند بود.
بیانیه کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» به اعدامهای تازه در ایران نیز اشاره کرده و گفته است که حکم اعدام چهار تن از اعضای کارزار تأیید شده است. در این بیانیه آمده است:
روز ۴ آبان حکم چهار زندانی سیاسی ـ عقیدتی بلوچ توسط دیوان [عالی] تأیید و به اجرای احکام دادسرای امنیت تهران ارجاع داده شد. این چهار زندانی به نامهای عیدو شهبخش، عبدالغنی شهبخش، عبدالرحیم قنبرزهی و سلیمان شهبخش از اعضای کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» هستند و در شرایط بسیار اسفبار نزدیک از ۱۶ ماه پیش در «بند امن» واحد سه زندان قزلحصار محبوس بوده و جانشان در خطر جدی است و هر لحظه احتمال اجرای حکم آنان وجود دارد.
ادامه اعدامها در سه روز اخیر
بیانیه همچنین از ادامه موج اعدامها در ایران نوشته و به اعدام جمشید شارمهد، زندانی ایرانی ـ آلمانی که بامداد روز گذشته، دوشنبه ۷ آبان / ۲۸ اکتبر حکم او اجرا شد نیز اشاره کرده است.
جمشید شارمهد پس از گذراندن بیش از چهار سال زندان اعدام شد. او از حقوق قضائی محروم بود و مراحل دادرسی او شفاف نبود. اعدام جمشید شارمهد با واکنشهای گستردهای در آلمان و اتحادیه اروپا روبهرو شد و مقامهای اروپایی بهشدت آن را محکوم کردند.
در بیانیه کارزار آمده است که «جمشید شارمهد تمام این مدت در بازداشگاه امنیتی محبوس بود و نهادهای امنیتی در چهار سال گذشته با هدف پنهان نگه داشتن شکنجهها و نقض حقوقانسانی وی، اجازه انتقال جمشید شارمهد به بند عمومی را نداده بودند».
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» با اشاره به افزایش کمسابقه اعدامها در ایران نوشته است که از ابتدای سال جاری تاکنون نزدیک به ۵۶۷ اعدام صورت گرفته و تنها در مهرماه سال جاری ۱۵۰ نفر از محکومان اعدام شدند. همچنین در هفته اول آبانماه جاری، ۲۷ تن به دار آویخته شدند و ۲۱ اعدام در سه روز اجرا شد. این به معنای آن است که هر روز هفت اعدام در ایران صورت گرفته است.
در ادامه اعدامها در ایران، هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، خبر داد که بامداد دوشنبه ۷ آبان یک زندانی به نام محمد جواد احمدیان در زندان شیبان اهواز اعدام شد. اتهام او به جرائم مواد مخدر مربوط میشد.
سحرگاه روز یکشنبه ۶ آبان نیز حکم اعدام دو زندانی به نامهای طاهر گنج خانلو و محمدرضا نعمتی به اتهام در زندان زنجان اجرا شد.
اعدام این سه زندانی توسط مسئولان زندان و نهادهای مربوطه اعلام نشده است.
همچنین روز گذشته دوشنبه ۷ آبان، هشت زندانی در زندان قزلحصار کرج با اتهامات مربوط به جرائم مواد مخدر جهت اجرای حکم به سلول انفرادی منتقل شدند.
محکومیت جدید برای پنج زندانی سیاسی زن
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در بیانیه خود به محکومیت ۲۷ ماه حبس اضافی برای پنج زندانی سیاسی زن که به اعدامها اعتراض کرده بودند اشاره کرده و در این میان از اعتصاب غذای وریشه مرادی، زندانی سیاسی کُرد که با اتهام «بغی» روبهروست و در خطر اعدام قرار دارد نوشته است.
براساس آخرین اطلاعاتی که به «زمانه» رسیده است، این زندانی سیاسی پس از ۲۰ روز اعتصاب غذا، ظهر سهشنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ به اعتصاب خود پایان داد. وریشه مرادی، با تشکر از حمایتهای صورتگرفته از او طی این مدت، و با احترام به درخواستهای فعالان مدنی و زنان داخل و خارج از کشور، انجمنهای زنان در روژئاوا، زنان مدافع روژئاوا در آلمان، جامعه زنان آزاد شرق کردستان (کژار)، مادران آشتی، جمعیت انقلابی زنان افغانستان (راوا)، پلاتفرم دموکراتیک فراملیتی زنان، و همبندیهایی که با وجود اختلافات در دیدگاه سیاسی در مساله مخالفت با اعدام همصدا شدند و همچنین شهروندان دغدغهمندی که صدای حمایت و اعتراضشان را بلندتر کردند، به اعتصاب غذای خود پایان داد.
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در پایان بیانیه خود آورده است:
با تمام این سرکوبها و ایجاد رعب و وحشت در جامعه، اما مقاومت و ایستادگی همچنان ادامه دارد. چنانکه هفته گذشته همزمان با کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» جمعی از خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام مقابل مجلس تجمع اعتراضی علیه اعدام برگزار نمودند. شعار نه به اعدام سر دادند و از نیروهای سرکوبگر نترسیدند. ما این شجاعت را ستایش میکنیم و به این خانوادههای مقاوم درود میفرستیم.
«سهشنبههای اعتصابی نه به اعدام» از سوی زندانیان سیاسی در ایران از سهشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. سهشنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندانهای مختلف ایران که با اتهامهای گوناگون در حبساند به این کارزار اعتصابی میپیوندند. «سهشنبههای نه به اعدام» به یک صدای اعتراضی و حقخواهانه رسا و پایدار بدل شده است از سوی زندانیان دربندی که بسیاری از آنها شاهد اعدام همبندیهای خود بودهاند.
اکثر دولتهای جهان مجازات اعدام را بهعنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسانها، بهطور کامل کنار گذاشتهاند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۱۲ کشور بهطور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
حکومت ایران همچنان بهرغم اعتراضها صدور و اجرای حکم اعدام را افزایش میدهد. به تأیید نهادهای حقوق بشری جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته از این مجازات برای سرکوب و انتقامجویی از معترضان و مخالفان خود استفاده کرده است.