جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه تاکید کرد که کشورهای عضو این اتحادیه نمیتوانند برای اجرای حکم بازداشت صادر شده از سوی دادگاه کیفری بینالمللی علیه دو مقام اسرائیلی و یک فرمانده حماس دست به انتخاب بزنند.
دیوان کیفری بینالمللی پنجشنبه گذشته ۲۱ نوامبر در احکامی برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق اسرائیل و همچنین محمد ضیف، فرمانده ارشد گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس به اتهام جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی قرار بازداشت صادر کرد.
همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا معاهده تأسیس دیوان کیفری بینالمللی موسوم به «اساسنامه رم» را امضا کردهاند.
بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا گفته اند در صورت لزوم به تعهدات خود بر اساس اساسنامه یاد شده عمل خواهند کرد.
این در حالیست که ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان با نادیده گرفتن حکم دیوان کیفری بینالمللی از بنیامین نتانیاهو برای سفر به کشورش دعوت کرده و به نخست وزیر اسرائیل اطمینان داده است که هیچ خطری وی را تهدید نمیکند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه در جریان سفر به قبرس برای حضور در کارگاه فعالان صلح اسرائیلی و فلسطینی گفت: «کشورهایی که کنوانسیون رم را امضا کردند موظف به اجرای تصمیم دادگاه هستند. این مسئولیت اختیاری نیست.»
به گفته این دیپلمات ارشد اروپایی، چنین تعهدی برای کشورهای متقاضی پیوستن به اتحادیه اروپا نیز الزامآور تلقی میشود.
آقای بورل در این خصوص به رویترز گفت: که همان تعهدات برای کشورهایی که می خواهند به اتحادیه اروپا بپیوندند نیز الزام آور است.
وی افزود: «خیلی خندهدار خواهد بود که تازه واردها وظیفهای داشته باشند که اعضای فعلی آن را انجام نمیدهند.»
ایالات متحده تصمیم دیوان کیفری بینالمللی در این خصوص را رد کرده و اسرائیل نیز ضمن ضدیهودی خواندن حکم صادره، اعلام کرده است که این مرجع قضایی بینالمللی مشروعیت خود را از دست داده است.
آقای بورل، که دوره ماموریتش به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ماه جاری به پایان میرسد، در ادامه گفت: «هر بار که فردی با سیاستهای یک دولت اسرائیلی مخالفت میکند، به یهودیستیزی متهم میشود.»
او افزود: «من حق دارم که تصمیمات دولت اسرائیل را، چه در راس آن آقای نتانیاهو یا شخص دیگر باشد، نقد کنم بدون آنکه به ضدیت با یهودیان متهم شوم. این قابل قبول نیست. دیگر کافی است.»
به گفته مقامات غزه، کارزار نظامی ۱۳ ماهه اسرائیل در این بخش محاصره شده از سرزمینهای فلسطینی تاکنون حدود ۴۴ هزار کشته به جا گذاشته که اغلب آنها را غیرنظامیان تشکیل میدهند.
رویترز در گزارش خود به نقل از منابع یاد شده آورده است که تهاجم نظامی اسرائیل تقریبا تمامی جمعیت غزه را آواره کرده و به یک بحران انسانی کمسابقه دامن زده است.
قضات دیوان بینالمللی کیفری در حکم بازداشتی که علیه نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل صادر کردهاند، آوردهاند: «دلایل معقول و منطقی وجود دارد که نشان میدهد گالانت و نتانیاهو به طور عمد و آگاهانه جمعیت غیرنظامی را در غزه از دسترسی به آنچه برای بقای آنها ضروری و حیاتی بوده محروم کردهاند.»
قضات دیوان در این بیانیه تاکید کردهاند که نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل غیرنظامیان ساکن غزه را «مشخصا از مایحتاج اولیه زندگی همچون غذا، آب، دارو، ملزومات پزشکی و نیز سوخت و برق محروم کردهاند.»
دلیل صدور قرار بازداشت علیه محمد ضیف در بیانیه دیوان کیفری بینالمللی «جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی» صورت گرفته در قلمرو دولت اسرائیل در حمله روز ۷ اکتبر ۲۰۲۳» اعلام شده است.
اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود که این فرمانده ارشد گردانهای عزالدین قسام ماه ژوئیه در جریان یک حمله هوایی به اردوگاه آوارگان فلسطینی در غزه کشته شده است.
از: یورونیوز