گروهی از زنان افغان امروز ۱۵ آذر/قوس در اعتراض به ممنوعیت تحصیل در رشتههای قابلگی/ مامایی و پرستاری در مقابل دفتر والی هرات تجمع کردند که با تقابل نیروهای طالبان روبرو شد.
بیبیسی فارسی دیروز تصویری از لحظه بسته شدن یکی از موسسات آموزش پرستاری و مامایی در کابل را منتنشر کرد که یکی از دختران دانشجوی در آن میگفت: «وقتی خبر منع تحصیلمان توسط حکومت طالبان را شنیدیم، در یک لحظه همه آرزوهایمان در تاریکی فرو رفت و امیدمان را از دست دادیم.»
حکومت طالبان روز ۱۳ آذر / قوس اعلام کرد ادامه تحصیل دختران در رشتههای مامایی و پرستاری ممنوع است. با این اقدام جدید حکومت طالبان زنان و دختران، به جز مدارس دینی، هیچ فرصت دیگری برای بهرهمندشدن از آموزش عالی ندارند.
موسسههای پزشکی که شامل رشتههای قابلگی/مامایی، پرستاری، آزمایشگاه، دندان و داروسازی است، تنها مراکز تحصیلات عالی و نیمهعالی بودند که دختران در افغانستان پس از بسته شدن دانشگاهها، فرصت تحصیل در آنها را داشتند. بسیاری از دختران پس از محرومیت از تحصیل در رشتههای دیگر به سراغ این رشتهها رفته بودند.
وزارت تحصیلات عالی طالبان در ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که زنان و دختران «تا اطلاع ثانوی» نمیتوانند در دانشگاههای دولتی و خصوصی ادامه تحصیل دهند که واکنشها و محکومیتهای گسترده جهانی را در پی داشت.
واکنشها به محدودیت آموزش دختران در موسسههای علوم پزشکی
تصمیم طالبان در اعلام «ممنوعیت تحصیل دختران در موسسههای علوم پزشکی در افغانستان» واکنشهای داخلی و جهانی را به همراه داشته است.
اتحادیه اروپا این تصمیم طالبان را «نقض وحشتناک حقوق اساسی بشر و حمله غیرقابل توجیه بر حق دسترسی زنان به آموزش» دانسته است.
این اتحادیه با ابراز نگرانی شدید، پیامدهای گسترده این تصمیم را «تعمیق بحران انسانی و تشدید رنج» مردم افغانستان بیان کرده است.
سازمان عفو بینالملل هم این تصمیم حکومت طالبان را «ظالمانه» خوانده و افزوده است که طالبان با این تصمیم نه تنها آخرین درهای آموزشی را بر روی زنان میبندد، بلکه باعث پیامدهای مخربی در کشور خواهد شد که بالاترین نرخ مرگ و میر مادران را در جهان دارد.
دیدبان حقوق بشر هم درگزارش خود نوشته است که این فرمان جدید هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان «منجر به درد، بدبختی، بیماری و مرگ غیرضروری زنان میشود»، چون با این دستور، کارمندان بهداشت زن برای درمان زنان وجود نخواهد داشت.
در کنار نهادهای بینالمللی شماری از شخصیتهای افغان هم نسبت به این دستور طالبان واکنش نشان دادهاند.
حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان در صفحه فیسبوک خود نوشت: «افغانستان زمانی از احتیاج به بیرون، نجات و بر مشکلات درونی غلبه مییابد که برخوردار از قوای بشری متخصص و تعلیمیافته باشد و این در صورتی امکانپذیر است که زمینه تحصیل و فراگیری علوم برای تمام جوانان؛ اعم از دختر و پسر، فراهم باشد.»
محمد حنیف اتمر، وزیر پیشین دولت افغانستان هم در صفحه توییترش نوشت: «هیج توجیه علمی، مذهبی یا فرهنگی برای این محرومیت وحشتناک وجود ندارد.»