نهاد اروپایی ناظر بر تغییرات اقلیمی: سال ۲۰۲۴ گرم‌ترین سال ثبت شده در تاریخ بود

شنبه, 22ام دی, 1403
اندازه قلم متن

رادیو فردا

دانشمندان اتحادیه اروپا می گویند که سال گذشته میلادی گرم‌ترین سالی است که تا کنون ثبت شده است. کوپرنیک، نهاد نظارت بر وضعیت آب و هوا در اتحادیه اروپا دریافته است که درجه حرارت کره زمین ۱/۶ درجه نسبت به میانگین قبل از دوران صنعتی افزایش یافته است.

کوپرنیک گفته است این نشان می‌دهد که توافق مربوط به آستانه و سقف گرم شدن هوا که براساس معاهده پاریس۱/۵درجه سانتیگراد در نظر گرفته شده بود، در معرض خطر نقض دائمی است. ‌

حالا مشخص شده که ده سال اخیر، گرم‌ترین ده سال جهان بوده است.

کوپرنیک گفت بشراز زمان ثبت رکورد تا کنون، چنین چیزی تجربه نکرده است. ‌

دمای اقیانوس‌ها نیز به حد بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است و دانشمندان گفته‌اند علت آن گازهای گلخانه‌ای است که ما همواره به اتمسفر تزریق می‌کنیم.

کوپرنیک ده ماه پیش هم، در مارس سال گذشته میلادی، گزارش داده بوده که جهان به مدت ۱۰ ماه متوالی گرمای ‌بی‌سابقه ای را تجربه کرده است و از زمان ثبت داده‌های هواشناسی، ماه مارس، گرم‌ترین ماه تا آن زمان بود.

سال ۲۰۲۴ اولین سالی بود که دمای آن از ۵ /۱ درجه سانتیگراد بالاتر رفت

در آن زمان، گاوین اشمیت، از دانشمندان موسسه کوپرنیک به بی‌بی‌سی گفته بود که اگر دمای هوا تا پایان سال (۲۰۲۴) کاهش نیابد، جهان ممکن است به «موقعیتی ناشناخته» پا بگذارد.

با این داده‌ها دانشمندان نگران شده‌اند که احتمال دارد تغییرات اقلیمی سریع‌تر از آنچه پیش‌بینی ‌شده بود در حال رخ دادن است و زمین قدمی بزرگ در راه گرم‌تر شدن برداشته است.

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، هفته گذشته رکوردهای اخیر گرم شدن هوا را «سقوط اقلیمی» خواند.

آقای گوترش در پیام سال نو گفت: «باید از این مسیری که به سمت نابودی پیش می‌رود، خارج شویم. وقت نداریم.»

او از کشورهای جهان خواست در سال ۲۰۲۵، گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهند.

بنابر داده‌های کوپرنیک، سال ۲۰۲۴ دمای زمین حدود ۱/۶ درجه سانتیگراد بالاتر از متوسط دمای پیشاصنعتی یعنی دورانی بوده که بشر شروع به سوزاندن مقادیر عظیم سوخت‌های فسیلی کرد.

به این ترتیب رکورد سال قبل یعنی سال ۲۰۲۳ با تقریبا ۰/۱ سانتیگراد اختلاف شکسته شد و این یعنی که ده سال اخیر کره زمین، گرم‌ترین ده سال در طول تاریخ بوده است.

نموداری از دمای هوای سالانه در مقایسه با میانگین سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰

اداره هواشناسی بریتانیا، سازمان فضانوردی آمریکا و چند گروه آب و هوایی و اقلیمی دیگر هم قرار است نتایج داده‌های خود را منتشر کنند.

آمار و ارقام دقیق این نهادها ممکن است تا حدودی با هم متفاوت باشد، اما انتظار می‌رود که تمامی آنها بر این موضوع توافق نظر داشته باشند که سال گذشته میلادی، گرم‌ترین سال تاریخ بوده است.

محدود کردن افزایش دمای زمین به یک و نیم درجه سانتیگراد در قیاس با پیش از انقلاب صنعتی، به نماد تلاش‌های بین‌المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی بدل شده است.

اگرچه پدیده‌های طبیعی نیز در گرم‌تر شدن هوای کره زمین دخیل هستند، اما دانشمندان اتفاق نظر دارند که راه جلوگیری از گرم شدن جهان، کاهش سریع انتشار گازهای گلخانه‌ای است.

الگوهای طبیعی آب و هوایی از جمله ال نینو که آب‌های سطحی اقیانوس آرام به شکلی غیرمعمول گرم می‌شوند، در گرم شدن هوای زمین نقش کمتری دارند.

سامانتا برگس، معاون کوپرنیک در این مورد به بی‌بی‌سی گفت: «تجمع گازهای گلخانه‌ای در اتمسفر، بزرگ‌ترین عامل تاثیرگذار بر تغییرات اقلیمی است.»

محدود کردن افزایش دمای زمین به ۱/۵ درجه سانتیگراد در قیاس با پیش از انقلاب صنعتی، به نماد تلاش‌های بین‌المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی بدل شده است

به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

برچسب‌ها:

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.