ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه تاکید کرد که هرگونه توافقی بر سر پایان یافتن جنگ در کشورش بدون مشارکت کییف را نخواهد پذیرفت.
این سخنان همزمان با اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر توافق با ولادیمیر پوتین بر سر آغاز مذاکرات صلح اوکراین ایراد شده است.
آقای ترامپ در حالی از چنین توافقی سخن به میان آورده که در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص احتمال حضور برابر تیمی از اوکراین در این مذاکرات چندان قاطعانه اظهار نظر نکرده است.
در عوض وقتی خبرنگاران از رئیس جمهوری ایالات متحده در باره چگونگی مشارکت کییف در مذاکرات صلح پرسیدند، وی تنها به این نکته اشاره کرد که اوکراین باید صلح کند.
این در حالیست که ولودیمیر زلنسکی میگوید اوکراین هیچ توافقی را که بدون مشارکت این کشور صورت گرفته باشد، نخواهد پذیرفت.
رئیس جمهوری اوکراین در ادامه یادآور میشود که مهم است «همه چیز طبق برنامه پوتین پیش نرود» تا مذاکرات صرفا به گفتگویی دوجانبه میان روسیه و آمریکا تبدیل نشود.
زلنسکی: از این تماس زیاد حال نکردم
ولودیمیر زلنسکی اظهار داشت که تماس تلفنی ترامپ با پوتین را نشانهای از اولویت دادن به گفتگو با روسیه از سوی رئیس جمهور آمریکا تلقی نمیکند.
به عبارت دیگر، زلنسکی معتقد است این تماس لزوماً به معنای ترجیح دادن روسیه بر اوکراین در رویکرد اعلام شده از سوی کاخ سفید برای تلاش در جهت یافتن راه حل پایان جنگ نیست.
رئیس جمهوری اوکراین با این حال در سخنان خود نشان داد که چندان از تماس تلفنی دونالد ترامپ با ولادیمیر رضایت ندارد و معتقد است که هیچ صحبتی در باره اوکراین بدون حضور این کشور از دید کییف مقبولیت ندارد.
آقای زلنسکی همچنین تاکید دارد که «اروپاییها نیز باید در میز مذاکره حضور داشته باشند» و این روند نباید به یک تعامل دو سویه برای تصمیمگرفتن در باره همهچیز منتهی شود.
وی در ادامه تاکید میکند که به ترامپ گفته است اولویت کشورش «تضمینهای امنیتی» است، موضوع مهمی برای اوکراین که کییف آنرا بدون حمایت آمریکا امکانپذیر نمیبیند.
کرملین: اوکراین به نحوی در مذاکرات مشارک دارد
کرملین اعلام کرد که اوکراین بدون تردید در مذاکرات صلح مشارکت خواهد داشت، اما در کنار آن، مسیر جداگانهای نیز برای گفتگوهای دوجانبه آمریکا و روسیه در نظر گرفته شده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که ممکن است چند ماه طول بکشد تا دیدار رؤسای جمهوری روسیه و آمریکا، احتمالاً در ریاض ترتیب داده شود.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که وزیر دفاع آمریکا پیشتر به متحدان اعلام کرده بود که واشنگتن از عضویت اوکراین در ناتو حمایت نمیکند.
وی همچنین بازگشت اوکراین، کشوری که هماکنون یک پنجم آن تحت کنترل روسیه است به مرزهای پیش از جنگ را یک توهم قلمداد کرده بود.
رهبران اروپایی نگرانند که مسکو و واشنگتن بدون مشارکت آنها توافقی امضا کنند که منافع امنیتی اروپا را به چالش بکشد.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این خصوص تأکید کرد که هر توافقی بدون مشارکت اروپا و اوکراین محکوم به شکست است.