
منبع تصویر،Getty Images
توضیح تصویر،کانسپتی از مدل آینده جگوار در ماه دسامبرسال گذشته نمایش داده شد
این هفته در جهان خودرو: دلایل مدیرعامل جگوار برای تغییرات ساختاری در این خودروساز انگلیسی، رونمایی پیشرفتهترین مدل ولوو و نمایش کانسپتی از ارزانترین مدل الکتریکی فولکسواگن که به نرمافزاری ساخت آمریکا مجهز خواهد شد.
جهش بلند، تغییر ناگزیر
رادون گلاور، مدیر عامل جگوار همزمان با ارائه جزییاتی تازه از مدل جدید این شرکت، از تغییرات ساختاری در این کارخانه دفاع کرد. این تغییرات در ماههای گذشته با انتقادهای گسترده همراه بود.
مدل جدید جگوار به نام GT یک کوپه چهار در الکتریکی با ظاهری نامتعارف است. قدرت ماشین ۱۰۰۰ اسب بخار است و با هر بار شارژ تا ۴۳۰ مایل (حدود ۶۹۲ کیلومتر) حرکت میکند. آقای گلاور میگوید با این ماشین با سرعت ۱۶۰ مایل (۲۵۷ کیلومتر) در ساعت رانندگی کرده است.
جگوار GT قرار است اواخر سال جاری میلادی رونمایی شود و از میانه سال ۲۰۲۶ به بازار عرضه خواهد شد. کانسپتی از GT که دسامبر گذشته رونمایی شد نشان میدهد ماشین با ارتفاع کم و بدنهای کشیده، ظاهری جسورانه و نامتعارف خواهد داشت.
عرضه مدل GT آغاز تغییرات اساسی در جگوار است. این خودروساز انگلیسی میخواهد به جای رقابت با خودروسازان لوکس آلمانی، به بازار ماشینهای لوکستر وارد شود و با شرکتهایی مانند بنتلی رقابت کند.

منبع تصویر،Jaguar
آقای گلاور در گفتگو با دو نشریه اتواکسپرس و اتوکار درباره دلیل این تصمیم گفت که جگوار در «نقطهای حساس از تاریخ خود» قرار داشت و زمان عرضه مدلهای جدید رسیده بود. به گفته او با اینکه محصولات این کارخانه از نظر فنی به خوبی با بامو رقابت میکردند، اما در بازار موفق نبودند و «ادامه این کسبوکار منطقی به نظر نمیرسید.»
آقای گلاور میگوید سابقه و تاریخ جگوار به این کارخانه اجازه نمیداد تا ماشینهای ارزان تولید کند و برای همین تصمیم گرفته شد تا این شرکت به بازار ماشینها لوکستر وارد شود.
جگوار برای نشان دادن این تغییر تصمیم گرفت برند خود را هم تغییر دهد، چون به گفته مدیر این کارخانه «وقتی قرار باشد قیمت جگوار دوبرابر شود، برند هم باید متناسب با این تغییر بازتعریف شود.»
جگوار برند جدید خود را با انتشار ویدیویی با شعار «هیچ چیز را کپی نکن» رونمایی کرد. این ویدیو از نظر بصری و مفهومی با تبلیغات پیشین جگوار کاملا متفاوت بود، انتشارش موجی از واکنشها را در فضای مجازی برانگیخت و از ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا گرفته تا نایجل فاراژ، سیاستمدار راستگرای بریتانیا درباره آن اظهار نظر کردند.
بخشی از انتقادها به پیام سیاسی و فرهنگی این آگهی مربوط بود، اما بسیاری از منتقدان معتقد بودند که جگوار در هویت تازهای که برای خود تعریف کرده، گذشتهاش را فراموش کرده و مشتریان وفادار و قدیمیاش را نادیده گرفته است.

منبع تصویر،Getty Images

منبع تصویر،Getty Images
آقای گلاور میگوید که این تبلیغ به طور بیسابقهای توجهها را به برند جدید جگوار جلب کرد، اما عدم ارائه اطلاعات کافی در آن باعث شد برخی مخاطبان سردرگم شوند.
مدیر عامل جگوار گفت: «ناچار بودیم گام بلندی برداریم، چون شرایط بازار، رقبا و عادات مشتریان همه در حال تغییر بودند و تغییری کوچک در این کارخانه کافی نبود. شاید همین دگرگونی ناگهانی برخی را غافلگیر کرده باشد.»
آقای گلاور دلیل این سوء تفاهم را استفاده این کارخانه از شبکههای اجتماعی برای نمایش برند جدید عنوان کرد. او میگوید شبکههای اجتماعی بستر مناسبی برای بیان جزییات در اختیار این کارخانه نگذاشت و از این که پیام کارخانه به درستی منتقل نشد متاسف است.
آقای گلاور میگوید جگوار همچنان به حفظ ارتباط با مشتریان قدیمی خود اهمیت میدهد و میخواهد آنها تا حد ممکن جگوار را در مسیر تازهاش همراهی کنند.
با این حال مدلهای آینده جگوار با قیمت بیش از صد هزار پوند (۱۴۰ هزار دلار) فروخته خواهند شد؛ تغییری که باعث حذف حدود ۸۵ درصد از مشتریان فعلی میشود. اما آقای گلاور هنوز معتقد است که بسیاری از مشتریان کنونی که مدلهای گرانتر جگوار را خریدهاند، ممکن است به مدلهای آینده علاقهمند باشند.
جگوار در حال حاضر فروش خود را در بسیاری از بازارها متوقف کرده و در سال ۲۰۲۴ تنها ۳۳ هزار خودرو فروخت. این شرکت در حال تاسیس نمایندگیهای فروش تازهای در شهرهای بزرگ جهان است که ظاهری بسیار لوکس دارند.
در حالی که برخی خودروسازان لوکس مانند پورشه و لوتوس در برنامههای خود برای تولید ماشینهای الکتریکی تجدید نظر کردهاند، مدیرعامل جگوار میگوید این کارخانه همچنان به برنامه خود برای تولید ماشینهای کاملا الکتریکی پایبند است و قرار نیست مدلهای هیبرید تولید کند.
جگوار پس از مدل GT، یک سدان لوکس و یک شاسیبلند به بازار عرضه خواهد کرد.

منبع تصویر،Getty Images
«کامپیوتر متحرک» ولوو
ولوو یک مدل الکتریکی جدید به نام ES90 رونمایی کرده که میگوید با هر بار شارژ مسافت بیشتری از دیگر مدلهای کارخانه حرکت میکند و از محصولات دیگر کارخانه هم سریعتر شارژ میشود.
ES90 جایگزین سدان S90 ولوو میشود، اما ترکیبی از یک سدان و یک شاسیبلند است. ولوو معتقد است با این طراحی هم علاقهمندان به ماشینهای شاسیبلند و هم مشتریان ماشینهای سدان را جلب خواهد کرد.
سه مدل از ES90 تولید میشود. قویترین مدل دو موتور الکتریکی با قدرت ۶۷۰ اسب بخار دارد. شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت این مدل چهار ثانیه و حداکثر سرعتش ۱۸۰ کیلومتر در ساعت است. ES90 با هر بار شارژ تا حداکثر ۷۰۰ کیلومتر حرکت میکند و باتریهایش با یک شارژر سریع در بیست دقیقه از ده تا ۸۰ درصد شارژ میشود.

منبع تصویر،Volvo

منبع تصویر،Volvo
ولوو مدل ES90 را یک کامپیوتر متحرک توصیف میکند. ماشین به یک کامپیوتر مرکزی با دو پردازنده مجهز است که به گفته ولوو میتواند در هر ثانیه ۵۰۰ تریلیون محاسبه انجام دهد. سیستم ایمنی ماشین هفت دوربین، پنج رادار، دوازده حسگر فراصوتی و یک رادار لیزری دارد که با بررسی اطراف ماشین به راننده هشدار میدهد و از تصادف جلوگیری میکند.
سقف پانورامیک که میتوان درجه ماتبودنش را تنظیم کرد، سیستم تهویه مطبوع با فیلتر ضد آلرژی و سیستم صوتی با ۲۵ بلندگو از جمله امکانات لوکس ES90 است. صندلیهای عقب قابل تنظیم است و سیستم گرمکن و سردکن دارد.
قیمت پایه ES90 حدود ۷۲ هزار یورو (۷۸ هزار دلار) است و با بامو i5، مرسدس بنز EQE و آئودی A6 ئی-ترون رقابت میکند.
ولوو که زیرمجموعه جیلی، خودروساز چینی است، مدل ES90 را در کارخانهاش در شهر چنگدو در چین تولید میکند. به خاطر جنگ تعرفهها بین اتحادیه اروپا و چین، ولوو ناچار است برای صادرات این ماشین به اروپا ۲۸.۸ درصد تعرفه بپردازد.
خودروساز سوئدی در حال بررسی صادرات این ماشین به آمریکا است. با توجه به تعرفههای تازهای که دولت آمریکا برای واردات خودرو از چین تصویب کرده، ولوو برای فروش این ماشین در آمریکا باید بیست درصد تعرفه بپردازد.

منبع تصویر،Getty Images
«جسور و دلنشین»
فولکسواگن کانسپتی از ارزانترین مدل خود نمایش داد. این کانسپت که نامشID. EVERY1 است، مبنای ساخت مدلی به نام ID.1 خواهد بود که قرار است در سال ۲۰۲۷ رونمایی شود.
ID.1 یکی از چند مدل کوچکی است که فولکسواگن در یکی دوسال آینده برای رقابت با محصولات ارزانتر خودروسازان چینی و رقیبان اروپایی به بازار عرضه خواهد کرد. قیمت پایه این ماشین بیست هزار یورو (۲۱ هزار و ۶۰۰ دلار) است.
کانسپتی که فولکسواگن نمایش داده موتور ۹۵ اسب بخاری دارد و با هر بار شارژ حداقل ۲۵۰ کیلومتر حرکت میکند. حداکثر سرعت ماشین ۱۳۰ کیلومتر در ساعت است.
به گفته فولکسواگن کانسپت تا حد زیادی ظاهر مدل ID.1 را نمایش میدهد.
آندریاس مینت، رئیس بخش طراحی فولکسواگن درباره این کانسپت میگوید: «هدف ما خلق خودرویی بود که هم جسورانه و هم دلنشین باشد. کانسپت ID. EVERY1ظاهری با اعتمادبهنفس دارد، ولی همزمان حس صمیمیت و دوستداشتنی بودن را حفظ کرده است.»

منبع تصویر،Getty Images

منبع تصویر،Volkswagen
ظاهر ماشین تا حدی از فولکسواگن آپ (Up) الهام گرفته که تولیدش در سال ۲۰۲۳ متوقف شد. با این که ID.1 کمی از مدل آپ بزرگتر است، اما به نوعی جانشین این مدل به حساب میآید.
اتاق ID. EVERY1 ساده است و به گفته کارخانه برای چهار سرنشین و ۳۰۵ لیتر بار جا دارد. فولکسواگن نرمافزار ماشین را با همکاری ریویان، خودروساز آمریکایی ساخته است. این نرمافزار با وصل شدن به اینترنت بهروز میشود و ID.1 اولین مدلی است که از آن استفاده میکند.
فولکسواگن ابتدا قرار بود ID.1 را با همکاری شرکت رنو و براساس رنو توئینگو بسازد، اما مذاکرات دو شرکت برای همکاری به نتیجه نرسید و رنو قرار است مدل توئینگو را به طور مستقل سال آینده به بازار عرضه کند.
ID.1 بخشی از برنامه فولکسواگن برای عرضه هشت مدل الکتریکی جدید تا ۲۰۲۷ است. در این برنامه علاوه بر ID.1، یک مدل کوچک دیگر به نام ID.2 به بازار عرضه خواهد شد که قیمت پایهاش ۲۵ هزار یورو (۲۷ هزار دلار) است.
رقابت برای ماشینهای ارزان الکتریکی در بازار اروپا به زودی بسیار شدید خواهد شد و تا سال آینده دستکم یازده مدل الکتریکی با قیمت کمتر از ۲۵ هزار یورو به بازار عرضه میشود.