رودریگو دوترته، رئیس‌جمهور سابق فیلیپین در راه دادگاه بین‌المللی کیفری است

چهارشنبه, 22ام اسفند, 1403
اندازه قلم متن

 

بی بی سی فارسی

رئیس‌جمهور فیلیپین، فردیناند مارکوس پسر، می‌گوید که رودریگو دوترته در راه دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه است. او به خبرنگاران گفت هواپیمای حامل رئیس‌جمهور پیشین فضای هوایی فیلیپین را ترک کرده و راهی لاهه در هلند است.

دختر آقای دوترته، سارا، معاون رئیس‌جمهور و رقیب سیاسی فردیناند مارکوس پسر است. او این بازداشت «آزار و اذیت» خوانده است.

پلیس فیلیپین ساعاتی قبل در پی درخواست دیوان کیفری بین‌المللی (آی‌سی‌سی) رودریگو دوترته، رئیس‌جمهور پیشین، را به اتهام جنایت علیه بشریت بازداشت کرد.

رودریگو دوترته از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۲ رئیس‌جمهور فیلیپین بود و در آن دوران با سیاست «جنگ با

مواد مخدر» مرتکب خشونت‌های فراوانی شد که بسیاری آن را «جنایت علیه بشریت» خواندند.

برخی از هواداران او در اعتراض مقابل فرودگاه تجمع کرده بودند.

تصاویر تلویزیونی او را در حالی که با عصا از فرودگاه خارج می‌شود نشان می‌دهد.

مقام‌های قضائی می‌گویند که او در «سلامت کامل» و تحت مراقبت پزشکی است.

او پیش از ترک هنگ کنگ خطاب به هوادارانش گفت: «گناه من چیست؟ من در دوران خود همه کار کردم تا مردم فیلیپین در آرامش زندگی کنند.»

دخترش، ورونیکا دوترته، ویدیویی از او در بازداشتگاه پایگاه هوایی ویلامور در مانیل منتشر کرده است که در آن آقای دوترته همچنان بازداشت خود را زیر سؤال می‌برد و می‌گوید: «قانون چیست و جرم من چیست؟»

رودریگو دوترته که ۷۹ سال دارد پیش‌تر درباره احتمال بازداشتش در فیلیپین گفته بود «آماده است به زندان برود.»

در دوران ریاست جمهوری رودریگو دوترته، هزاران نفر به بهانه سیاست دولت برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر بدون رعایت تشریفات دادرسی اعدام یا کشته شدند.

بنابر گزارش نهادهای حقوق بشری، بسیاری از قربانیان مصرف‌کنندگان یا فروشندگان مواد مخدر بودند.

آقای دوترته نیروهای امنیتی را به شلیک به مظنونان تشویق می‌کرد و گزارش شده که در کارزار مبارزه با مواد مخدر پلیس بیش از ۶۰۰۰ نفر را کشته است.

گروه‌های حقوق بشری می‌گویند این آمار می‌تواند بسیار بیشتر باشد.

بازداشت با حکم دیوان کیفری بین‌المللی؛ دوترته: جرمم چیست؟

هواداران رئیس‌جمهور سابق فیلیپین مقابل فرودگاه جمع شدند

منبع تصویر،Getty Images

توضیح تصویر،هواداران رئیس‌جمهور سابق فیلیپین مقابل فرودگاه جمع شدند

رودریگو دوترته که ۲۲ سال شهردار داوائو، از بزرگ‌ترین شهرهای جنوب فیلیپین، بود به‌دلیل برقراری امنیت و نظم در آن شهر به شهرت رسید و سرانجام او با شعارهای تند در انتخابات ۲۰۱۶ پیروزی شد.

آقای دوترته بابت اقداماتش عذرخواهی نکرده است و حتی پس از بازداشت با زیر سوال بردن حکم دادگاه پرسید: «من چه جرمی مرتکب شده‌ام؟»

سالوادور پانلو، سخنگوی پیشین او، این بازداشت را «غیرقانونی» خواند و تاکید کرد که فیلیپین در سال ۲۰۱۹ از عضویت در دیوان کیفری بین‌المللی (آی‌سی‌سی) خارج شده است.

اما دیوان کیفری بین‌المللی در حکم خود تاکید کرده است که درباره جرایمی که پیش از خروج فیلیپین از عضویت در دیوان رخ داده است همچنان صلاحیت رسیدگی دارد.

دیوان کیفری بین‌المللی در سال‌های اخیر علاوه بر رودریگو دوترته حکم بازداشت ولادیمیر پوتین و بنیامین نتانیاهو را هم صادر کرده است.

برو فردیناند بونگ‌بونگ مارکوس رییس جمهور فیلیپین در حالی حکم دیوان کیفری بین‌الملل را اجرا کرد که برای پیروزی در انتخابات سال ۲۰۲۲ با آقای دوترته رئیس جمهور پیشین ائتلافی تشکیل داد و پس از به قدرت رسیدن سارا دوترته دختر او را به عنوان معاونش انتخاب کرد. در ماه‌های اخیر اما این ائتلاف سیاسی به اختلاف کشیده شده است.

فعالان حقوق بشر بازداشت آقای دوترته را «لحظه‌ای تاریخی» برای افرادی خواندند که قربانی «جنگ با مواد مخدر» شدند.

پیتر مورفی، رئیس ائتلاف بین‌المللی حقوق بشر در فیلیپین، گفت حکومت آقای دوترته با این کشتارهای گسترده تعریف شده بود و « «امروز دنیا به سمت عدالت حرکت کرد.»

رودریگو دوترته اخیرا در تلاش بود تا دوباره برای شهرداری داوائو نامزد شود.

دیوان کیفری بین‌المللی در سال‌های اخیر قرار بازداشت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و یوآو گالانت وزیر دفاع پیشین اسرائیل را صادر کرده‌ است. برای رهبران حماس نیز چنین قرار بازداشتی صادر شده بود اما آنها در حملات اسرائیل کشته شده‌اند.

یک سال پیش‌تر، این دیوان قرار بازداشت و حکم جلب ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه را صادر کرده بود.

جنجال‌های دوترته: من خوشحال می‌شوم سه میلیون معتاد را بکشم

بازداشت یک مظنون در زمان ریاست جمهوری دوترته

منبع تصویر،Getty Images

توضیح تصویر،بازداشت یک مظنون در زمان ریاست جمهوری دوترته

رودریگو دوترته در نخستین سال ریاست جمهوری‌اش گفت آماده است همه معتادان کشور را بکشد.

او در آن زمان در اظهاراتی جنجال‌برانگیز در داوائو، زادگاهش، با یادآوری کشتار یهودیان در دوره نازی‌ در آلمان گفت: «هیتلر سه میلیون یهودی را کشت، فیلیپین سه میلیون معتاد به مواد مخدر دارد و من خوشحال می‌شوم همه را بکشم.» او گفته بود بر خلاف «قربانیان هیتلر که بیگناه بودند»، کسانی که او می‌کشد «همگی جانی» هستند.

دولت فیلیپین تعداد معتادان را حدود سه میلیون نفر تخمین زده بود؛ اما براساس اسناد تاریخی، در زمان حکومت هیتلر در آلمان شش میلیون یهودی کشته شدند.

آقای دوترته در یک اظهارنظر دیگر گفته بود قاچاقچیان و معتادان «خوراک ماهی‌های خلیج فیلیپین» خواهند شد.

او همچنین گفته بود ترجیح می‌دهد برای کشتن معتادان به‌جای «صندلی الکتریکی که باعث مصرف برق می شود»، آنان را به دار بیاویزد به نحوی که «سرشان از تن جدا شود».

تصاویر خشونت ماموران برای اجرای سیاست مبارزه با مخدر بازتاب جهانی داشت.

رودریگو دوترته همواره به منتقدانش از جمله نهادهای حقوق بشری توهین می‌کرد و آنها را «بیشعور از نوع ناب‌ترین نوع آن» خوانده بود.

او در زمان ریاستش بر شهرداری زادگاهش «جوخه‌های مرگ» تشکیل داده بود که قاچاقچیان و اعضای گروه‌های تبهکار را به قتل برسانند.

رودریگو دوترته در زمان ریاست جمهوری‌اش مسئولان «فاسد» را تهدید به پایین انداختن از هلیکوپتر کرده و گفته بود قبلا هم این کار را انجام داده است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.