سه حادثه معدن از ۱۷ تا ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ در ایران رخ داد که بر اساس گزارشها، در مجموع به مرگ ۹ نفر منجر شده است. این حوادث مرگبار در اولین روزهای کاری فروردینماه بار دیگر موضوع ایمنی معادن را مطرح کرده است.
حادثه اول روز ۱۷ فروردین در روستای عبداللهآباد مهاباد اتفاق افتاد و به مرگ یک کارگر منجر شد. حادثه دوم روز ۱۸ فروردین در معدن مهماندویه دامغان که یک معدن خصوصی است، رخ داد و منجر به مرگ هفت نفر شد. در حادثه سوم که خبر آن روز ۲۰ فروردین منتشر شد، گزارش شده که یک کارگر در بجستان در خراسان رضوی جانش را از دست داده است.
یک قربانی در حادثه معدن روستای عبداللهآباد مهاباد

منبع تصویر،تسنیم
روز ۱۷ فروردین بر اثر ریزش معدن در روستای عبداللهآباد مهاباد دو معدنکار مجروح شدند که یکی از آنها به دلیل شدت جراحات جانش را از دست داد.
تسنیم به نقل از محمدصادق امیر عشایری، سرپرست فرمانداری مهاباد نوشته که معدنکار جانباخته ۵۰ ساله و اهل همان روستا بوده است.
معدن سنگ باریت عبدالله آباد در شمال شرقی شهر مهاباد و در دو کیلومتری روستای عبدالله آباد واقع است. جزییات بیشتری از دلیل وقوع این حادثه اعلام نشده است.
«در معدن مهماندویه خودنجاتها یا باز نشد یا فعال نشد»

منبع تصویر،IRNA
روز ۱۸ فروردین بروز حادثه در معدن خصوصی مهماندویه دامغان منجر به جان باختن هفت نفر شد.
روزنامه اعتماد در گزارشی درباره حادثه معدن مهماندویه نوشت: «اول پیمانکار (احمد شکاری) و خواهرزادهاش (سعید حسنی) همراه با سه کارگر افغانستانی (طلاحسین ابراهیمی، مجتبی اکبری و علی ابراهیمی) وارد تونل میشوند، بعد که خبری از آنها نمیرسد، دو کارگر دیگر(مهدی و هانی گیلکی) با خودنجاتهایشان وارد تونل میشوند و دیگر برنمیگردند.»
علی مظفری، مدیرکل بازرسی وزارت کار تعاون و امور اجتماعی به ابهاماتی درباره این حادثه اشاره کرده، از جمله اینکه این معدن ماهها تعطیل بود و معلوم نیست «چرا با توجه به مهیا نبودن شرایط، کارگران وارد معدن شدهاند.»
مدیرکل بازرسی وزارت کار تعاون و امور اجتماعی با اشاره به اینکه چنین معدنی ممکن است شرایط مساعدی برای کار به لحاظ تکنیکی و تجمع گازها و … نداشته باشد، علت اصلی مرگ معدنچیان مهماندویه را «محدودیت اکسیژنرسانی به افراد» عنوان کرد.
روزنامه اعتماد با استناد به مصاحبه با افراد محلی آورده است: «از ماه آذر تا اول عید، ژنراتور برق آن را میبرند و ونتیلاتور برقی هم روشن نمیشود. احتمالا میخواستند اردیبهشت یا خردادماه آن را دوباره فعال کنند.»
این روزنامه به نقل از آقای محمدیان، یکی از نیروهای امدادونجات مجموعه البرز شرقی نوشته است: «سه نفر اولی که قبل از همه وارد تونل شدند و برنگشتند، خودنجات داشتند. یکی از این خودنجاتها باز شد اما فعال نشد، دوتای دیگر اصلا باز نشده بود. آنهایی که از خودنجات استفاده نکرده بودند، فرصت باز کردن آن را هم نداشتند. وقتی با کپسول اکسیژن پایین رفتیم، درصد اکسیژن ۱۲ بود اما پایینتر از آن، این عدد کمتر هم میشد.»
بر اساس این گزارش، هیچ کارگری از روستای مهماندویه که به آن نزدیکتر است، در این معدن کار نمیکند؛ مهدی و هانی گیلکی، اهل روستای فارسیان آزادشهر گلستان بودند، شکاری و سعید حسنی (دایی و برادرزاده) اهل روستای کلاته رودبار بودند. طلاحسین ابراهیمی، مجتبی اکبری و علی ابراهیمی هم اهل أفغانستان بودند.
روزنامه اعتماد گزارش داده که یک نفر از اعضای خانواده گیلکیها که در معدن طبس کار میکرد، بعد از شنیدن این خبر قلبش از کار ایستاد و حالا خانواده به عزای سه نفر نشسته است.
کارگران معادن با اشاره به کار سخت و زیانآور، ساعت کار طولانی و شرایط ناایمن، به حقوقهای پایین هم اشاره میکنند. یکی از کارگران که با روزنامه اعتماد مصاحبه کرده گفته است: «کدام معدنکاری میتواند پنج سال از بازنشستگیاش استفاده کند؟ تازه بعد از آن، شروع بیماریهاست. بیمه درست و درمانی هم نداریم. با کمترین کارگر، بیشترین تولید را دارند.»
حادثه معدن بجستان بر اثر «افتادن سنگ»
درحادثه مرگبار دیگری که در معدن روستای آهنگ در شهرستان بجستان خراسان رضوی رخ داده، یکی از کارکنان که گفته شده اهل تربت بوده و ۴۶ سال داشته، جان باخته است.
حمیدرضا داورکیا، فرماندار بجستان روز ۲۰ فروردین به ایسنا گفت: «این حادثه زمانی رخ داد که نیروهای ایمنی در حال حرکت به سمت پناهگاه بودند. با توجه به طبقاتی بودن معدن، حادثه در طبقه دوم و در عمق ۲۰ متری، یک سنگ از بدنه جدا شده و روی یکی از نیروهای ایمنی اتفاق افتاده است. دو نیروی دیگر این گروه نیز دچار مصدومیتهای جزئی شدهاند، که علت آن اصابت تراشههای ناشی از جدا شدن سنگ بوده است.»
نامی از این معدن ذکر نشده و تنها گفته شده که حادثه در معدن روستای آهنگ بوده است. به گفته فرماندار بجستان، در محدوده این شهرستان ۴۳ معدن وجود دارد که حدود ۳۹ معدن متروکه هستند.
این حوادث معدنی در حالی رخ داده که معادن ایران بارها به دلیل نبود ایمنی کار حادثهساز شدهاند. تنها در شش ماهه اول سال گذشته ۲۰ حادثه معدن رخ داد که در آنها ۶۰ نفر جانشان را از دست دادند. در حادثه معدن زغال سنگ طبس در شهریور پارسال بیش از ۵۰ کارگر کشته و ۲۰ کارگر دیگر مصدوم شدند.
با افزایش صدور مجوز برای معادن خصوصی، افزایش معدنکاوی و نبود نظارت بر استانداردهای ایمنی، حوادث معدن در ایران از دهه ۱۳۸۰ خورشیدی افزایش یافته است.
از: بی بی سی