
یاسمین انصاری، نخستین ایرانی-آمریکایی راهیافته به کنگره آمریکا به همراه جمعی از نمایندگان دموکرات برای جلوگیری تغییر نام «خلیج فارس»، «لایحه نامگذاری خلیج فارس» را به کنگره آمریکا آورد. این لایحه اکنون در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان در دست بررسی بوده و هنوز به تصویب نرسیده است.
یاسمین انصاری در صحن کنگره آمریکا در واکنش به شایعه و اخبار مرتبط با احتمال تغییر نام خلیجفارس به «خلیج عربی» واکنش نشان داد و تاکید کرد اجازه نخواهد داد چنین اتفاقی روی دهد.
او در همین زمینه گفت: «هفته پیش دونالد ترامپ اعلام کرد قصد دارد نام «خلیج فارس» را به «خلیج عربی» تغییر دهد. حالا هم در سفر به خاورمیانه احتمال دارد یک هواپیمای لوکس ۷۴۷ به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار از قطر به عنوان جایگزین هواپیمای ایر فورس وان دریافت کند. از تلاش برای تغییر نام خلیج فارس تا پذیرفتن هواپیماهای لوکس به عنوان هدیههای شخصی بیسابقه، دونالد ترامپ ترجیح میدهد وقتش را صرف حرکات سیاسی بیمعنی کند که هدفشان جلب رضایت دولتهای خارجی و پر کردن جیب خودش است، به جای آنکه به مشکلات مردم آمریکا رسیدگی کند.»
«جامعه ایرانیان از تصمیم احتمالی برای تغییر نام خلیج فارس خشمگیناند»
او افزود: «من به عنوان نخستین ایرانی-آمریکایی دموکرات که به کنگره آمریکا راه یافتهام، میگویم جامعه ایرانیان در آمریکا و سراسر جهان از این تلاش برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس بسیار ناراحت و خشمگین شدهاند. به همین دلیل امروز افتخار دارم که «لایحه نامگذاری خلیج فارس» را معرفی کنم؛ لایحهای که استفاده از هرگونه بودجه دولتی برای تغییر نام این منطقه آبی را ممنوع میکند و از استفاده نام دیگری جز «خلیج فارس» در اسناد رسمی دولتی جلوگیری میکند.»
لایحه نامگذاری خلیج فارس چیست؟
«Persian Gulf Naming Act» یا همان «لایحه نامگذاری خلیج فارس» پیشنهادی است که توسط یاسمین انصاری و برخی دیگر از نمایندگان دموکرات در کنگره آمریکا مطرح شده است. هدف اصلی این لایحه جلوگیری از تغییر نام تاریخی و بینالمللی «خلیج فارس» به نامهای دیگری مانند «خلیج عربی» در اسناد رسمی، نقشهها و رسانههای دولتی ایالات متحده است.
این لایحه در تاریخ ۱۳ مه ۲۰۲۵ (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) بهمنظور جلوگیری از استفاده از منابع مالی فدرال برای تغییر نام «خلیج فارس» به نامهای دیگری مانند «خلیج عربی» در اسناد و نقشههای دولتی ایالات متحده طراحی شده است.
لایحه نامگذاری خلیج فارس در چه مرحلهای است؟
در حال حاضر، این لایحه در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان قرار دارد و هنوز به تصویب نرسیده است.
درباره محتوای اصلی و کاربرد «لایحه نامگذاری خلیج فارس» میتوان به برخی نکات مهم درج شده در متن آن اشاره کرد. از جمله اینکه بر حفظ نام تاریخی «خلیج فارس» تاکید شده است.
همچنین «ممنوعیت استفاده از نامهای جایگزین». بدین معنا که دولت آمریکا نباید از بودجههای فدرال برای تغییر نام یا استفاده از نامهای غیررسمی مانند «خلیج عربی» استفاده کند.
این لایحه نمادی است از اهمیت تاریخی، فرهنگی و سیاسی نام «خلیج فارس» برای ایرانیان و بخشی از جامعه بینالمللی. در همین حالا این لایحه واکنشی است به تلاشهای برخی کشورها و گروهها برای تغییر نام «خلیج فارس»، که ایران و بسیاری از گروههای ایرانیتبار آن را مغایر با تاریخ و هویت منطقه میدانند.
اما اگر بخواهیم ببینیم چنین لایحهای چه کاربرد عملی دارد باید گفت ارایه این لایحه در کنگره آمریکا تضمین میکند که دولت و سازمانهای آمریکایی در تمام سطوح، از جمله وزارت خارجه، پنتاگون و مؤسسات آموزشی، «خلیج فارس» را به عنوان نام رسمی به کار ببرند. همچنین این لایحه موجب جلوگیری از سردرگمی یا تغییرات نام که میتواند به مسائل سیاسی و حقوقی دامن بزند.
آیا این لایحه میتواند جلوی ترامپ را بگیرد
اگر به گذشته نگاهی بیندازیم رئیسجمهوری ترامپ در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ دستور اجرایی صادر کرد که به موجب آن، نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» تغییر یافت. این دستور اجرایی تنها برای استفاده در اسناد و نقشههای دولتی ایالات متحده لازمالاجرا است و هیچگونه الزامی برای بخش خصوصی یا کشورهای خارجی ایجاد نمیکند.
در نتیجه اگر ترامپ بخواهد نام «خلیج فارس» را به «خلیج عربی» تغییر دهد، این اقدام تنها در اسناد و نقشههای دولتی ایالات متحده معتبر خواهد بود و هیچگونه تأثیری بر استفاده از این نام در بخش خصوصی یا کشورهای دیگر نخواهد داشت. با این حال، تصویب «لایحه نامگذاری خلیج فارس» میتواند از استفاده منابع مالی فدرال برای چنین تغییراتی جلوگیری کند.
یاسمین انصاری کیست؟
یاسمین انصاری، نماینده دموکرات ایالات متحده از ناحیه سوم ایالت آریزونا، نخستین ایرانی–آمریکایی است که به کنگره ایالات متحده راه یافته است. او در ۷ آوریل ۱۹۹۲ در سیاتل، واشینگتن متولد شد و در اسکاتسدیل، آریزونا بزرگ شد. پدر و مادرش از ایران به آمریکا مهاجرت کردهاند. او از دوران دبیرستان با حزب دموکرات آریزونا همکاری داشت.
او همچنین با مادرش به پناهندگان سومالیایی در زمینه آموزش کمک میکرد. یاسمین مدرک کارشناسی خود را در رشته روابط بینالملل از دانشگاه استنفورد دریافت کرد و سپس فوقلیسانس خود را در رشته روابط بینالملل و سیاست از کالج سنت جان در کمبریج انگلستان اخذ کرد.
فعالیت به عنوان عضو شورا و معاون شهردار فینیکس
پیش از ورود به کنگره، یاسمین انصاری عضو شورای شهر فینیکس از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ بود و در سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ به عنوان معاون شهردار فینیکس خدمت کرد. او در این دوره، طرح اقدام اقلیمی شهر را رهبری کرد و در زمینه حقوق تولیدمثل و تأمین تحصیلات رایگان برای دانشجویان کالجهای جامعه فعالیت داشت. یاسمین انصاری در نوامبر ۲۰۲۴ در انتخابات عمومی با کسب نزدیک به ۷۱٪ آرا به کنگره راه یافت و در ژانویه ۲۰۲۵ به عنوان نماینده ایالت آریزونا در کنگره سوگند یاد کرد.
یاسمین انصاری در حال حاضر رئیس گروه تازهواردان دموکرات در کنگره است و به عنوان جوانترین زن در کنگره ۱۱۹ام ایالات متحده خدمت میکند.