
فاطمه عباسی، معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد که در تصادفات جادهای در ایران، سالانه ۱۷ هزار نفر جان خود را از دست میدهند و حدود ۶۰ هزار نفر به افراد دارای معلولبت در کشور اضافه میشود. به گفته او حدود سه هزار نفر از این افراد دارای آسیب نخاعی هستند.
عباسی شنبه ۲۷ اردیبهشت به خبرگزاری ایسنا گفت جادههای ناایمن، خودروها و خیابانهای غیراستاندارد و بیاحتیاطی در رانندگی در کشور، چرخهای برای مرگ و معلولیت در جادهها و شهرها ایجاد کرده است.
معاون سازمان بهزیستی کشور با اشاره به افزایش سالانه شمار افراد دارای معلولیت در کشور گفت سالانه ۶۰ هزار نفر از نیروی انسانی فعال کشور به دلیل تصادفات رانندگی برای مدتی کار نمیکنند.
او اضافه کرد که حدود سه هزار نفر از این افراد نیز دیگر نقشی در چرخه اقتصاد کشور ندارند و خود نیازمند دریافت خدمات توانبخشی و حمایتی هستند.
به گفته عباسی در استانهای تهران، اصفهان، آذربایجان غربی، فارس، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، خوزستان و البرز سالانه بالای ۱۰۰ نفر به افراد دارای آسیب نخاعی ناشی از تصادفات آنها اضافه شده است.
سازمان پزشکی قانونی کشور ۲۲ اردیبهشت اعلام کرد ۱۹ هزار و ۴۳۵ نفر در حوادث رانندگی سال ۱۴۰۳ جان خود را از دست دادند.
به گفته این سازمان، در سال گذشته ۳۸۱ هزار و ۴۸۴ مصدوم برای تعیین خسارت به مراکز این سازمان در سراسر ایران مراجعه کردند.
کمکهزینه معیشتی بهشدت ناچیز
عباسی در قسمت دیگری از گفتوگی خود با ایسنا گفت در بانک جامع ضایعه نخاعی سازمان بهزیستی، حدود ۴۳ هزار نفر از افراد دارای معلولیت، دارای آسیب نخاعی هستند.
این مقام سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه ۳۷ درصد از در جریان تصادفات (جادهای و شهری) دچار معلولیت شدهاند، گفت در سال ۱۴۰۳، دستکم ۷۸۹ فرد دارای آسیب نخاعی ناشی از تصادف در سازمان بهزیستی تحت پوشش قرار گرفتند.
او در پایان اعلام کرد که برای جبران بخشی از هزینههای نگهداری و معیشتی افزاد دارای معلولیت، به کسانی دارای معلولیت خیلی شدید و آسیب نخاعی باشند، حق پرستاری و کمکهزینه معیشت موضوع «ماده ۲۷» پرداخت میشود.
پیش از این در ۱۸ فروردین، بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان در ایران، کمکهزینه معیشتی دولت پزشکیان برای افراد دارای معلولیت را «به شدت ناچیز» دانست و گفت که به این امر معترض است.
مروتی این وضع را تاییدگر سرکوب سیستماتیک معیشت افراد دارای معلولیت و نشانهای از «آپارتاید علیه معلولان و سرکوب معیشتی آنان» دانست.
طبق آییننامه اجرایی کمکهزینه معیشت «معلولان و جانبازان»، کمکهزینه معیشتی به افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید فاقد شغل و درآمد که در سه دهک اول قرار دارند، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای یک نفر، یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای دو نفر، دو میلیون و ۴۰۰ هزار تومان برای سه نفر، سه میلیون تومان برای چهار نفر و سه میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برای پنج نفر و بالاتر در نظر گرفته شده است.
تعیین این مبالغ در حالی صورت گرفت که طبق ماده ۲۷ «قانون حمایت از حقوق معلولان»، دولت مکلف است کمکهزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید یا شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور منظور کند.
مروتی ۳۱ فروردین از پایان فعالیت کمپین معلولان پس از بیش از ۹ سال فعالیت و به دلیل مشکلات مالی و بیتوجهی دولتها به قانون حمایت از حقوق معلولان خبر داد.
افراد دارای معلولیت و خانوادههایشان در سالهای گذشته بارها در اعتراض به عدم اجرای قانون حمایت از معلولان، بیتوجهی به خواستهها و تحقق نیافتن مطالباتشان، در شهرهای مختلف کشور تجمعات اعتراضی برگزار کردهاند.
جواد حسینی، رییس سازمان بهزیستی، ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ از وجود بیش از ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار فرد دارای معلولیت در ایران خبر داد و گفت بر اساس پیمایش ملی شیوعشناسی معلولیت، حدود ۱۱.۵ درصد از جمعیت کشور را معلولان تشکیل میدهند.
ایران اینترنشنال