ریحانه تا سن ۱۹ سالگی، در کنار رشته پرش طول، در رشتههای دو سرعت نیز شرکت میکرد و رکورددار دو سرعت ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر دختران در ردههای نونهالان، نوجوانان و جوانان نیز بود. در رده سنی بزرگسالان، یکبار در رقابتهای کشوری، رشته «پرش سهگام» را امتحان کرد و به مقام نایبقهرمانی مسابقات کشوری هم رسید؛ اما تصمیم گرفت روی همان مسابقات پرش طول تمرکز کند. ریحانه ممبینی سال ۱۴۰۰ در گفتوگویی، مدعی شد که بیش از ۶۰ مدال کشوری در رشتههای مختلف دوومیدانی دارد و گفت: «من از همان دوران نوجوانی در رده بزرگسالان مسابقه میدادم. برای همین مسابقه دادن در رده بزرگسالان یا مسابقات استانی و کشوری برایم استرسزا نبود.»




«ریحانه مبینی» دختر دوومیدانی کار ایرانی، در بیست و ششمین دوره رقابتهای قهرمانی آسیا به میزبانی کره جنوبی، برای نخستین بار نشان طلا و مقام قهرمانی «قهرمانی آسیا» را در رشته «پرش طول» به دست آورد.
او با این قهرمانی، به نخستین زن تاریخ ایران تبدیل شد که در رقابتهای قهرمانی دوومیدانی آسیا، به نشان طلا دستیافته است.
آنچه شاید دانستنش در مورد ریحانه مبینی قابلتوجه باشد اینکه او دانشجوی رشته «دندانپزشکی» در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است، بدون استفاده از سهمیه و رانتهای دولتی.
ریحانه مبینی کیست و چگونه به نخستین زن ایرانی قهرمان آسیا در رشته دوومیدانی تبدیل شد؟
چرا مدال ریحانه مبینی اولین طلای دوومیدانی زنان ایران است؟
ریحانه مبینی اولین زن ایرانی شد که در رقابتهای «قهرمانی آسیا» موفق شد به مدال طلا دست یابد. پیشازاین هیچیک از زنان ایرانی که در رشتههای مختلف دوومیدانی فعالیت کردهاند، موفق به کسب چنین افتخاری در بالاترین سطح از رقابتهای قهرمانی آسیا نشده بودند.
«مریم طوسی» یکی از پرافتخارترین زنان ورزشکار ایران و دوومیدانی زنان محسوب میشود. او طی سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ به ۴ مدال طلا، دو نقره و ۲ برنز رقابتهای «داخل سالن آسیا» و «بازیهای کشورهای اسلامی» در رشتههای مختلف دو سرعت دستیافت.
«فرزانه فصیحی» که تقریباً میتوان گفت بیشترین حمایت از سوی فدراسیون دوومیدانی، وزارت ورزش و جوانان و پشتیبانهای داخل کشور را طی یک دهه اخیر میان ورزشکاران زن ایرانی داشته است، در رقابتهای قهرمانی آسیا ۲۰۲۳ به میزبانی بانکوک، به نشان نقره رسید. او همچنین مدال نقره «بازیهای کشورهای اسلامی» در سال ۲۰۲۱ و مدال طلای مسابقات داخل سالن آسیا در سال ۲۰۲۳ را کسب کرد.
«کژان رستمی» دختر دونده کردستانی ۷خرداد۱۴۰۱ به دو مدال طلا و نقره رقابتهای بینالمللی کشور آذربایجان شد.
«سپیده توکلی» طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ پنج مدال نقره و طلای رقابتهای آسیایی را کسب کرد، اما تمامی مسابقات، در داخل سالن برگزار میشدند.
طبق آییننامهها و قوانین فدراسیون جهانی دوومیدانی، به دلایل متعددی ازجمله «هماندازه نبودن» پیستهای دوومیدانی در فضای باز و داخل سالن، رکوردهای این مسابقات را باهم مقایسه نمیکنند.
بهاینترتیب، زنان ایرانی که تاکنون بارها توسط ورزشکارانی همچون مریم طوسی یا سپیده توکلی به نشان طلای رقابتهای داخل سالن آسیا دستیافته بودند، افتخاراتشان در بخش مسابقات قهرمانی آسیا محسوب نمیشد.
بهاینترتیب حالا ریحانه مبینی، اولین زن ایرانی در رشتههای دوومیدانی شده که به نشان طلای مسابقات قهرمانی آسیا دستیافته است.
ریحانه چگونه قهرمان آسیا شد و چه رکوردهایی دارد؟
ریحانه مبینی موفق شده است با پرشی به طول ۶ متر و ۴۰ سانتیمتر، به مقام قهرمانی آسیا در رشته پرش طول دست پیدا کند. او جمعه ۸خرداد۱۴۰۴ رکوردهای ۶.۳۴ متر، ۶.۴۰ متر، ۶.۱۳ متر و ۶.۳۳ متر را نیز از ثبت کرد که همگی این رکوردها نیز به هم بود و البته حتی با دومین رکورد خود یعنی ۶.۳۴ نیز به مقام قهرمانی میرسید.
«سوجان اداپیلی» از هند با پرسی به طول ۶.۳۳ متر دوم شد و «شایلی سینگ» دیگر زن پرنده هندی نیز با ثبت رکورد ۶.۳۰ متر بهعنوان سومی رسید. بهاینترتیب میتوان فاصله مناسب ریحانه مبینی با دو ورزشکار دیگر را در بالاترین رکوردش حس کرد.
از او رکوردهای فوقالعاده دیگری نیز از سن نوجوانی بهجامانده است. رکوردهایی که نشان میدهد ریحانه از دوران کودکی، استعداد قرار گرفتن میان بهترینهای آسیا را داشت.
ریحانه رکورددار پرش طول ایران در سه رده سنی نوجوانان با ۵ متر و ۹۰ سانتیمتر، در رده جوانان با ۵ متر و ۹۵ سانتیمتر و در رده بزرگسالان با ۶ متر و ۴۰ سانتیمتر است. جالب است بدانیم که حتی رکورد داخل سالن زنان ایران هم با ۶ متر و ۱۴ سانتیمتر در اختیار خود او است.
ریحانه با چه امکاناتی و از چه سالی دوومیدانی را آغاز کرد؟
ریحانه ۳۰آبان۱۳۷۹ در شهرستان آران و بیدگل اصفهان متولد شد. شهری در فاصله ۳۵ کیلومتری دریاچه نمک و در غرب صحرای «مرنجاب». دو برادر دارد و خودش از سن ۱۱ سالگی بهصورت حرفهای دوومیدانی را زیر نظر پدرش آغاز کرد.
ریحانه ازجمله ورزشکارانی محسوب میشود که در سنین کودکی و نوجوانی، رشته ورزشیاش را تغییر نداد و روی یکرشته ورزشی تمرکز کرد.
شاید همین، مهمترین دلیل موفقیت او از سنین نوجوانی و ثبت رکوردهای تمامی ردههای سنی پایه باشد.
ریحانه تا سن ۱۹ سالگی، در کنار رشته پرش طول، در رشتههای دو سرعت نیز شرکت میکرد و رکورددار دو سرعت ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر دختران در ردههای نونهالان، نوجوانان و جوانان نیز بود.
در رده سنی بزرگسالان، یکبار در رقابتهای کشوری، رشته «پرش سهگام» را امتحان کرد و به مقام نایبقهرمانی مسابقات کشوری هم رسید؛ اما تصمیم گرفت روی همان مسابقات پرش طول تمرکز کند.
ریحانه مبینی سال ۱۴۰۰ در گفتوگویی، مدعی شد که بیش از ۶۰ مدال کشوری در رشتههای مختلف دوومیدانی دارد و گفت: «من از همان دوران نوجوانی در رده بزرگسالان مسابقه میدادم. برای همین مسابقه دادن در رده بزرگسالان یا مسابقات استانی و کشوری برایم استرسزا نبود. تا حالا هم بیش از ۶۰ مدال داخلی و نقره جام کازانف و طلای جام فجر را گرفتهام؛ اما تازه اول راه است.»
او در همین مصاحبه گفته بود که «پیست تارتان» مناسب در دسترسش نیست، به دلیل برخی محدودیتها باید از ساعت ۲۱ تا ۲۳ تمرین کند و رکوردهای تمرینش را روی پیستهای خاکی و پیست آسفالت ثبت میکند.
از تحصیلات ریحانه چه میدانیم
ریحانه مبینی، دانشجوی رشته دندانپزشکی است. او بدون سهمیه و رانتهای دولتی در این رشته قبولشده و حتی در برخی از صحبتهایش از دشواریهای تحصیل و ادامه فعالیتهای حرفهای ورزشی خود چنین گفته است: «با توجه به اینکه دانشجوی دانشگاه اصفهان هستم شرایط کمی سخت است، بهخصوص اینکه ممکن است گاهی به خاطر مسابقه، مجبور شوم غیبتکنم و اساتید هم بهراحتی در آن درس حذفم میکنند؛ اما من همیشه به درس خواندن علاقه داشتهام و دوست دارم در این رشته خیلی پیشرفت کنم. همانطور که به ورزش هم علاقه دارم. این دو موضوع، بخشهای اصلی زندگیام را تشکیل میدهند؛ چون معتقدم باهم ارتباط مستقیم دارند.»
در حقیقت او گفته بود که اگر برای حضور در رقابتهای کشوری در جلسات و کلاسهایش شرکت نکند، اساتید بدون تعارف و رودربایستی، او را حذف خواهند کرد.
میتوان همین دشواریهایی که ریحانه ممبینی متحمل شده را با درخواستهای ورزشکاران نزدیک به حکومت مقایسه کرد.
«مبینا نعمتزاده» پس از آنکه به مدال برنز رقابتهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس رسید، ابتدا مدال خود را به امام دوازدهم شیعیان تقدیم کرد، سپس آرزو کرد که فلسطین آزاد شود و پسازآن درخواست داد که بدون کنکور، وارد رشته پزشکی شود. درخواستی که البته با استقبال برخی نمایندگان مجلس هم مواجه شد.
همچنین «علیرضا بیرانوند» که در سالهای گذشته بارها بهصراحت گفته بود که تحصیل در دوران متوسطه را برای فوتبال بازی کردن رها کرده، بهتازگی مدعی شده که در مقطع دکترا در دانشگاه آزاد مشغول به تحصیل است، موضوعی که با واکنشهای گسترده مواجه شد.
از: ایران وایر