جروزالم پست: پژوهشگران چینی معتقدند «رژیم آیت‌الله» در آستانه فروپاشی است

یکشنبه, 12ام مرداد, 1404
اندازه قلم متن

روزنامه جروزالم پست به نقل از پژوشگران چینی گزارش داد «رژیم آیت‌الله» در ایران در آستانه فروپاشی قرار دارد و دیگر با منافع راهبردی پکن در منطقه هم‌راستا نیست.

جروزالم پست یک‌شنبه ۱۲ مرداد در گزارشی در خصوص روابط چین و اسرائیل نوشت: «چین در حال بازنگری در سیاست خاورمیانه‌ای خود و بررسی نقش راهبردی اسرائیل است، تحولی که در پی تنش‌های اخیر در غزه و جنگ ۱۲ روزه رخ داده است.»

چین که حدود ۴۰ درصد از نفت خود را از خاورمیانه تامین می‌کند، نگران تهدیدهای فزاینده علیه امنیت مسیرهای کشتی‌رانی حیاتی مانند دریای سرخ و تنگه هرمز است؛ مسیرهایی که تقریبا ۶۰ درصد از تجارت چین با اروپا و آفریقا را در برمی‌گیرد.

در عین حال، همکاری اقتصادی چین با کشورهای منطقه، از جمله از طریق پروژه کمربند و راه، با خطرهای تازه‌ای روبه‌رو شده است.

به‌عنوان مثال، حجم تجارت دوجانبه چین و عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ به بیش از ۱۰۷ میلیارد دلار رسید و این وابستگی اقتصادی فزاینده، انعطاف‌پذیری دیپلماتیک پکن را محدود کرده است.

تحلیل‌گران معتقدند چین در تلاش است با حفظ توازن میان بازیگران متخاصم در منطقه، جایگاهی باثبات‌تر برای خود ایجاد کند.

همکاری با عربستان سعودی، توسعه روابط با جمهوری اسلامی و مشارکت در مذاکرات میان آمریکا، کشورهای عربی و اسرائیل، نشانه‌ای از این «سیاست متوازن» است.

نشریه فارن‌ پالیسی ۱۰ مرداد در تحلیلی نوشت مداخله ناگهانی ایالات متحده در جنگ ۱۲ روزه، نه‌‌تنها موازنه قدرت در خاورمیانه را بر هم زده، بلکه محاسبات امنیتی چین درباره حمله احتمالی به تایوان را نیز پیچیده‌تر کرده است.

در این مقاله، «سکوت و انفعال پکن» در برابر حملات هوایی گسترده اسرائیل به ایران و حمایت سریع آمریکا از متحد خود، به‌عنوان نشانه‌ای از محدودیت‌های واقعی چین در مدیریت بحران‌های نظامی و ضعف ساختاری پکن در اتحادهای غیررسمی‌اش با کشورهایی نظیر ایران و روسیه ارزیابی شده است.

رویارویی ایران و اسرائیل، چالشی جدی برای چین

جروزالم پست در ادامه گزارش خود نوشت حمله نظامی اسرائیل و آمریکا به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی و درگیری مستقیم میان ایران و اسرائیل، چالشی جدی برای سیاست بی‌طرفانه چین به وجود آورده است.

این تحولات موجب شد پکن ضمن ادامه حمایت از پروژه‌های زیرساختی در ایران، روابط خود با اسرائیل را نیز در حوزه‌های فناوری پیشرفته، نوآوری و علم تقویت کند.

آمارهای جدید نشان می‌دهد حجم تجارت میان چین و اسرائیل در سال ۲۰۲۴ به بیش از ۱۶ میلیارد دلار رسید که از افزایشی چشمگیر در مقایسه با سال پیش از آن حکایت دارد.

در ماه مه (۱۱ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد)، صادرات چین به اسرائیل به ۱.۴۵ میلیارد دلار و واردات چین از اسرائیل به ۱.۷ میلیارد دلار رسید.

جروزالم پست افزود چین که تاکنون رویکردی انتقادی در قبال اسرائیل اتخاذ می‌کرد، در اقدامی بی‌سابقه جمهوری اسلامی را به‌دلیل «ایدئولوژی‌گرایی افراطی» مورد انتقاد قرار داد.

از دیدگاه ژئوپلیتیک، تحلیلگران معتقدند حتی تغییرات محدود در مواضع چین نسبت به اسرائیل می‌تواند نشانه‌ای مهم از یک «چرخش راهبردی» باشد.

چنین تغییری می‌تواند به مهار نفوذ جمهوری اسلامی یاری برساند و نقش چین به‌عنوان میانجی احتمالی در بحران‌های منطقه‌ای را تقویت کند.

به نوشته جروزالم پست، اگر پکن بتواند این سیاست را با موفقیت پیش ببرد، ممکن است بر ساختار امنیتی خاورمیانه تاثیر بگذارد و نظم ژئوپلیتیکی منطقه را بازتعریف کند.

ایران اینترنشنال


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.