ار اف ای – ناصر اعتمادی
نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که اگر دولت لبنان طرح خلع سلاح حزبالله را به اجرا بگذارد، تلآویو آماده است نیروهای خود را بهتدریج از خاک لبنان بیرون بکشد.

بنیامین نتانیاهو گفت که اسرائیل طرح دولت لبنان را برای خلعسلاح حزبالله «گامی مهم» میداند و آماده است در صورت تحقق این طرح، «اقدامات متقابل» انجام دهد از جمله کاهش تدریجی حضور ارتش اسرائیل در لبنان در هماهنگی با یک سازوکار امنیتی تحت هدایت ایالات متحد آمریکا.
موضعگیری نخستوزیر اسرائیل پس از توافق آتشبس نوامبر گذشته با میانجیگری آمریکا صورت میگیرد. این توافق به یک سال درگیری میان اسرائیل و حزبالله از جمله دو ماه جنگ تمامعیار پایان داد. در چارچوب این توافق مقرر شد که تنها ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفیل) در جنوب لبنان مستقر بمانند و هیچ نیرویی از حزبالله یا ارتش اسرائیل در آن منطقه حضور نداشته باشد.
با وجود این، اسرائیل همچنان چند موقعیت نظامی را در جنوب لبنان «استراتژیک» میخواند و آنها را حفظ کرده است. دولت لبنان ارتش خود را مأمور کرده تا پیش از پایان سال جاری میلادی طرحی برای خلع سلاح حزبالله تهیه کند. فرستادۀ ویژۀ آمریکا در سفر اخیرش به بیروت این اقدام را «نخستین گام» دانست و تأکید کرد که اکنون نوبت اسرائیل است تا تعهدات خود را اجرا کند. حزبالله پس از جنگ اخیر با اسرائیل که طی آن بخش بزرگی از زرادخانهاش و شماری از فرماندهانش را از دست داد، تضعیف شده و نفوذ سیاسیاش در لبنان کاهش یافته است. با این حال، رهبران این سازمان تصمیم دولت لبنان برای خلع سلاح را رد کردهاند.
قرار است شورای امنیت سازمان ملل امروز دوشنبه دربارۀ تمدید یک سالۀ مأموریت نیروهای یونیفیل در جنوب لبنان تصمیمگیری کند. لبنان و فرانسه از این تمدید حمایت میکنند، اما آمریکا و اسرائیل با آن مخالفاند.