استقبال کرملین از حذف روسیه از فهرست «تهدیدات مستقیم» در سند راهبردی جدید آمریکا

یکشنبه, 16ام آذر, 1404
اندازه قلم متن
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین

کرملین از اقدام دولت دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده، برای بازنگری در راهبرد امنیت ملی این کشور و کنار گذاشتن نام روسیه از فهرست «تهدیدات مستقیم» استقبال کرد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، یک‌شنبه ۱۶ آذر در مصاحبه با خبرگزاری دولتی تاس روسیه گفت در سند به‌روزرسانی‌شده از استراتژی امنیت ملی آمریکا، عباراتی که روسیه را به‌عنوان «تهدیدی مستقیم» توصیف می‌کرد، حذف شده است.

او افزود در عوض، بر همکاری با روسیه در مسائل مربوط به ثبات راهبردی تاکید شده، که مسکو این تغییر را «یک گام مثبت» تلقی می‌کند.

به گفته سخنگوی کرملین، مسکو پیش از نتیجه‌گیری‌های گسترده‌تر، این سند را «با دقت» مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد داد.

از زمان الحاق شبه‌جزیره کریمه به خاک روسیه در سال ۲۰۱۴ و تهاجم تمام‌عیار این کشور به اوکراین در سال ۲۰۲۲، سندهای راهبردی آمریکا همواره مسکو را به‌عنوان «تهدیدی بزرگ» معرفی کرده‌اند.

با این حال، سند سیاست جدید واشینگتن که ۱۴ آذر منتشر شد، لحنی نرم‌تر اتخاذ کرده و خواستار همکاری محدود با مسکو است.

این سند ۲۹ صفحه‌ای چشم‌انداز سیاست خارجی ترامپ را در چارچوب «رئالیسم انعطاف‌پذیر» ترسیم کرده و تاکید دارد راهبرد کاخ سفید «بر مبنای آنچه برای آمریکا کارآمد است»، هدایت خواهد شد.

بر اساس استراتژی جدید، واشینگتن به‌دنبال حل و فصل سریع جنگ در اوکراین و بازگرداندن «ثبات راهبردی» در روابط با مسکو خواهد بود.

سند استراتژی امنیت ملی ایالات متحده در عین حال تاکید دارد اقدامات روسیه در اوکراین «یک نگرانی امنیتی محوری» به شمار می‌رود.

راهبرد جدید آمریکا در شرایطی منتشر شده که تلاش‌ها برای برقراری صلح در اوکراین هنوز به سرانجام نرسیده است.

هفته گذشته، رسانه‌ها از طرحی ۲۸ ماده‌ای به ابتکار آمریکا برای برقراری صلح در اوکراین خبر دادند.

این طرح نگرانی مقام‌های اوکراینی و اروپایی را برانگیخت، زیرا پیش‌نویس آن با برخی از خواسته‌های اصلی مسکو از جمله مخالفت با پیوستن اوکراین به ناتو، به رسمیت شناختن کنترل روسیه بر حدود یک‌پنجم از خاک اوکراین و اعمال محدودیت‌هایی بر ارتش این کشور همراه بود.

در پی این موضوع، قدرت‌های اروپایی طرحی متقابل ارائه کردند. در نهایت در جریان مذاکرات ژنو در سوم آذر، واشینگتن و کی‌یف از تدوین «چارچوب صلحی به‌روز شده» برای خاتمه جنگ خبر دادند.

ترامپ بارها درباره ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، اظهاراتی مثبت و تحسین‌آمیز بیان کرده و همین امر موجب شده منتقدان او را به نرمش در برابر مسکو متهم کنند.

با این حال، دولت ترامپ همچنان تحریم‌های روسیه را به دلیل ادامه کارزار نظامی علیه اوکراین حفظ کرده است.

نگرانی متحدان اروپایی آمریکا

متحدان اروپایی که برای بازدارندگی در برابر روسیه به حمایت نظامی آمریکا وابسته‌اند، ابراز نگرانی کرده‌اند که رویکرد نرم‌تر واشینگتن ممکن است هم‌زمان با تداوم جنگ در اوکراین، تلاش‌های غرب برای مقابله با مسکو را تضعیف کند.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ۱۵ آذر در نشست دوحه تاکید کرد ایالات متحده همچنان بزرگ‌ترین متحد اروپا است.

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که دولت ترامپ در سند راهبردی جدید خود هشدار داده اروپا در مسیر «محو تمدنی» قرار دارد و ممکن است در آینده جایگاه خود را به‌عنوان متحدی قابل اعتماد از دست بدهد.

بر اساس این سند که در وب‌سایت کاخ سفید منتشر شد، هدف واشینگتن باید تشویق اروپا به «اصلاح مسیر کنونی خود» باشد.

ایران اینترنشنال 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.