رویترز: مذاکرات در پاکستان، بررسی طرح‌های بازگشایی هرمز

دوشنبه, 10ام فروردین, 1405
اندازه قلم متن
نشست وزرای خارجه پاکستان، ترکیه، مصر و عربستان سعودی
دور نخست مذاکرات در پاکستان با ترکیه، مصر و عربستان سعودی به پایان رسیدعکس: Muammer Tan/Turkish Foreign Ministry/REUTERS

به گزارش خبرگزاری رویترز، منابع آگاه گفته‌اند که دور نخست مذاکرات در پاکستان با ترکیه، مصر و عربستان سعودی که در چارچوب تلاش‌های این کشور برای میانجی‌گری جهت پایان دادن به جنگ ایران صورت می‌گیرد، به پایان رسیده است.

طبق این گزارش، بحث‌های اولیه بر پیشنهادهایی برای بازگشایی تنگه هرمز به روی کشتیرانی متمرکز بوده است.

در همین راستا پنج منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که در جریان این گفت‌وگوها با وزرای امور خارجه این سه قدرت منطقه‌ای، در قالب تلاش‌های گسترده‌تر برای تثبیت جریان کشتیرانی، پیشنهادهایی در ارتباط با تردد دریایی و بازگشایی تنگه هرمز به واشنگتن ارائه شده است.

تنگه هرمز پیش‌تر گذرگاهی برای عبور حدود یک‌پنجم از عرضه جهانی نفت و گاز طبیعی مایع بود، اما جمهوری اسلامی در حال حاضر در واکنش به حملات هوایی آمریکا و اسرائیل که از یک ماه پیش آغاز شده‌اند، عملا جریان کشتیرانی از این مسیر را متوقف کرده است.

یک منبع از پاکستان به رویترز گفته است که برخی از پیشنهادها، از جمله پیشنهاد مصر، پیش از نشست امروز از سوی این کشورها به کاخ سفید ارسال شده بود. این منبع همچنین اضافه کرده که این پیشنهادها شامل ایجاد ساختارهایی مشابه کارمزدهای کانال سوئز هستند.

دو منبع دیگر پاکستانی نیز گفته‌اند که ترکیه، مصر و عربستان سعودی ممکن است یک کنسرسیوم برای مدیریت جریان نفت از این آبراه تشکیل دهند و از پاکستان خواسته‌اند در آن مشارکت کند. منبع دیگر پاکستانی اشاره کرده که به‌طور رسمی از اسلام‌آباد برای پیوستن به این کنسرسیوم دعوت نشده و اعلام کرده که این کشور چنین کاری نخواهد کرد.

منابع رویترز به این خبرگزاری گفته‌اند که پیشنهاد تشکیل یک کنسرسیوم مدیریتی، با آمریکا و جمهوری اسلامی نیز مطرح شده است. همچنین گفته شده که عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، در این رابطه با جی‌دی ونس، معاون رئیس‌ جمهور آمریکا در تماس منظم بوده است.

وزارت‌های امور خارجه مصر و پاکستان تا لحظه تنظیم این خبر به درخواست رویترز برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ نداده‌اند. دفتر رسانه‌ای دولت عربستان سعودی و کاخ سفید نیز تاکنون به درخواست اظهار نظر در این خصوص پاسخ نداده‌اند.

اولویت آنکارا؛ تضمین برقراری آتش‌بس

در همین حال یک منبع دیپلماتیک ترکیه گفته است که اولویت آنکارا تضمین برقراری آتش‌بس است. این منبع که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفته است: «تضمین عبور امن کشتی‌ها می‌تواند در این زمینه به‌عنوان یک اقدام مهم در راستای اعتمادسازی عمل کند.»

در جدیدترین تحولات، به گفته مقام‌های پاکستانی، ایران محدودیت‌های خود در تنگه هرمز را برای برخی کشتی‌ها، از جمله ۲۰ کشتی با پرچم پاکستان، کاهش داده است. اسحاق دار، معاون نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان، دیروز شنبه در شبکه ایکس اعلام کرد: «دولت ایران موافقت کرده است به ۲۰ کشتی دیگر با پرچم پاکستان اجازه عبور از تنگه هرمز را بدهد.»

به گفته وزیر امور خارجه پاکستان، روزانه دو کشتی از این مسیر عبور خواهند کرد. اسحاق دار این اقدام را گامی مهم در مسیر صلح توصیف کرده است.

پاکستان که حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد، روابط خوبی با ایران، کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین ایالات متحده دارد و از زمان گسترش درگیری‌ها اعلام کرده که آماده میانجیگری میان طرف‌های متخاصم است.

پیشتر اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان پس از گفت‌وگوی تلفنی با عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی خواستار کاهش تنش و بازگشت به دیپلماسی شده بود.

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.