آمادگی چهار کشور اروپایی برای لغو تحریم‌های ایران؛ واکنش‌ها به توافق ایران و آمریکا

Monday, 15th June, 2026
اندازه قلم متن

 

از راست به چپ: امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا (نفر جلو)
از راست به چپ: امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا (نفر جلو)

رادیو فردا

اعلام توافق میان ایران و آمریکا برای توقف درگیری‌ها، بازگشایی تنگه هرمز و آغاز روند مذاکرات برای دستیابی به یک توافق نهایی، با استقبال شماری از رهبران جهان روبه‌رو شده است.

در حالی که جزئیات کامل این توافق هنوز منتشر نشده، سران شماری از کشورها پیام‌هایی در واکنش به این خبر منتشر کرده‌اند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز یک‌شنبه ۲۴ خرداد اعلام کرد که توافقی برای پایان دادن به جنگ و رفع محاصره دریایی بنادر ایران حاصل شده است. او همچنین گفت تنگه هرمز، که حدود یک‌پنجم نفت جهان از آن عبور می‌کند، روز جمعه و همزمان با امضای رسمی توافق بازگشایی خواهد شد. ترامپ در پیامی نوشت: «کشتی‌های جهان، موتورهای خود را روشن کنید.»

در مهم‌ترین واکنش اروپایی، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا اعلام کردند در صورتی که ایران تعهدات مرتبط با برنامه هسته‌ای خود را اجرا کند، آماده‌اند تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را لغو کنند.

رهبران این چهار کشور در بیانیه‌ای مشترک تأکید کردند که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد و افزودند آماده همکاری با آمریکا، ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تحقق این هدف هستند.

همزمان، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، توافق تازه را «گامی حیاتی» برای حل‌وفصل دیپلماتیک جنگ توصیف کرد. او ابراز امیدواری کرد که طرف‌ها از این فرصت برای دستیابی به راه‌حلی پایدار استفاده کنند و تلاش‌های خود را برای پایان دادن کامل به مناقشه افزایش دهند.

در میان اپوزیسیون ایرانی هنوز واکنش گسترده‌ای به این خبر منتشر نشده است.

نازنین بنیادی، بازیگر و فعال حقوق بشر، در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «تبریک گفتن برای مردم ایران مناسب نیست. هزاران نفری که جان خود را در راه آزادی فدا کردند، در مذاکرات نماینده‌ای نداشتند.»

او در این پیام افزود: «مردمی که سال‌ها طبیعی‌ترین متحدان آمریکا در منطقه بوده‌اند، بار دیگر همچون مهره‌هایی در معامله‌ای که بدون نظر و مشارکت آنان بر سرشان انجام شده است، با آن‌ها رفتار شده است.»

ادامه رادیو فردا


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.