پیشنهاد تشکیل دادگاه های محیط زیست در کشور
انتخاب خبر: فقط کسانی که درد از دست دادن عزیزی را در اثر بیماری سرطان چشیده اند، میفهمند سرطان چه بلایی است.
حسین آخانیبه، عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه تهران: هنوز ۱۷ ساله بود که برادر ۲۰ ساله اش در سال ۶۱ قربانی این کابوس وحشتناک شد. آن روزها نه شبکه اجتماعی بود و نه کسی از درد کسی خبر داشت. همه درگیر جنگ بودند و برادر او در بستر بیماری از درد شدید رنج می برد و فریاد می کشید که برای راحت شدنش او را به برق وصل کنند. آخانی هنوز هم بعد از گذشت سالها خوابش را می بیند.
درگذشت خواننده جوان نیز در اثر بیماری سرطان، بار دیگر توجه مردم را به این خطر بزرگ جلب کرد. امروز کمتر کسی را می شناسیم که عزیزی را به واسطه سرطان از دست نداده باشد. اما این بیماری محصول چیست؟ علیرغم آنکه مسئولین از سونامی سرطان صحبت می کنند ولی چرا راه حلی برای آن نیست؟
حسین آخانی در همین رابطه گفت: موضوع سرطان چند جانبه است و عوامل مختلفی در پیدایش آن نقش دارند. مسائل محیطی، استرس ها و مشکلات روحی- روانی منجر به این خواهند شد که سلول های یک بافت از حالت رشد طبیعی خود خارج شده و تغییرات ژنتیکی داشته باشند. در هر حال دلایل بی شماری برای ابتلا به سرطان عنوان شده است که آلودگی ها فقط بخشی از آن عوامل است. مسائل ژنتیکی و سبک زندگی انسان ها نیز در ابتلا به بیماری سرطان مؤثر است.
تأثیر آلودگی های محیطی در ایجاد سرطان
این فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر تصریح کرد: دلیل افزایش سرطان نه تنها در ایران، بلکه در کل دنیا مشخص شده که عوامل محیط زیستی در پیدایش آن نقش دارند.
وی افزود: بخشی از عوامل مربوط به محیط زیست و آلودگی ها به ویژه آلودگی های شیمیایی هستند. مجموعه ای از مواد شیمیایی به عنوان کارسینوژن یا موتاژن شناخته می شوند که این ها منجر به پیدایش سرطان و افزایش رشد آن خواهند شد.
آخانی ادامه داد: اخیراً مجله علمی ساینس مقاله ای در خصوص تأثیر آلودگی ها بر ایجاد سرطان در سطح دنیا منتشر کرده است. این تردید وجود ندارد که آلودگی های محیط زیستی مانند: آلودگی هوا، آلودگی آب و آلودگی خاک و به ویزه حضور مواد شیمیایی سمی از جمله سمومی که در زمین های کشاورزی استفاده شده و وارد مواد غذایی می شوند، می توانند در ایجاد سرطان نقش داشته باشند.
رابطه صنعتی شدن و افزایش آمار سرطان
اما چرا رشد سرطان در کشور افزایش داشته است و این بیماری در ایران پررنگ است؟ حسین آخانی در پاسخ به این پرسش خبرنگار انتخاب خبر گفت: بالا بودن آمار سرطان در تعدادی از شهرها مانند اراک و اصفهان و تهران به اثبات رسیده است. شهر اراک به طور مشخص یکی از شهرهای صنعتی کشور است و رقم سرطان در این منطقه بسیار بالا گزارش شده است؛ به عنوان مثال تعداد زیادی از خانواده اینجانب جان خود را در اثر بیماری سرطان از دست داده اند.
این کارشناس محیط زیست خاطرنشان کرد: رابطه صنعتی شدن و افزایش آمار سرطان در همه جای دنیا مشاهده می شود و طبیعی است که اگر سبک زندگی تغییر پیدا نکند و به مسائل محیط زیستی در کشور ایران پرداخته نشود، ایرانیان باید هزینه های بسیار سنگینی را هم برای درمان بیماری سرطان و هم برای زیان های وارد شده به خانواده های بی سرپرست و از طرفی نظام سلامت کشور پرداخت کنند.
نقش و جایگاه مسئولان کشور در کاهش آمار سرطان
آخانی در پاسخ به سؤالی درخصوص نقش و جایگاه مسئولان کشور در کاهش آمار سرطان در ایران گفت: مسئولان به طور کلی باید نگاه توسعه ای خود را تغییر دهند و توسعه پایدار را محور برنامه های خود قرار دهند.
وی تصریح کرد: کشور ایران یک کشور خشک است و میزان آب در آن بسیار ناچیز است. چون ایران، کشور خشکی است، بخش قابل توجهی از آلودگی هایی که وجود دارد، به شکلی در کشور باقی می ماند، به همین دلیل است که ایران توانایی این تعداد انبوه صنایع آلوده کننده را ندارد.
آخانی با بیان این که وزارت خانه های مسئول به ویژه وزارت صنعت و معدن اخیراً از خودروسازان داخلی حمایت می کند، و آقای نعمت زاده، وزیر محترم صنعت و معدن وحتی مردم را به دلیل تحریم و نخریدن خودروهای داخلی مورد سرزنش قرار داده اند، افزود: این نگاه، یک نگاه سرطان زایی است. نگاهی که اکنون در مسئولان کشور ایران وجود دارد، عامل مهمی برای ایجاد سرطان در کشور بوده است.
نوع نگاه مسئولان کشور به امر توسعه، سرطان زا است
این فعال محیط زیست با طرح سؤالات متعدد، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران را خطاب قرار داد وگفت: آقای نعمت زاده که مردم را سرزنش می کنند چرا خودروهای بی کیفیت داخلی را نمی خرند، چرا تا به امروز حتی یک بار مطرح نکرده اند چرا کارخانه های تولید اتوبوس در ایران تعطیل شده اند؟ چرا ایشان نگران تعطیلی کارخانجات تولید اتوبوس نیستند؟ چرا آقای وزیر صنعت و معدن نگران تعطیلی و متوقف شدن پروژه های احداث مترو در کشور نیستند؟ چرا وزیر صنعت و معدن حاضر نیستند کد درجهت ایجاد درک و فهم لازم در هیئت محترم دولت برای گسترش حمل و نقل عمومی در این کشور تلاش کنند؟ چرا ایشان مردم را برای نخریدن خودروهای بی کیفیت و آلاینده ایران خودرو و سایپا سرزنش می کنند؟
وی تصریح کرد: آنچه مسلم است؛ چنین رویکردهایی از سوی مسئولان وزارت صنعت و معدن کشور، خود عامل اصلی ایجاد بیماری سرطان و بسیاری دیگر از بیماری های دیگر مانند: ام. اس، سقط جنین و ناباروری و… در کشور است.
صنایع خودروسازی جزو آلوده کننده ترین صنایع کشور هستند
آخانی با تأکید بر این که امروزه دنیا به این نتیجه رسیده است که برای کاهش آلودگی و کاهش بیماری های ناشی از آلودگی باید استفاده از وسایل نقلیه خصوصی کاهش یابد و شبکه های گسترش حمل و نقل عمومی افزایش پیدا کند، افزود: در جمهوری اسلامی ایران، چنین سیاستی نه از سوی دولت فعلی و نه از سوی دولت های قبلی پیگیری نشده و سیاست های دولتی تنها در پی آن بوده که مجموعه ای از صنایع مانند صنایع خودروسازی که جزو آلوده کننده ترین صنایع این کشور بوده اند و با جان صدها هزار نفر از هموطنان ایران چه از نظر ایجاد سوانح و کشتار افراد بی گناه و چه از نظر تولید آلاینده ها و آلودگی های ایجاد شده و گسترش انواع بیماری ها در سرزمین ایران، بازی کرده اند، حمایت و تقویت کنند.
وی گفت: خودروهای داخلی فاقد کیفیت و آلاینده چندین سال است که در کشور تولید می شوند و هموطنان زیادی در اثر آلودگی های محیط زیستی ایجاد شده توسط چنین خودروهایی جان خود را از دست داده اند.
مردم از حقوق خود در برابر تخریب کنندگان محیط زیست دفاع کنند
به گزارش انتخاب خبر، اما آیا وقت آن نیست که مردم به دلیل کوتاهی و قصور مسئولان و همچنین کارخانجات خودروسازی در حفظ محیط زیست و قتل شبه عمد عزیزان خود بر تشکیل دادگاه های محیط زیست در جهت دفاع از محیط زیست رنجور کشور اصرار کنند و دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان مدافع مردم و مدعی العموم به این موضوع وارد شود؟ حسین آخانی در همین رابطه گفت: من به عنوان یک شهروند از این که مردم در این رابطه از حقوق خود دفاع کنند، خوشحال شده و قطعاً از چنین اقدامی حمایت خواهم کرد.
وی تصریح کرد: اقدام اخیر مردم در کاهش خرید و نخریدن خودروهای داخلی یک حرکت مدنی بود و قطعاً مردم، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلام و نیز دادستان کشور به عنوان مدعی العموم، باید از منافع مردم دفاع کنند و اقداماتی را با قید فوریت در جهت جلوگیری از اتفاقات بعدی که در اثر آلودگی هوا رخ خواهد داد، به عمل آورند.
این فعال محیط زیست افزود: اما متأسفانه مردم شاهد بودند که از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی برای افزایش بی سابقه و چند صد برابری عوارض خودروهای خارجی ارائه شد، و این اقدام عجیبی بود که در جهت اجبار مردم کشور برای خرید خودروهای آلاینده و بی کیفیت داخلی صورت گرفت!
وی ادامه داد: زمانی که نمایندگان مجلس این گونه رفتار می کنند، طبیعی است که نقش و جایگاه مردم و دستگاه قضایی کشور در رابطه با حفظ جان و مال مردم و محیط زیست این کشور باید پررنگ تر شود.
ضرورت ورود بی طرفانه دستگاه قضایی در برخورد با تخریب کنندگان محیط زیست
آخانی تأکید کرد: تشکیل دادگاه های محیط زیستی در کشور و اصرار مردم بر ورود بی طرفانه دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در برخورد با تخریب کنندگان محیط زیست سرزمین، قابل ستایش خواهد بود و اقدام بسیار خداپسندانه ای است که در جهت حفظ وطن و سرمایه های انسانی کشور لازم و ضروری است.
این فعال محیط زیست با بیان این که به دلیل کوتاهی و قصور مسئولان کشور و همچنین صنایع کشور در جهت تأمین سلامت عمومی جامعه، مردم باید به دستگاه قضایی شکایت کنند، افزود: به عنوان مثال مردم شهر اراک حق دارند که از کارخانه آلومینیوم سازی شکایت کنند؛ کارخانه ای که سال ها موجب مرگ هزاران نفر از عزیزان آنها شده است.
مردم برعلیه تخریب کنندگان محیط زیست اعلام جرم کنند
به گفته این عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه تهران، اعلام جرم توسط مردم نه تنها جزو حقوق شهروندی آنهاست، بلکه اصول مختلف قانون اساسی به طور مشخص این اجازه را به مردم داده است که از حق خود به طور مسلم دفاع کنند.
آخانی تأکید کرد: قطعاً حق امر به معروف و نهی از منکر برای مردم عزیز ایران در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفته شده است و این جزو حق طبیعی مردم و جزو حقوق بشر است و خوشبختانه در قانون اساسی این کشور نیز به طور مشخص به آن اشاره شده است و شک و تردیدی نمی توان به آن وارد کرد.
وی با اشاره به فشار توأمان مردم و دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران بر تخریب کنندگان محیط زیست کشور، گفت: باید به مسئولان کشور در زمینه گسترش حمل و نقل عمومی فشار آورده شود؛ به عنوان مثال شهرداری تهران نیز در این رابطه جایگاه ویژه ای دارد. شهردار تهران بخش عمده ای از بودجه شهری را صرف ساخت اتوبان و بزرگراه و تونل در شهر می کند؛ در صورتی که درصد بسیار کمی از این بودجه به مترو اختصاص داده می شود.
مردم حق دارند از شهرداری تهران شکایت کنند
حسین آخانی با تأکید بر این که مردم حتی باید بر علیه شهرداری تهران نیز در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران اعلام جرم کنند، تصریح کرد: براساس محاسبات انجام گرفته، شهرداری اگر چهار پروژه پل صدر، تونل توحید، تونل رسالت و تونل نیایش را اجرا نمی کرد، می توانست چیزی حدود ۷۶ کیلومتر مترو ایجاد کند، اما متأسفانه برای شهرداری تهران ساخت اتوبان که بستر را برای عبور و مرور و وسایل نقلیه خصوصی فراهم کند، اولویت دارد و قطعاً مردم حق دارند که از شهرداری تهران و شخص شهردار شکایت کنند و قطعاً هم باید چنین اقدامی صورت گیرد.
عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه تهران با طرح این سؤال که چرا مردم باید قربانی سیاست های مسئولانی باشند که به جای این که به فکر مردم باشند، به فکر پیمانکارها هستند، اظهار داشت: متأسفانه سیاست ها و برنامه های مدیریت شهری تهران در جهت بهره مندی پیمانکارها در پروژه های سطح شهر تهران بوده است؛ در صورتی که تکلیف حقوق مردم در این میان چیست؟
مهمترین حق اساسی مردم ایران ایجاد و گسترش حمل و نقل کارآی عمومی است
این فعال و کارشناس محیط زیست با بیان این که باید از مسئولان از هر جناح و گروه سیاسی خواست که در جهت حفظ مصالح و منافع مردم و حفظ سرزمین و محیط زیست کشور گام بردارند و تلاش کنند، افزود: حقوق ملت باید رعایت شود و مهمترین حق اساسی مردم نیز ایجاد و گسترش حمل و نقل کارآی عمومی همراه با توزیع و گسترش عادلانه و همگانی می باشد.
وی گفت: در این صورت مردم و مسئولان دلسوز کشور می توانند اطمینان داشته باشند که آلودگی هوا به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه تهران با تأکید بر این که اصلاً به مسئولان توصیه نمی کنیم که ماشین بنز از خارج کشور وارد کنند، افزود: اما توصیه می کنیم اکنون که تحریم ها در حال برداشته شدن است و روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای غربی و پیشرفته دنیا به زودی اصلاح خواهد شد، به جای آن که مردم ایران دوباره مصرف کننده خودورهای خارجی شوند و یا شرکت های رنگارنگ خارجی در کشور شعبه ایجاد کنند، با انتقال تکنولوژی روز به داخل کشور، در جهت گسترش حمل ونقل عمومی کوشا باشند.
انتقاد به سیاست گذاری های دولتی در حوزه حمل و نقل عمومی کشور
وی با طرح انتقاداتی به سیاست گذاری های دولتی در ایران در جهت نحوه ی پرداختن به موضوع حمل و نقل عمومی گفت: چرا دولت ایران نباید با کشورهای مانند آلمان و فرانسه که پیشرفته ترین تکنولوژی را در گسترش حمل و نقل عمومی اعم از قطار و مترو و اتوبوسرانی دارند، اقدام به عقد قرارداد کند؟
آخانی اضافه کرد: چرا دولت ایران نباید از کارخانه های جهانی و مطرح جهانی در تولید اتوبوس های هیبریدی و فاقد آلایندگی برای حضور و ایجاد شعبه و نمایندگی در جهت تولید و گسترش حمل و نقل عمومی دعوت کند؟
دوران پساتحریم، فرصت طلایی برای احیای محیط زیست سرزمین ایران خواهد بود
عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه تهران با بیان این که اکنون در دوران پساتحریم و فرصت طلایی که برای سرزمین ایران به وجود آمده، بیش از همه باید به منافع ملت توجه کرد، تأکید کرد: دولت آلمان سال ها تجربیات ارزشمندی را در جهت مدیریت شهری و گسترش حمل و نقلع عمومی و کاهش آلودگی های محیط زیستی کسب کرده است. اکنون باید دولت جمهوری اسلامی ایران به جای اینکه مجموعه ای از صنایع خودروسازی که همیشه منبع آلودگی و ترافیک و مشکلات بعدی برای مردم بوده اند، با عقد قرارداد با کشورهایی مانند آلمان و… به گسترش حمل و نقل عمومی توجه کند.
استفاده مداوم از خودروی شخصی، تار و پود اجتماعی کشور را نابود می کند
وی از دیگر مشکلاتی که خودروهای شخصی برای جامعه ایران به وجود آورده اند را مسائل اجتماعی دانست و گفت: وقتی هر فردی در خودرو و ماشین شخصی و خصوصی خود قرار می گیرد، آن فرد دیگر انسان اجتماعی نخواهد بود.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: اگر زمانی مردم نیاز به کمک داشته باشند و خدای ناکرده جنگ و عارضه ای و زلزله ای به وجود آید، آن گاه افراد جامعه که عادت داشته اند همواره در خودروی شخصی خود نشسته و از آن استفاده کنند، آنگاه چنین انسان هایی قطعاً افرادی که مسئولیت اجتماعی داشته باشند، نخواهند بود.
حسین آخانی در پایان تأکید کرد: باید از مسئولان خواست که تار و پود اجتماعی کشور ایران را به عنوان یک کشور شرقی که همیشه روابط اجتماعی انسان ها در آن نقش بسیار مهمی را در حل مشکلات عمومی کشور داشته است، با در اختیار گذاشتن یک خودروی شخصی برای افراد جامعه و یا دادن چند ماشین شخصی به یک خانواده، از بین نبرند.