نابودی آثار باستانی با آبگیری سد فاقد مجوز «کنگیر»

جمعه, 6ام آذر, 1394
اندازه قلم متن

asare-tarikhi

دستگاه‌ها هنوز متوجه وظایفشان در مورد میراث فرهنگی نیستند

رئیس پژوهشکده باستانشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور با اشاره به آبگیری سد فاقد مجوز کنگیر گفت: آثار قرار گرفته در حوزه آبگیر این سد، بسیار ارزشمند هستند، که با این اقدام نابود خواهند شد.

حمیده چوبک در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا در ارتباط با آبگیری سد کنگیر که موجب از بین رفتن محوطه باستانی می‌شود، گفت: اهمیت این محوطه باستانی که قدمت آن به دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی بر می‌گردد، بسیار زیاد است، در این منطقه دره مهمی وجود دارد که ساکنان آن با بین النهرین ارتباط داشتند و فرهنگ ایران در آن دوره به خوبی در این محوطه دیده می‌شود.

وی با بیان اینکه امیدواریم؛ بتوانیم هر طور که هست، مطالعات این محوطه را کامل کرده و از آن حفاظت کنیم، اظهار کرد: سد کنگیر متاسفانه بدون گرفتن مجوز از سازمان میراث فرهنگی ساخته شده است.

رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی افزود: تاکنون در بسیاری موارد شاهد وقوع چنین اتفاقاتی بودیم، زیرا ظاهرا هنوز دستگاه‌ها متوجه قانون و وظایفشان در مورد میراث فرهنگی نیستند.

چوبک ادامه داد: مطمئنا میراث فرهنگی از این مساله خسارات زیادی می بیند و اکنون در پژوهشگاه میراث فرهنگی این مساله مطرح شده که به دلیل مشکلات پیش آمده، درخواست خسارت کنیم.

وی تصریح کرد: ما می‌توانیم از طریق مراجع قضایی این گونه مشکلات را پیگیری کنیم، هرچند که گفته می‌شود؛ خسارات میراث فرهنگی غیرقابل محاسبه است، اما امیدواریم این کار بتواند اقدامی بازدارنده باشد تا دستگاه‌ها قانون را رعایت کنند.

این باستان‌شناس گفت: ما مشکلی با برنامه‌های توسعه عمرانی کشور نداریم، اما اگر دستگاه‌ها اجازه دهند که مطالعات لازم در این پروژه‌ها صورت بگیرد، هم توسعه پیش می‌رود و هم میراث فرهنگی کشور حفظ می‌شود. ما می‌توانیم با تعامل و همکاری این مساله را پیش ببریم، فقط کافی است که بر اساس قانون عمل کنیم تا چیزی در این میان آسیب نبیند.

گفتنی است؛ عملیات کاوش نجات بخشی در سد کنگیر به کشف کوشک متعلق به دوره ساسانی، سفال‌های شاخص دوره اوروک، سازه‌های معماری عشایری، ۳بنای بزرگ، کوره سفال پزی، هاون‌های سنگی، پیه سوز مفرغی و… انجامید.

این در حالی است که بر اساس اعلام لیلا خسروی مدیر پروژه کاوش‌های نجات بخشی سد کنگیر، همزمان با کاوش محوطه‌های باستانی موجود در حوضه آبگیر سد کنگیر توسط تیمهای اعزامی از پژوهشکده باستان‌شناسی مسئولین اداره آب منطقه‌ای ایلام بدون مجوز اقدام به بستن دریچه‌های سد برای آبگیری کردند.

همچنین تمامی این محوطه‌ها در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌اند که در اثر آبگیری سد از بین خواهند رفت.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.