راه حل ملی برای رفع ریزگردها: وکلا به یاری مردم خوزستان می آیند

دوشنبه, 23ام اسفند, 1395
اندازه قلم متن

پیمان حاج محمود عطار، فعال حقوق شهروندی اظهار داشت: طی بازدیدی که از خوزستان داشتم با تعدادی از ساکنین اهواز و شهرهای دیگر خوزستان گفتگو کردم و همگی متفق القول بودند که اخیراً آب وارد تالاب هورالعظیم شده است و تر شدن بستر خشک تالاب میزان گرد و غبار منطقه خوزستان را به طرز قابل توجهی کاهش داده است.

به گزارش انتخاب خبر، اما نکته ابهام آمیز در مورد ورود آب به تالاب هورالعظیم این است که اخیراً طی سفر رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت از جمله خانم ابتکار عنوان شد که آب در تالاب هورالعظیم جریان یافته است. این در حالی است که برخی شهروندان و حتی نمایندگان خوزستان معتقد هستند که هیچ آبی در تالاب جاری نیست. پس چگونه می توان ادعا کرد که آب در تالاب جاری است و ریزگردها تا حدودی فروکش کرده است؟ حاج محمود عطار در همین رابطه گفت: فیلمی از این تالاب در سایت خبرگزاری ایرنا منتشر شده است. این فیلم گویای افزایش حجم آب این تالاب است. خبرگزاری ایرنا خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران است و فیلمی که در سایت این خبرگزاری منتشر شده است حکایت از این موضوع دارد که آب وارد بستر خشک هورالعظیم شده است.

دولت گذشته مسئول خشکی تالاب هورالعظیم است
این وکیل دادگستری در پاسخ به این پرسش که مسئولیت خشکی تالاب هورالعظیم برعهده چه شخص یا نهادی بوده است، گفت: مردم خوزستان معتقد هستند که دولت گذشته برا ی استخراج نفت از این منطقه، تالاب را خشکانده است. چنین اقدامی با هماهنگی یک پیمانکار

حاج محمود عطار

چینی انجام شده است و با این عمل، پیمانکار چینی با هزینه کمتری نفت را استخراج می کرده است.

وی در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر افزود: این در حالی است که امروز کشورهای همسایه ایران در اقیانوس ها و دریاها از جمله در میادین مشترک گازی و نفتی ایران و قطر یا در دریای خزر در زمین تحتانی دریا و اقیانوس اقدام به استخراج نفت یا گاز می کنند و نیازی به خشک کردن یک منطقه نفت خیز برای استخراج نفت نیست.

حاج محمود عطار تصریح کرد: خشک کردن تالاب هورالعظیم آسیب های جبران ناشدنی را به بافت زیست محیطی منطقه وارد کرده است و بسیاری از گونه های جانوری در حال از بین رفتن هستند. پوشش گیاهی منطقه نیز در معرض آسیب قرار گرفته است و هوای منطقه خوزستان بسیار آلوده گشته است.

مردم ایران به یاری خوزستانی ها بشتابند
این حقوقدان همچنین در پاسخ به سؤالی درباره تکلیف قانونی مردم خوزستان در راستای برخورد با عاملان خشک کردن تالاب هورالعظیم تأکید کرد: متأسفانه امکان توسل شهروندان خوزستانی به مراجع ذی صلاح وجود ندارد، چرا که موضوع، خاص است و مردم باید همانگونه که طی ماه گذشته با اعتراضات قانونی و پیگیری های اجتماعی و توسل به نهادهای صنفی و مردمی خواسته های مشروع خود را مطالبه کردند همچنان مطالبات خود را مطرح کنند.

وی ادامه داد: به دنبال طرح مطالبات مردم خوزستان حتی مقام معظم رهبری نسبت به پیگیری خواسته های مشروع هم میهنان عزیز خوزستانی دستور اکید فرمودند و در راستای تحصن ها و اعتراضات مردمی در خوزستان و تأکیدات مقام معظم رهبری آقای رئیس جمهور زحمت کشیدند و بازدیدی از منطقه خوزستان به عمل آوردند.

این وکیل دادگستری تصریح کرد: به نظر می رسد که در راستای چنین تلاش های ارزنده در حل مشکلات مردم خوزستان فعالیت های صنفی و مردمی همچنان مثل ماه گذشته باید در منطقه خوزستان استمرار داشته باشد و سایر فرهیختگان، وکلا و فعالان حقوق بشری در شهرها و استان های دیگر ایران باید برای پشتیبانی از مردم این خطه گرانبها اعلام همکاری و پشتیبانی نمایند.

سازمان های مردم نهاد باید برعلیه عاملان خشکی هورالعظیم اعلام جرم کنند
اما آیا سازمان های مردم نهاد می توانند به نمایندگی از مردم خوزستان برعلیه مسببین خشکی تالاب هورالعظیم اعلام جرم کنند؟ پیمان حاج محمود عطار در پاسخ به این پرسش گفت: بله می توانند، اما وزارت کشور نحوه ثبت سازمان های مردم نهاد و کانون های صنفی در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب را دشوار نموده است.

وی با بیان اینکه عملاً افرادی که آمادگی تشکیل NGO ها و سازمان های مردم نهاد را دارند با سنگ اندازی هایی که در وزارت کشور صورت می گیرد نمی توانند این سازمان ها را به ثبت برسانند، تصریح کرد: دشواری ثبت سازمان های مردم نهاد باعث می شود که مردم از حقوق قانونی تأسیس چنین سازمان هایی که همانا پشتیبانی و حمایت از حقوق شهروندی، حقوق محیط زیست و سایر حقوق مردم است محروم شوند.

رفع مشکلات محیط زیست وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست است
این فعال حقوق محیط زیست در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: صرف نظر از اینکه تالاب هورالعظیم آب به اندازه کافی داشته یا نداشته باشد موضوع تخریب محیط زیست کشور از جمله محیط زیست خوزستان مشکل همه مردم ایران است.

وی افزود: امروز سایر تالاب ها و دریاچه های چند هزار ساله ایران خشک شده اند. تالاب هامون، تالاب گاوخونی و دریاچه ارومیه خشک شده اند، سطح آب دریای خزر کاهش پیدا کرده است، تالاب ها و دریاچه های استان فارس همگی خشک شده اند و هیچ همتی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و سایر نهادهای نظارتی درخصوص حفاظت از این میراث گرانبها انجام نمی گیرد.

حاج محمود عطار ادامه داد: خشکی تالاب ها و منابع آب سطحی کشور در شرایطی اتفاق افتاده که ایران طی سال های گذشته به کنوانسیون رامسر ملحق شده است. این کنوانسیون برای حفاظت از تالاب ها و اماکن نگهداری آب های طبیعی تصویب شد. ایران میزبان کشورهای جهان برای تدوین کنوانسیون رامسر بود، و این کنوانسیون در شهر رامسر تصویب و به کنوانسیون رامسرمعروف شد.

ایران به مفاد دو کنوانسیون رامسر و پاریس متعهد نیست
این وکیل دادگستری با اشاره به کنوانسیون رامسر گفت: ایران در حالی میزبان کنوانسیون رامسر بوده که خود به عنوان مجری به آن عمل نمی کند. امروز تالاب انزلی، تالاب گاوخونی، تالاب هامون، تالاب هورالعظیم، دریاچه ارومیه و دریای خزر و سایر تالاب ها در آستانه خشکی کامل هستند؛ در این صورت نابودی زیست محیطی کشورمان حتمی است، اما متأسفانه مسئولین هیچ توجه شایانی به موضوع نابودی محیط زیست و منابع طبیعی که ذخیره ای برای آیندگان ایران خواهد بود روا نمی دارند و مردم را دچار سردرگمی کرده اند.

وی اضافه کرد: سال گذشته سرکار خانم ابتکار به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی به کنوانسیون دیگری به نام کنوانسیون پاریس ملحق شدند. این کنوانسیون نیز مزید بر کنوانسیون های دیگر دولت جمهوری اسلامی ایران را نسبت به حفاظت از محیط زیست مکلف کرده است.

این حقوقدان با بیان اینکه متأسفانه به رغم گذشت مدت بسیاری از زمان الحاق ایران به این کنوانسیون ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست اقدام درخور توجهی در خصوص اجرای این کنوانسیون انجام نمی دهد، افزود: سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به انجام مفاد کنوانسیون پاریس بی تفاوت است و حتی وزارت صنعت و معدن که متولی کارخانجات و مراکز آلاینده محیط زیست است و سایر نهادها در کشور اقدامی در جهت اجرای کنوانسیون پاریس انجام نمی دهند.

پیمان حاج محمود عطار تصریح کرد: به عنوان نمونه؛ امروز کماکان ایرانیان شاهد تولید اتومبیل های پراید و وانت نیسان به عنوان دو خودروی غیراستاندارد و آلاینده محیط زیست هستند و متأسفانه هیچ اقدامی در جهت ممانعت از تولید این خودروها از سوی وزارت صنعت و معدن و سایر نهادهای ذی ربط انجام نمی گیرد.

از: انتخاب خبر


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.